• s.o.s

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        kérdésem hogy 3d ultrahang ( hasi) kimutatja-e ha daganat van pl a vastagbelen?? vagy szükséges tükrözés?? 3d ultrahangon láttak gyulladást a vastagbelen, viszont a hasi ct során pár hónappal később nem. Számomra nem világosak ezek a vizsgálatok. köszönöm válaszukat!

        Dr. Laki András válasza a 3D ultrahang témában

        Kedves Kérdező ! Ultrahangvizsgálattal a belekről többféle információ kapható, melyek közül az egyik legfontosabb a bélfalak vastagsága, azok szerkezete. Gyulladásos bélbetegségekben a belek fala megvastagszik és többé-kevésbé jellegzetes szerkezeti változásokat is mutathatnak. Általában minden vizsgálómódszerre igaz, hogy a 3D kép sem tartalmaz több információt mint a kétdimenziós kép, de bizonyos esetekben a térbeli vagy térhatású megjelenítés hasznos lehet abban, hogy az elváltozások jobban leírhatók, elképzelhetők legyenek. A belek ultrahangvizsgálatának lehetnek fizikai-technikai korlátai is (nem minden szakasz ábrázolódik egyformán jól, valamint jelentős elhízás, a többi bélszakasz gázossága, terhesség is befolyásolja a vizsgálhatóságot). A bélfal megvastagodások lehetnek gyulladásra jellegzetesek, de egyes esetekben azonban egy súlyos mértékű gyulladás és daganat biztonsággal nem különíthető el egymástól. A CT vizsgálat szintén sok mindent elárul a belekről, de egy általános hasi CT vizsgálat ebben nem teljes értékű. Létezik a vastagbelekre célzott CT vizsgálat (CT-kolonográfia vagy virtuális endoszkópia) amely egy speciális előkészítés után készít nagy felbontású képeket a vastagbél teljes hosszáról, ezzel már kis polipokat továbbá szűkületeket is ki lehet mutatni. Hátránya a CT vizsgálatnak a sugárterhelés és az intravénás kontrasztanyag adás esetleges kockázata. A tükrözésnek nyilvánvaló előnye, hogy a nyálkahártya közvetlen megfigyelhető, és szövettani vizsgálat végezhető a kóros eltérésekből. Nem írta meg a kérdésben, hogy pontosan mit is láttak az ultrahangon, hogyan szólt a lelet. Ha gyulladás volt több hónappal a CT előtt, akkor CT idejére már el is múlhatott (kapott-e kezelést közben?). Ha panaszai vagy tünetei fennállnak, vagy széklet vizsgálata mutatott kórosat, elsősorban tükrözéses vizsgálatát javaslom.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. július 22., 22:26; Megválaszolva: 2011. július 25., 09:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó estét kívánok! Avval fordulok önhöz doktor úr hogy én 2017.03.09 én voltam hasi CT-n és ezt írták le Teljes has vizsga. 5mm-es szeletekben nativan +cor sag MPR rekonstrukció A tüdőbázison korós nem különül el. A vesék helyzete és...