• Mitől lehet mellkasfájdalmam!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözletem! 23 éves, 6 éve konditeremben edző fiú vagyok. Mellkasfájdalmaim - konkrét trauma nélkül- 1 hónapja kezdődtek. Az engem kivizsgáló orvosok szakvéleményével nem igazán lettem okosabb, ezért gondoltam elméleti szinten megkérdezek egy traumatológust/ortopédust, hogy legalább valamelyest meghatározhassuk mi van velem, vagy legalább csak el tudjam képzelni. A szegycsontom körül legalább 4-5 bordám fájt, az egyiken egy több cm-es dudor található, de mindegyiken van kisebb-nagyobb. Első lépésként, mikor a sportorvos röntgenfelvételre küldött, a lelet alapján a következő került meghatározásra: "a bal III. borda hátsó íve kiszélesedett, a bal IV. borda mellső ívén a kontúr alig követhető, a bal V. borda mellső ívének a vége kiszélesedett, habos szerkezetűvé vált". "A leírt elváltozások miatt mellkas CT elvégzése javasolt." Ezt követte egy vérvétel, mely alapján az összes tumor-marker negatív lett, illetve a teljes vérkép tiszta, sehol egy komolyabb eltérés. Következő lépésben egy csontszcintigráfia vizsgálat került sorra,melyben csak megerősíteni tudták a röntgen felvételt: "kissé fokozott aktivitás látható a manubrium sterni, mk. sterno-clavicularis izület, bal V.-ös borda elülső íve, bal VIII.-as borda hátsó íve vetületében". Az ezt kivizsgáló orvosok is csak összenéztek, és megint nem lettem okosabb. Van egy sejtésem, hogy a hamarosan következő CT vizsgálattal sem tudok meg többet. Maga a fájdalom egyébként 1 hét után múlni kezd egy bizonyos helyen, de "felüti a fejét" teljesen máshol, imitt még a kulcscsontom fájt, másnap már a bordáim oldalsó része. Teljesen összefüggéstelen, és nem igazán fájdalmas, de nyomasztó érzés. Olyan, mintha egy fűző lenne a mellkasom körül. De egyébként mindenem rendben van, és a közérzetem is jó. Tisztelt Uram, önnek mi a véleménye erről? Tisztában vagyok a felelősséggel, és nem azért kérdezem, hogy dogmatikusan kövessem az Ön véleményét, pusztán elméleti szinten: van valami ötlete, hogy ez mi lehet?

        Dr. Laki András válasza a bordaeltérés témában

        Tisztelt Kérdező! A többszörös bordafájdalom és bordaduzzanat valamint a röntgen- és izotópvizsgálatok által szintén töbszörösen - bár nem is teljesen ugyanazon helyeken - talált eltérések alapján valamilyen, a magát a csontrendszert érintő elváltozásra , például a csontok anyagcseréjének zavarára gondolnék. Nem tudom, hogy a laboratóriumi vizsgálat a csontok anyagcseréjére is kiterjedt-e (a kalcium és a foszfor szint, parathormon, esetleg D vitamin szintje; alkalikus foszfatáz enzim) és azok is mind teljesen normálisak lettek-e. Ha még nem történtek meg, az ilyen vérvizsgálatok segíthetnek annak eldöntésében, hogy a csontok anyagcseréjében van-e kóros eltérés. A CT vizsgálat nem biztos hogy előre visz az okok megtalálásában; de azért érdemes megcsinálni, mert pontosabban meghatározható az elváltozások kiterjedése, és pontosabban meg lehet pontosabban, hogy a tüdővel, mellkasi nyirokcsomókkal van-e valamilyen gond. Ha mindezekből nem lehet érdemi diagnózishoz jutni, a legnagyobb duzzanatból biopszia (szövettani mintavétel) is felmerülhet.


        Kérdés: 2011. szeptember 01., 14:05; Megválaszolva: 2011. szeptember 04., 21:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: