• A gyomor sorvadása rákká alakulhat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Orvos! 36 éves 168cm és 52kg vagyok. Napi egy kávét fogyasztok. Korábban napi hármat. Azért írom mert a későbbiekben kitérek rá. Egy éve súlyos vérszegénységet állapítottak meg nálam. B12 hiányosat. A legjellemzőbb tünetekkel fordultam orvoshoz. A vérszegénységemet B12 vitaminnal kezelik.A vérképem helyrejött. A hematológus azt mondta,hogy ezt a fajta vérszegénységet a gyomor nyálkahártyájának sorvadása okozza. Bár a gyomromat/beleimet semmiféle módon nem vizsgálták. Ezt a vérkép alapján említette. Ezért nem szívódik fel nálam rendesen a B12 vitamin. Viszont ami aggaszt,hogy az orvos elmondása alapján a sorvadás gyomorrákká alakulhat a későbbiekben. Az a kérdésem ,hogy mit kell tennem? Hová forduljak?Táplálkozásbéli változásokat kell e eszközölnöm? Normális módon eszem. Nem válogatok. A kávé mennyiségét napi egyre redukáltam. És azt sem éhgyomorra. Alkoholt egyáltalán nem fogyasztok.Nem dohányzom. Mit tegyek,hogy a gyomorrák ne alakuljon ki, ha van valós alapja? Vagy van e bármiféle összefüggés a táplálkozás és a gyomor nyálkahártya sorvadás között? Most jól érzem magamat. Étvágyam van és nem fáj a hasam. A vérképem jó.Vagy van bármiféle más oka a B12 hiánynak? Kérem kimerítő válaszát mert aggódom.

        WEBBeteg szakértő válasza a B12 vtaminhiányos vérszegénység témában

        Kedves Betegünk! Az a fajta vérszegénység, amit Önnél megállapítottak, nem befolyásolható táplálkozással érdemben, ezért felesleges diétával gyötörnie magát. Az ok a B12 vitamin felszívódási zavara, ezen úgy lehet segíteni, hogy rendszeresen (általában havonta) injekció formájában pótoljuk. Az sajnos tény, hogy a gyomor daganatok előfordulása valamelyest gyakoribb az ilyen betegségekben, DE ezek megelőzhetők, ha évente történik egy gyomortükrözéses vizsgálat. Ez bőven elegendő ahhoz, hogy a kezdődő elváltozásokat időben észrevegyük és orvosoljuk. Azt tanácsolom Önnek, hogy a helyzetet egy állapotnak és ne betegségnek próbálja megélni, ugyanis teljesen egészséges életet élhet minden tekintetben, pusztán a havi B-vitamin injekciót és az évente történő gyomorvizsgálatot kell az életébe beillesztenie. Üdvözlettel: dr Pászthory Erzsébet

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

        PharmaPlaza

        Kérdés: 2013. március 06., 11:53; Megválaszolva: 2013. március 09., 21:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! A www.diagnozis.hu portálon találtam az e-mail címét. 28 éves férfi vagyok és egy megnagyobbodott (fájdalmatlan) nyirokcsomóval kapcsolatban szeretném a véleményét kérni. Anamnézis: 2016. január vége: 2 hét...
        Tisztelt Doktornő! 29 éves nő vagyok. Második alkalommal terhes. (Az első terhességem (2015) és szülésem zavartalan volt.) Apai ágon protein C deficitet örököltem. Előző terhességem 34. hetében (2015.dec) kivizsgáltak, akkor a Protein C...
        Tisztelt Dr Nő, magas a ferritin szintem: 419ug/L Egyéb: CEA 1,0ug/L, CA 19-9 14,2U/mL c reaktiv protein 0,61 mg/L. Eozinofil 4,2, Amiláz 124, lipaz 64. Véradással csökkenteni akartam a ferritin szintet, de félévig nem adhatok vért endoszkópos...
        T. Doktornő! Érdeklődöm, hogy vérnyomáscsökkentő és véralvdás gátló gyógyszerek szedése mellett, javasolja-e a napi 1 evőkanál lenmagolaj fogyasztását.
        Kedves Doktor Nő! A szakvéleményét kérném. 2016. tavaszán tüdőembóliám lett. 2016. november közepén trombofília vizsgálatot végeztek rajtam, melynek az eredményét most kaptam meg. Egyéb autoimmun betegségre (szarkoidózis) szedek medrolt...
        Tisztelt Doktor Nő! A tanácsát véleményét szeretném kérni,laboratóriumi eredmények kapcsán! GFR-EPI(ml/p/1.73m2):85 Húgysav:530 umol/L Trigliceridek:4,55 mmol/L GOT:45 U/L GPT:117 U/L Gamma-GT:55 U/L...
        Tisztelt szakértő!Màr tettem fel kérdést,mert augusztus ota meg vannak duzzadva a nyaki nyirokcsomóim.Nem fàjnak.Voltam màr ful-orr gegeszeten,UH-n,laborban,Hematológiàn.A hematológus szerint reaktív gyulladt nyirokcsomókról van szó,ill.a...
        Tisztelt Dr Ujj Zsófia Ágnes! A véleményét kérném a következő labor eredményeimről.Időrendi sorrendben. Vérvétel ideje: 2014-02-04 Se vas meghatározás 42,1 umol/L Referencia tartomány 9,0-27,0 Se bilirubin /összes/ 27 umol/L Referencia...
        Kedvesemnek Litalir gyogyszert kell szednie fogorvosi beavatkozás elött. A leírás szerint szabadkézzel nem érinthető a gyógyszer, családtagok nem érinthetik, és erős kézmosás szükséges az érintkezés miatt. A kérdésem, hogy miért?
        Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni. Másfél évvel ezelőtt történt egy balesetem, a jobb csuklóm sérült, a Sportkórházban TFCC deformitást diagnosztizáltak (szalagszakadás), múlt hónapban lett volna esedékes a...