• MR-VIZSGÁLAT NYAKI ÉS GERINC

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Már Január óta fáj az egész gerincem és a bal lábam comb részig be van dagadva. Nyaki és gerinc MR vizsgálaton voltam. És szeretném megkérdezni az eredményt köznyelvre lefordítva. Lelet: A nyaki gerincről T2 és T1 súlyozott sagittális, valamint B TFE axiális síkú képeket készítettünk. A lordosis kiegyenesedett. A C 2 - C5 discusok dehydratáltak, de magasságuk megtartott. Ezek és a többi discus is minden irányba min. kiboltosul, de a myelont nem érik el, ill. a neuroforamenek szabadok. Az intervertebralis izületekben kp. arthrosis. A myelon ép. A thoracalis gerincről T2 és T1 súlyozott sagittális, valamint T1 súlyozott axiális síkú képeket készítettünk. A Th 2 - Th 6 discusok centralisan min. kiboltosult, mérs. csökknet magasságuak és a myelon nekik támaskodik, compressio nélkül. Egyebütt a csigolyatestek és a discusok magassága megtartott. A Th 3 csigolyában bal oldalon 6 mm-es hemangioma. Egyebekben a csigolyatestek épek. A myelon ép. Normál Th gerinc ív. Vélemény: Több szintű discopathia. Nyaki spondylosis. Előre is köszönöm

        Dr. Laki András válasza a nyaki MR témában

        Tisztelt Kérdező ! A vizsgálat technikai részleteit illetően talán nem szükséges mindent lefordítani, a lényeg az, hogy többféle mérésből készültek képsorozatok, mind a nyaki, mind a háti gerincszakaszról. A nyaki gerinc élettani görbületét hívják lordosisnak, Önnél ez egyenesebb a szokványos hajlásnál. A C 2-5 számmal a nyaki csigolyákat jelzik, az ezek alatti discusokról azaz porckorongokról van szó. A porckorongokban degenerativ ("kopásos") jelenségként a víztartalom csökkent, de nincsenek lelapulva. A degenerált porckorongok körkörösen kidomborodnak, de nem érik el a gerincvelőt és nem szűkítik be a gerincvelői idegek kilépéseit. (A kilépések helyét vagyis a csigolyák között azokat a lyukakat ahol az idegek kilépnek hívják neuroforamennek. ) Az arthrosis a csigolyák közötti ízületek kopásos, degeneratív jelenségei, az ízületi rések szűkületével, az ízületek szélein meszes felrakódásokkal járnak. Itt a csigolyák közötti kis ízületek degeneratív eltéréseit említik. A myelon magának a gerincvelőnek a neve. A háti gerincszakaszon a 2. és 6. porckorongon írnak le hasonló jellegű eltéréseket azok középre eső részein, azzal a különbséggel, hogy itt a porckorongok magassága is csökkent és elődomborodva elérik a gerincvelőt, de hozzáteszik, hogy nem nyomják azt be. A 6 mm-es hemangioma egy jóindulatú daganat a csigolyában, mely kis tágabb ereket tartalmaz és MR vizsgálat során általában jellegzetes képet ad. A többi részben nem írnak kóros eltérést. A véleményben megismételték a legfontosabb megállapításokat, nevezetesen több magasságban porckorong-betegség és a csigolyákon degenerativ elváltozások.


        Kérdés: 2011. június 17., 16:03; Megválaszolva: 2011. június 21., 13:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: