Alapvető tudnivalók a kullancsokról

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A kullancs egy világszerte elterjedt vérszívó parazita, mely a gazdaállat vagy az ember vérével táplálkozik. Emberi és állati betegségek terjesztőjeként méltán hírhedt parazita.

Ha a kullancs valamely kórokozóval fertőzött, az egyébként ártalmatlan kullancscsípés veszélyes is lehet az emberre és az állatokra. Szúrás közben ezek a kórokozók a gazda testébe juthatnak. E tekintetben a kullancs egy nagymértékben specializált állat, mely testfelépítése és viselkedése alapján kiválóan alkalmazkodik környezetéhez.

Rendszertani besorolásuk

A kullancs a pókszabásúak osztályába tartozik. Ennek megfelelően a kifejlett állatot könnyen fel lehet ismerni 8 lábáról. A kullancsok az atkák alosztályához tartoznak. Paraziták, azaz más élőlényekre van szükségük ahhoz, hogy azok véréből táplálkozzanak, ahogy a szúnyogoknak is.

A kullancsoknak sok vérre van szükségük

A szúnyogokhoz képest a kullancsoknak sokkal több vérre van szükségük. Néha akár 15 napig is képesek a gazdán megkapaszkodni (állaton vagy az emberen), és szívni a vérét. Ezért áldozata meghatározott testtájaira igyekszik eljutni, így embernél a hónalj vagy a genitális testtájak környékére, hogy biztosan megkapaszkodhasson és a vakarást és dörzsölést is sértetlenül kiállja.

Kullancsok hazánkban

Magyarországon 25 ismert kullancsfaj él, a leggyakoribb közülük a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), ez a faj fordul elő leggyakrabban az emberen. Főként vad- és háziállatok vérét szívja a Dermacentor reticulatus, de emberen is előfordul. Mindkét faj a kullancsfélék családjába (Ixodidae) tartozik.

Milyen betegségeket terjeszthet a kullancs?

A testben talált kullancs potrohában van a betegséget terjesztő baktérium és vírus, ezért az állat kiszedésekor ezt a részét nem szabad megnyomni. Ha a kiszedéskor a kullancs feje a bőr alatt marad, nem kell megijedni, hiszen nem ez fertőz, és előbb-utóbb magától ki is löki a szervezet.
Milyen betegségeket terjeszthet a kullancs?

A kullancs testfelépítése

A kullancs fején található szájszerve, a szipóka (haustellum), mely a táplálék felvételét szolgálja. Az első lábpáron helyezkednek el a legfontosabb érzékszervek és az erős karmok, melyekkel meg tud kapaszkodni áldozatán. A légzőnyílások az utolsó lábpár mögött találhatóak, szaporítószervei a hasi oldalon helyezkednek el.

Hogyan csíp a kullancs?

A kullancs igazából nem csíp, hanem szúr. A kullancs szájszerve igen jól fejlett. A felső állkapcsának (chelicera) formája ollószerű, ezzel felhasítja a gazda bőrét és betolja alsó állkapcsát (hypostoma) a szöveti sebbe. Az ebben újra és újra összegyűlő vért szívja fel.

Megkapaszkodás és rögzülés a gazda bőrén

A kullancs szipókáján számos kis horogszerű képlet van, melyek szimmetrikusan helyezkednek el. Segítségükkel a kullancs biztosan rögzül a gazdaszervezeten.

Vérszívás közben a kullancsnak meg kell tartania saját súlyát. Néhány fajuk a szúrás után kötőanyagot termel, melynek segítségével a gazdán rögzülni tud. Ez azonban a közönséges kullancsra nem jellemző, ez a faj nem termel cementet, mivel ennek a kötőanyagnak a kiválasztása a szipóka hosszának függvénye.

A vértől megnő a kullancs

A kiszívott vér a kullancs bélrendszerébe jut. Ez sok függelékből áll, és annyira rugalmas, hogy egy olyan kullancs, ami megszívta magát vérrel, akár 200-szor akkora súlyt érhet el, mint éhező fajtársa.

A kullancsok hosszú életűek

Egy alkalommal történő vérszívás után a kullancs nagyon hosszú ideig élhet. Laborban a kullancsok, melyek korábban szívtak már vért, 10 évig is élhetnek, anélkül, hogy még egyszer táplálékhoz jutnának. A természetben a közönséges kullancs élettartama 3-5 év.

Kullancs teszt

Mennyire ismeri Ön a kullancsokat? Tudja milyen betegségeket terjesztenek, hogyan lehet ellenük védekezni és mitől véd a védőoltás? Kullancs tudásteszt kitöltése

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
Zecken.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?

Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Kullancs
Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan írás említi, hogy a Lyme-kór, vagy a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás „influenzaszerű” tünetekkel jár.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.