• CT enterographia előtt nem mertem hashajtót bevenni

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A hasi ct enterographiával kapcsolatban még annyit: Mondta az orvos, hogy a vizsgálat előtti napon be kell venni hashajtót,viszont nekem a beleken kimutattak gyulladást korábban, és emiatt én nem mertem bevenni hashajtót, mivel mindegyik hashajó tabletta ellenjavalt gyulladás esetén. Kérdésem: ennek ellenére, hogy nem volt hashajtás, mennyire mutatott valós képet a ct vizsgálat? köszönöm a választ!

        Dr. Laki András válasza a CT enterographia témában

        Kedves Kérdező ! A CT enterographia előtt nem feltétlenül szükséges hashajtót is alkalmazni, mivel a vékonybelek étkezés után néhány óra alatt normálisan kiürülnek. A vizsgálatot éhgyomorral végezve nagy valószínűséggel eléggé kiürült már a vékonybél ahhoz, hogy béltartalom ne zavarja a vizsgálatot. A vizsgáló orvos azért írhatta elő Önnek a hashajtót, mert biztosan tiszta beleket szeretett volna elérni. Remélhetőleg azonban ez nem okozott az Ön vizsgálatában hátrányt, ez csak abban az esetben fordulhat elő, ha a vékonybél működési zavar vagy szűkület miatt sokkal lassabban ürül ki a szokásosnál.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. július 21., 15:46; Megválaszolva: 2011. július 22., 22:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: