CEFIXIME NETPHARMALAB 200 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Cefixime Netpharmalab és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a gyógyszer cefiximet tartalmaz, amely a béta‑laktám gyógyszercsoportba, a cefalosporinok harmadik generációs, a penicillin csoporthoz közeli csoportjába tartozó antibiotikum.

Ez a gyógyszer a következők kezelésére javallt:

  • hörgőfertőzések és tüdőfertőzések,
  • orrmelléküregek gyulladása és heveny fülgyulladás,
  • heveny vesemedence-gyulladás a vizeletelfolyás akadályozottsága nélkül,
  • szövődménymentes alsó húgyúti fertőzések, a prosztatagyulladás kivételével,
  • férfiak Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium által okozott szövődménymentes húgycsőgyulladása.

CEFIXIME NETPHARMALAB 200 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
ORIOLED PHARMA Kft.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 14x
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Cefixime Netpharmalab szedése előtt

Ne szedje a Cefixime Netpharmalab‑ot:

  • Ha allergiás a cefiximre, bármely más cefalosporin antibiotikumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • Ha korábban azonnali típusú vagy súlyos allergiás reakciója volt penicillinnel vagy bármilyen más, béta‑laktám típusú antibiotikummal szemben. Az allergiás reakció jelentkezhet bőrkiütés, viszketés, légzési nehézség vagy az arc, az ajkak, a torok vagy a nyelv duzzanata formájában.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Cefixime Netpharmalab 200 mg filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

  • Ha allergiás a penicillin típusú antibiotikumokra vagy bármely más béta‑laktám típusú antibiotikumra. Nem minden penicillinre allergiás ember allergiás a cefalosporinokra is. Azonban különös óvatossággal járjon el, ha valaha bármilyen penicillinre allergiás reakciója volt, ugyanis előfordulhat, hogy erre a gyógyszerre is allergiás lesz.
  • Ha valaha is azt mondta Önnek egy egészségügyi szakember, hogy a veséi nem működnek jól, vagy ha veseelégtelenség miatt bármilyen kezelés alatt áll (például dialízis). Szedheti a Cefixime Netpharmalab‑ot, de lehet, hogy kisebb adagra lesz szüksége.
  • Ha asztmában szenved.
  • Ha korábban úgynevezett hemolitikus vérszegénységben (a vörösvértestek számának csökkenése, ami sápadtsághoz, gyengeséghez vagy légszomjhoz vezethet) szenvedett cefalosporin antibiotikum – beleértve a cefiximet – szedése után.

A kezelés alatt vagy után azonnal tájékoztassa kezelőorvosát:

  • Ha súlyos vagy tartós hasmenése van, amely véres lehet, és hasfájással vagy görcsökkel járhat: ezek a tünetek a kezelés alatt vagy röviddel azt követően jelentkezhetnek, és ritka, de akár életveszélyes mellékhatás jelei lehetnek. Azonnal hagyja abba a Cefixime Netpharmalab szedését, és forduljon kezelőorvosához. Tilos olyan gyógyszereket szedni, amelyek lassítják vagy megállítják a bélmozgást; ne szedjen semmilyen hasmenés elleni gyógyszert orvosa tanácsa nélkül.
  • Ha változást vesz észre a veseműködésében vagy vért észlel az Ön vagy gyermeke vizeletében. Ezek a heveny veseelégtelenség jelei lehetnek, beleértve egy olyan gyulladást, mely a vese szerkezetét és működését érinti (heveny veseelégtelenség, beleértve a vesecsatornácskák és a környező veseszövet gyulladását [tubulointersticiális nefritisz] is). Ebben az esetben a Cefixime Netpharmalab alkalmazását abba kell hagyni, és megfelelő kezelést kell alkalmazni.
  • A Cefixime Netpharmalab szedése átmenetileg megnövelheti annak az esélyét, hogy másfajta kórokozók által okozott fertőzések alakulnak ki, amelyek ellen a Cefixime Netpharmalab nem hatásos. Előfordulhat például szájpenész (Candida nevű sarjadzógomba által okozott fertőzés).
  • Ha allergiás reakciót tapasztal; a tünetek a bőrkiütéstől és a viszkető csalánkiütéstől az akár életveszélyes anafilaxiáig terjedhetnek (súlyos allergiás reakció, amely légzési nehézséget vagy szédülést okoz alacsony vérnyomással, az arc vagy a torok duzzanatával, légszomjjal).
  • Ha súlyos bőrreakciót tapasztal, például bőrhámlást vagy hólyagosodást, amely gyorsan szétterjedhet az egész testre és veszélyeztetheti Önt (Lyell-szindróma, Stevens–Johnson-szindróma), vagy influenzaszerű tüneteket és bőrkiütést az arcon, amelyet kiterjedt bőrkiütés követ, magas testhőmérséklettel (eozinofiliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció, DRESS). Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy leállítja a Cefixime Netpharmalab-kezelést és/vagy megfelelő kezelést ír elő (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások").
  • Ha a gyógyszer szedése alatt sápadtság, gyengeség vagy légszomj jelentkezik Önnél. Ezek a hemolitikus vérszegénységnek nevezett állapot tünetei lehetnek.
  • Ha fáradtságot, hányingert vagy csökkent vizeletürítést tapasztal. Ezek a heveny veseelégtelenség tünetei lehetnek.
  • Mint az ebbe az antibiotikum csoportba (béta‑laktám antibiotikumok) tartozó minden gyógyszer esetében, fennáll az agyvelőbántalom (enkefalopátia) kockázata, amely görcsrohamot, zavartságot, tudatzavart vagy mozgászavarokat eredményezhet, különösen túladagolás vagy vesekárosodás esetén. Ha ilyen rendellenességek lépnek fel, azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével (lásd 3. és 4. pont).

Laboratóriumi vizsgálatok esetén

Amennyiben Önnél vérvizsgálatot vagy vizeletvizsgálatot végeznek, tájékoztassa kezelőorvosát, hogy cefiximet szed, mivel a cefixim megváltoztathatja ezen vizsgálatok némelyikének eredményét.

A cefixim megváltoztathatja a vizelet cukortartalmának meghatározására szolgáló bizonyos vizsgálatok (például a Benedict-teszt vagy a Fehling-teszt, réz-szulfát teszt) eredményét. Mondja el kezelőorvosának, ha Ön cukorbeteg, és rendszeresen végeznek Önnél vizeletvizsgálatot. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy a cukorbetegség ellenőrzésére egyéb teszteket kell végezni, amíg ezt a gyógyszert szedi.

A cefixim módosíthatja a ketontestek kimutatása céljából végzett bizonyos vizeletvizsgálatok eredményeit. Tájékoztassa kezelőorvosát, hogy cefiximet szed, mert előfordulhat, hogy más tesztek használatára lesz szükség.

A cefixim módosíthatja a vérben található antitestek vizsgálatára szolgáló, úgynevezett direkt Coombs-teszt eredményeit.

Egyéb gyógyszerek és a Cefixime Netpharmalab

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy szóljon kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha a következők valamelyikét szedi:

  • olyan gyógyszerek, amelyekről ismert, hogy károsíthatják a vesét, mivel ezek növelhetik a vesekárosodás kockázatát. Ilyenek például:
    • antibiotikumok, mint az aminoglikozid antibiotikumok, kolisztin, polimixin, és viomicin,
    • a szervezet által termelt vizelet mennyiségét fokozó gyógyszerek (diuretikumok), például az etakrinsav vagy a furoszemid,
  • nifedipin, egy magas vérnyomás vagy szívproblémák kezelésére szolgáló gyógyszer,
  • véralvadásgátlók (a vér megalvadását gátló gyógyszerek), mint például a warfarin. Egyes betegeknél a cefixim véralvadási problémákat okozhat, és megnövelheti a véralvadáshoz szükséges időt.
  • szájon át szedhető fogamzásgátlók (fogamzásgátló tabletta)
  • alumínium-hidroxidot vagy magnézium‑hidroxidot tartalmazó savlekötők. Ezeket 2 órával a Cefixime Netpharmalab előtt vagy után kell bevenni.

A Cefixime Netpharmalab egyidejű bevétele étellel és itallal

A Cefixime Netpharmalab étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A cefixim általában nem befolyásolja a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ha azonban szédülést érez, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

3. Hogyan kell szedni a Cefixime Netpharmalab‑ot?

A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Adagolás

Kezelőorvosa fogja meghatározni a cefixim megfelelő adagját, és megmondja, hogy mennyi ideig kell szednie a gyógyszert. Az Ön állapotától függ, hogy mennyi Cefixime Netpharmalab‑ot kell szednie. Pontosan kövesse kezelőorvosa utasításait, és soha ne változtasson saját maga az adagon. Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha nem biztos abban, hogy mennyi gyógyszert kell bevennie, vagy mikor kell bevennie azt. A gyógyszert minden nap ugyanabban az időpontban kell bevenni.

A Cefixime Netpharmalab felnőttek és 12 év feletti gyermekek és serdülők számára ajánlott.

Felnőttek

A szokásos adagolás napi egy‑két tabletta. Ha napi két tabletta Cefixime Netpharmalab‑ot írnak elő, akkor ezeket vagy egyszerre, vagy két adagra osztva lehet bevenni.

Ahhoz, hogy hatásos legyen, ezt az antibiotikumot rendszeresen, az előírt adagokban kell alkalmazni, és addig, ameddig azt orvosa tanácsolta.

12 éves vagy annál idősebb gyermekek és serdülők

A 12 éves vagy annál idősebb gyermekeknek és serdülőknek a felnőtteknek ajánlott adaggal megegyező adag adható.

12 év alatti gyermekek

A 200 mg‑os filmtablettagyógyszerforma 12 évesnél fiatalabb gyermekek számára lehet, hogy nem megfelelő, más cefixim gyógyszerforma alkalmazását kell megfontolni.

Idősek

Időseknél, normális vesefunkció esetén, az adagok megegyeznek a felnőttekével.

Veseproblémában szenvedő betegek

Felnőtt, veseproblémában szenvedő betegeknél a Cefixime Netpharmalabadagját lehet, hogy csökkenteni kell. Kezelőorvosa az Ön számára megfelelő adagot a veseműködését mérő vérvizsgálatok vagy vizeletvizsgálatok eredményei, valamint a fertőzés súlyossága alapján fogja kiszámítani. A Cefixime Netpharmalabveseproblémában szenvedő gyermekeknél és serdülőknél történő alkalmazásáról nem áll rendelkezésre elegendő adat. A Cefixime Netpharmalabalk almazása ezért nem ajánlott ezeknél a betegeknél.

Az adagolás módja

Szájon át történő alkalmazásra. A filmtablettát egy pohár vízzel kell bevenni.

Ha az előírtnál több Cefixime Netpharmalab‑ot vett be

Mint az ebbe az antibiotikum csoportba (béta‑laktám antibiotikumok) tartozó minden gyógyszer esetében, a gyógyszer alkalmazása, különösen túladagolás esetén, agyvelőbántalom (enkefalopátia) kialakulásának kockázatához vezethet, amely görcsrohamot, zavartságot, tudatzavart vagy rendellenes mozgásokat eredményezhet. Ha ilyen rendellenességek lépnek fel, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez (lásd 2. és 4. pont).

Ha elfelejtette bevenni a Cefixime Netpharmalab‑ot

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, amint eszébe jut. Ha azonban a következő adag kevesebb, mint 6 óra múlva esedékes, hagyja ki az elfelejtett adagot, és térjen vissza a szokásos adagolási rendhez. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Cefixime Netpharmalab szedését

Fontos, hogy ezt a gyógyszert az előírt kúra végéig szedje. Nem szabad abbahagynia a Cefixime Netpharmalab szedését csak azért, mert jobban érzi magát. Ha túl hamar abbahagyja, a fertőzés kiújulhat. Ha az előírt kúra végén még mindig rosszul érzi magát, vagy a kezelés alatt rosszabbul érzi magát, tájékoztassa kezelőorvosát. Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi mellékhatások jelentősek, és amennyiben előfordulnak Önnél, azonnali beavatkozásra van szükség. Azonnal hagyja abba a Cefixime Netpharmalabszedését, és forduljon kezelőorvosához, amennyiben az alábbi tünetek fordulnak elő Önnél:

  • Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1‑et érinthetnek):
    • antibiotikummal összefüggő vastagbélgyulladás és álhártyás vastagbélgyulladás, amely vizes és súlyos hasmenést okozhat, mely véres is lehet
    • hemolitikus vérszegénység, amely sápadtságot, gyengeséget vagy légszomjat okozhat
    • hirtelen kialakuló, súlyos allergiás reakciók (anafilaxiás sokk), például bőrkiütés vagy csalánkiütés, viszketés, az arc, az ajkak, a nyelv vagy a test egyéb részének duzzanata, mellkasi szorító érzés, sípoló légzés és ájulás
    • allergiás reakció, amely olyan tünetekkel járhat, mint bőrkiütés, ízületi fájdalom, izomfájdalom, láz (szérumbetegség-szerű reakció)
    • súlyos bőrbetegség, amely hólyagokkal jár a bőrön, a szájban, a szemen és a nemi szerveken (Stevens–Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) (lásd 2. pont: Tudnivalók a Cefixime Netpharmalab szedése előtt)
  • Mellékhatások, melyek gyakorisága nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):
    • súlyos bőrkiütés, láz, nyirokcsomó-duzzanat, a fehérvérsejtek egyik típusának, az eozinofiloknak a megnövekedett száma (DRESS-szindróma) (lásd 2. pont: Tudnivalók a Cefixime Netpharmalab szedése előtt).

A következő mellékhatásokról szintén beszámoltak:

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1‑et érinthetnek):

  • hasmenés (ha súlyos hasmenése van, vagy ha vért lát a székletében, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és beszéljen kezelőorvosával, mert előfordulhat, hogy Önnek a vastagbél egy nagyon ritka, speciális kezelést igénylő fertőzése van).

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1‑et érinthetnek):

  • fejfájás
  • hányinger
  • hányás
  • hasi fájdalom
  • a máj működését jelző vérvizsgálati értékekben bekövetkező változások
  • bőrkiütés

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1‑et érinthetnek):

  • olyan kórokozók által okozott fertőzések, amelyekkel szemben a Cefixime Netpharmalab nem hatásos, például a szájpenész
  • az eozinofileknek nevezett fehérvérsejt‑típus számának emelkedése
  • a granulocitáknak nevezett fehérvérsejt-típus számának csökkenése
  • túlérzékenységi reakciók (ezek bőrkiütések, amelyek a fent említettnél kevésbé súlyos allergiás reakciók, kiemelkedő bőrkiütések [csalánkiütés], viszketés)
  • étvágytalanság
  • bélgázosság
  • a veseműködést ellenőrző vérvizsgálat eredményének változásai (a vér karbamidszintjének emelkedése)
  • láz
  • szédülés
  • a bőr és a nyálkahártyák duzzanata, amely érintheti az arcot, a nyelvet vagy a torkot (angioödéma)
  • viszkető bőr
  • a szájnyálkahártya és/vagy más belső felületek (nyálkahártyák) gyulladása

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1‑et érinthetnek):

  • különféle sejtek számának csökkenése a vérben (a tünetek közé tartozhatnak a fáradtság, az új fertőzések és a könnyen kialakuló véraláfutások vagy vérzések)
  • allergiás reakció, amelyet bőrkiütés, láz, ízületi fájdalom és bizonyos szervek megnövekedett mérete jellemez
  • nyugtalanság és fokozott aktivitás
  • májproblémák, beleértve a sárgaságot (a bőr vagy a szemfehérje sárgulása)
  • a veseműködést ellenőrző vérvizsgálat eredményének változásai (a vér kreatininszintjének emelkedése)

Mellékhatások, melyek gyakorisága nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):

  • a vérlemezkék számának növekedése (trombocitózis), az egyik fehérvérsejt‑típus számának csökkenése (neutropénia),
  • erős szívdobogásérzés (palpitáció)
  • vérnyomáscsökkenés
  • légszomj
  • rendellenes hörgő-összehúzódások (hörgőgörcs)
  • rohamok (görcsrohamok)
  • hallucinációk
  • izgatottság
  • zavartság
  • emésztési zavarok,
  • bőrkiütés vagy bőrelváltozások, középpontjában halvány színű, rózsaszín/vörös gyűrűvel, amelyek viszkethetnek, hámlóak vagy folyadékkal teltek lehetnek. A bőrkiütés különösen a tenyéren vagy a talpon jelenik meg. Ezek a gyógyszerrel szembeni súlyos allergia jelei lehetnek, amit eritéma multiformének neveznek,
  • heveny veseelégtelenség, beleértve a vese szerkezetét és működését érintő gyulladást (heveny veseelégtelenség, beleértve a vesecsatornácskák és a környező veseszövet gyulladását [tubulointersticiális nefritisz] is).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Cefixime Netpharmalab‑ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb25 °C‑on tárolandó.

A fénytől való védelem érdekében a buborékcsomagolást tartsa a dobozában.

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit észleli.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Cefixime Netpharmalab?

A készítmény hatóanyaga a cefixim.

200 mg cefiximet tartalmaz filmtablettánként (ami 223,84 mg cefixim‑trihidrátnak felel meg).

Egyéb összetevők:

Tablettamag, mikrokristályos cellulóz, kalcium-hidrogén-foszfát, hidegen duzzadó keményítő, magnézium-sztearát

Filmbevonat: hipromellóz, makrogolok, titán-dioxid (E171)

Milyen a Cefixime Netpharmalab külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér vagy elefántcsont fehér, kerek filmtabletta, sima és ép szélekkel.

14 db filmtabletta PVC//alumínium buborékcsomagolásban, dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

ORIOLED PHARMA Kft. Honvéd utca 8. 1. em. 2. 1054 Budapest, Magyarország

Gyártó

Netpharmalab Consulting Services S.L. Carretera de Fuencarral, 22, 28108 – Alcobendas, Madrid, Spanyolország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Magyarország: Cefixime Netpharmalab 200 mg filmtabletta

Németország: Cefixim Netpharmalab 200 mg Filmtabletten

Spanyolország:Cefixima Netpharmalab 200 mg comprimidos recubiertos con película EFG

OGYI-T-24079/02 14× PVC//alumínium buborékcsomagolás

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2023. január.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antibiotikumok kategóriában