• CT agykopony lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Úgy gondolom, hogy nagyjából a koromnak megfelelő az egészségügyi állapotom, kissé túlsúlyos vagyok, de nem kell gyógyszert szednem. Az utóbbi pár hónapban bal oldalon fájdogál a fejem, ill. úgy érzem, mintha állandóan elfeküdtem volna a nyakam. (1 évvel ezelőtt bal vállból nyak felé sugárzó fájdalom miatt reumatológián fizikoterápiásan kezeltek.) Az enyhe bal oldali fejfájással együtt a bal szememre erősen romlik a látásom, s ez műszeresen is mérhető, de egyelőre nem tudni az okot. A szemész orvos emiatt kért CT-vizsgálatot. A lelet két részének értelmezésében kérem a segítségét. Főleg a "kontraszhalmozó lágyrészképlet" aggaszt. Bal oldalon, kb. 3 ujjnyira a fülem alatt évek óta van egy kissé megnagyobbodott nyirokcsomó, ami eddig nem okozott gondot. Vajon ez látszott a CT-n? Idézem a lelet két részletét 1. A kamraszarvak körüli fehérállományban, frontalis túlsúllyal elmosott kontúrú, sapkaszerű hypodenzitások ábrázolódnak, leukoaraiosis jeleként. A jobb oldali, frontalis mélyfehérállományban, a jobb oldalkamra cella mediája síkjában 8x14 mm-es, elmosott kontúrú hípodenzitás is megfigyelhető. 2. Melléklelet: A bal oldali parotis felületes lebenyében, 18x14 mm átmérőjű, kissé lobulált kontúrú,inhomogén kontraszthalmozást mutató (35; 57 HU), lobulált kontúrú, kerekded lágyrészképlet került részben leképzésre, melyben meszesedés, vagy cystosus komponens nem differenciálható. Pontosabb megítélésére, valamint a kontralaterális parotis állomány megítélésére nyaki MR vizsgálat javasolt. Köszönettel: M.Sára

        Dr. Laki András válasza a Agykoponya CT témában

        Tisztelt Kérdező! Minden képalkotó vizsgálati eredményt a klinikai tünetekkel együtt kell értékelni, ez az Ön esetében is így van. A felvételek hiányában a leletről is csak általánosságban lehet nyilatkozni. Az első megállapítás szerint az agy fehérállományában krónikus keringési zavarra jellemző eltéréseket láttak, a másik „8x14 mm-es, elmosott kontúrú hipodenzitás” mibenlétéről a távolból nem lehet korrekt véleményt adni; lehet ez is keringészavar következménye, aminek aktuális jelentőségét ideggyógyászati vizsgálattal lehet megállapítani. A második elváltozás a CT leírása alapján a fültőmirigyben van. Vizsgálat nélkül nem lehet biztosan megállapítani, hogy ez ugyanaz a csomó-e, mint amiről Ön is tudott. Az is egy lehetőség, hogy MR vizsgálatot végeznek, amivel talán pontosabb lehet a diagnózis, bár valószínűnek tartom, hogy a képlet eredete a legjobban ultrahanggal vezérelt citológiai mintavétellel határozható meg. Javaslom, hogy a CT lelettel a közeljövőben egy fül-orr-gégész szakorvost is keressen fel, mert a nyálmirigyek betegségei elsősorban az ő szakterületükhöz tartoznak.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2017. június 25., 17:05; Megválaszolva: 2017. június 25., 22:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: