• A gyomor sorvadása rákká alakulhat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Orvos! 36 éves 168cm és 52kg vagyok. Napi egy kávét fogyasztok. Korábban napi hármat. Azért írom mert a későbbiekben kitérek rá. Egy éve súlyos vérszegénységet állapítottak meg nálam. B12 hiányosat. A legjellemzőbb tünetekkel fordultam orvoshoz. A vérszegénységemet B12 vitaminnal kezelik.A vérképem helyrejött. A hematológus azt mondta,hogy ezt a fajta vérszegénységet a gyomor nyálkahártyájának sorvadása okozza. Bár a gyomromat/beleimet semmiféle módon nem vizsgálták. Ezt a vérkép alapján említette. Ezért nem szívódik fel nálam rendesen a B12 vitamin. Viszont ami aggaszt,hogy az orvos elmondása alapján a sorvadás gyomorrákká alakulhat a későbbiekben. Az a kérdésem ,hogy mit kell tennem? Hová forduljak?Táplálkozásbéli változásokat kell e eszközölnöm? Normális módon eszem. Nem válogatok. A kávé mennyiségét napi egyre redukáltam. És azt sem éhgyomorra. Alkoholt egyáltalán nem fogyasztok.Nem dohányzom. Mit tegyek,hogy a gyomorrák ne alakuljon ki, ha van valós alapja? Vagy van e bármiféle összefüggés a táplálkozás és a gyomor nyálkahártya sorvadás között? Most jól érzem magamat. Étvágyam van és nem fáj a hasam. A vérképem jó.Vagy van bármiféle más oka a B12 hiánynak? Kérem kimerítő válaszát mert aggódom.

        WEBBeteg szakértő válasza a B12 vtaminhiányos vérszegénység témában

        Kedves Betegünk! Az a fajta vérszegénység, amit Önnél megállapítottak, nem befolyásolható táplálkozással érdemben, ezért felesleges diétával gyötörnie magát. Az ok a B12 vitamin felszívódási zavara, ezen úgy lehet segíteni, hogy rendszeresen (általában havonta) injekció formájában pótoljuk. Az sajnos tény, hogy a gyomor daganatok előfordulása valamelyest gyakoribb az ilyen betegségekben, DE ezek megelőzhetők, ha évente történik egy gyomortükrözéses vizsgálat. Ez bőven elegendő ahhoz, hogy a kezdődő elváltozásokat időben észrevegyük és orvosoljuk. Azt tanácsolom Önnek, hogy a helyzetet egy állapotnak és ne betegségnek próbálja megélni, ugyanis teljesen egészséges életet élhet minden tekintetben, pusztán a havi B-vitamin injekciót és az évente történő gyomorvizsgálatot kell az életébe beillesztenie. Üdvözlettel: dr Pászthory Erzsébet


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2013. március 06., 11:53; Megválaszolva: 2013. március 09., 21:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mitől lehet magas az Eosinophil 15% Eosonophil szám 1,51G/l a többi labor értékeim tartományon belül vannak.
        Tisztelt Doktornő! Voltam teljes vérképen és pár érték aggaszt. Vérselyt sűlyedés 18 Fehérvérsejtszám 11 Tudom, hogy ezek még jó értékek, de a felső határt érik el, elég magasak. Hemoglobin 12 Hemotrokit 37 MCH 28 Ezek az...