• Milyen mennyiségű röntgensugárzás káros?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Arró szeretnék érdeklődni, hogy milyen mennyiségű röntgensugárzás káros. Engem 2 nap alatt ötször röntgeneztek (ezek között volt kontrasztanyagos veseröntgen is). A felvétek során viszont nem került sor a belső ill. külső nemi szervek eltakarására. Van okom az aagódásra? Válaszukat előre is köszönöm.

        Dr. Laki András válasza a röntgensugárzás témában

        Tisztelt Kérdező! A röntgenfelvételekkel kapott sugárterhelés általában alacsony. Nem írta meg, hogy a veseröntgen mellett a többi felvétel milyen testrészekről készült. A mellkas-röntgenfelvételek és a végtagokról készült felvételek nagyon kis sugárdózist jelentenek. A hasi röntgenvizsgálatok, így kontrasztanyagos veseröntgen már viszonylag nagyobb sugármennyiséget jelent, de az egészségre káros határértékektől ez is messze van. A veseröntgennél is, mivel annak során a húgyhólyagot, húgyvezetékeket is ábrázolni kell, nem lehetséges a nemi szervek ólommal történő eltakarása, hasonlóan a hasi és kismedencei röntgenfelvételeket is kénytelenek vagyunk kitakarás nélkül végezni, hogy teljesen értékelni lehessen azokat. Mellkas, végtag, koponya felvételeknél a szakma szabályai szerint alkalmazni kell sugárvédelmet, de a kérdésből nem derült ki hogy pontosan milyen felvételekről volt szó és ha lehetett volna, nem tudom, miért nem alkalmazták ezt. Néhány röntgenfelvételnek azonban nincs kimutatható káros hatása az egészségre.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. szeptember 03., 15:16; Megválaszolva: 2011. szeptember 04., 21:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: