• A gyomor sorvadása rákká alakulhat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Orvos! 36 éves 168cm és 52kg vagyok. Napi egy kávét fogyasztok. Korábban napi hármat. Azért írom mert a későbbiekben kitérek rá. Egy éve súlyos vérszegénységet állapítottak meg nálam. B12 hiányosat. A legjellemzőbb tünetekkel fordultam orvoshoz. A vérszegénységemet B12 vitaminnal kezelik.A vérképem helyrejött. A hematológus azt mondta,hogy ezt a fajta vérszegénységet a gyomor nyálkahártyájának sorvadása okozza. Bár a gyomromat/beleimet semmiféle módon nem vizsgálták. Ezt a vérkép alapján említette. Ezért nem szívódik fel nálam rendesen a B12 vitamin. Viszont ami aggaszt,hogy az orvos elmondása alapján a sorvadás gyomorrákká alakulhat a későbbiekben. Az a kérdésem ,hogy mit kell tennem? Hová forduljak?Táplálkozásbéli változásokat kell e eszközölnöm? Normális módon eszem. Nem válogatok. A kávé mennyiségét napi egyre redukáltam. És azt sem éhgyomorra. Alkoholt egyáltalán nem fogyasztok.Nem dohányzom. Mit tegyek,hogy a gyomorrák ne alakuljon ki, ha van valós alapja? Vagy van e bármiféle összefüggés a táplálkozás és a gyomor nyálkahártya sorvadás között? Most jól érzem magamat. Étvágyam van és nem fáj a hasam. A vérképem jó.Vagy van bármiféle más oka a B12 hiánynak? Kérem kimerítő válaszát mert aggódom.

        WEBBeteg szakértő válasza a B12 vtaminhiányos vérszegénység témában

        Kedves Betegünk! Az a fajta vérszegénység, amit Önnél megállapítottak, nem befolyásolható táplálkozással érdemben, ezért felesleges diétával gyötörnie magát. Az ok a B12 vitamin felszívódási zavara, ezen úgy lehet segíteni, hogy rendszeresen (általában havonta) injekció formájában pótoljuk. Az sajnos tény, hogy a gyomor daganatok előfordulása valamelyest gyakoribb az ilyen betegségekben, DE ezek megelőzhetők, ha évente történik egy gyomortükrözéses vizsgálat. Ez bőven elegendő ahhoz, hogy a kezdődő elváltozásokat időben észrevegyük és orvosoljuk. Azt tanácsolom Önnek, hogy a helyzetet egy állapotnak és ne betegségnek próbálja megélni, ugyanis teljesen egészséges életet élhet minden tekintetben, pusztán a havi B-vitamin injekciót és az évente történő gyomorvizsgálatot kell az életébe beillesztenie. Üdvözlettel: dr Pászthory Erzsébet

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        PharmaPlaza

        Kérdés: 2013. március 06., 11:53; Megválaszolva: 2013. március 09., 21:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! A laborvizsgálati eredményemben ezek az értékek szerepelnek, mindegyik kívül van a megfelelő tartományon: MPV: 6,9 fL - alacsony Absz. neutrophil szám: 7,9 G/L - magas Neutrophil % : 76,7 % - magas Lymphocyta % : 17,2 % -...
        Üdvözlöm Dr nő Térd protézis műtét elötti vizsgálatokat végeztetem. Labor eredményem a következő ami aggaszt.Vörös vértestek átlag térfogata 96fl VVT ELOSZLÁSGÖRBE SZÉLESSÉG 10,9%, INR 0,93 Fibrinogén 5,3 g/l se alkalikus phosphate...
        Tisztelt Doktor Nő! Vérvételen voltam újfent s a laboreredménynél két tétel nem hagy nyugodni.MCV 96.00 ref. tart. 82-95 MCH 2.02 ref. tart. 1.70-2.00. Tudom ,hogy ez nagyon kicsi eltérés, de ez minden vérvételnél eltérést mutat. Hogyan...
        Tisztelt Doktornő! Hodgkin kórós vagyok, két ciklus (4 kezelés) ABVD után, 30 nappal a kezelés után, megvolt az újabb (ellenőrző) PET/CT, mely alapján folytatódhat az ABVD kemoterépiás kezelés. A 4. kemo (2.ciklus 2. kezelés) és a PET/CT-t...
        Tisztelt Doktornő! Eléggé félek a betegségektől így állandóan keresem magamon a hibákat. A panaszom a következő lenne:. Körülbelül egy-másfél hete fürdésnél észre vettem a bal hónaljam legeslegalsó részén egy igen érzékeny...
        Tisztelt Doktor Nő! Három évvel ezelőtt kerültem kétoldali talp és lábujj fájdalommakkal reumatológus szakorvoshoz aki hideg allergia gyanújával vérvételre küldött. /előzetesen ultrahangos vizsgálat az érszűkület lehetőségét kizárta/...
        Tisztelt Dr.Úr Abban a kérdésben szeretnék választ kapni hogy,2016.03.07.-én Mélyvénás trombózist diagnosztizáltak nálam a jobb alsószáramban. 3-napja kapok Clexane injekciót a hasamba. Nagyon félek hogy tüdőembóliát is...
        Tisztelt doktor úr/doktornő. Az édesanyámmal kapcsolatosan szeretnék kérdezni, aki 74 éves. Októbrben ágynak esett. Pokoli derékfájdalomról számolt be. Ekkor még bár keservesen, de fel tudott kelni wc, stb megoldott volt. Háziorvosa...
        Tisztelt Dr. Ujj Zsófia! Évek óta a vérképemben a vas 33 és 42 umol/L között ingadozik.A normál referencia tartomány 9,0-27 umol/L.Emellett még a összes bilirubin 30 és 60 umol/L között van.A direkt bilirubinnál 5 a normál érték,nálam 6...
        Tisztelt Doktornő! Ezúton azért írok Önnek, mert két hete végzett hasi ultrhahang vizsgálat során a háziorvosom elmondta, a lép harántátmérője 50 mm, és ez szerinte még a felső határon van, viszont mindenképp évente ellenőrizni kell. A...
        Tisztelt Doktornő, Kislányom (2 éves) mindkét szeme alatt lilás, sötét foltok jelentek meg (olyan, mint amikor nem alussza ki magát az ember). Más tünet nincs. Ez miatt vérvételre mentünk, melynek eredménye lent látható. Természetesen a...
        Tisztelt Doktornő! Anyukámnak trombózisa volt, így szeretném magamat kivizsgáltatni a lehető legteljesebben. Ön milyen vizsgálatokat javasolna, illetve az ezekhez szükséges beutalót háziorvos, nőgyógyász ad ilyen esetben, tehát ha nem nekem...
        Tisztelt Dr Nő. A trombocita értékem 92 giga L. 2o16 1 hó 21 én. Kórházi Hematológus azt mondta most nem tud tenni semmit, három hónap múlva kontról. Kérdésem nyugodjak bele. Köszönöm
        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Tavaly nyáron megjelentek az alsó végtagjaimon bevérzéshez hasonló foltok, azóta több újabb ilyen folt jelent meg végig a lábaimon. Nem fájnak, nem nőnek, azóta is ugyanolyan piros kis pontokból állnak, néhol...
        Tisztelt DRNŐ,DR ÚR! Gyakori rosszúllét miatt, ami szédülés ( néha friss levegőszomajam van),és álmosság miatt vérvételi labort kértem. Az eredményeim, amik mellett találtam csillagot, a következők: serum glucose: 5,7, serum hugysav 370,...
        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő, A következő problémával fordulok Önhöz: 4 napja a combom belső oldalán volt pár pici pirosas-lilás pötty, amely nyomásra nem tűnt el, olyan véraláfutás-szerű lehetett. Emlékeim szerint nem ütöttem be sehova....
        Kedves Doktornő! Először szeretném megköszönni a gyors választ ! Doktornő írta,hogy jó volna tudni néhány még dolgot . Kislányomnak volt 1 rossz vérlelete - sajnos ez nincs nálam ,nem tudom leírni,de rengeteg csillag volt ,nem megszokott...
        Tisztelt Doktor Nő! 23 éves fiammal magas vérnyomás ellenőrzése miatt végeztek vérvizsgálatot. A retikulocyta értéke emelkedett volt. Van egy csonton belüli jóindulatú csont elváltozása. Szakorvosok szerint nincs vele teendő, mert olyan...
        T.Doktornő! Kislányom 2.terhessége során most kaptunk 1 leletet,ami kétségbe ejtett. O RH(D)pozitív,Direkt Coombs:pozitív,ellenanyagszűrés: pozitív, C+E-c+e+K-antigének,enzim-reaktív pánantitest szerepel a leleten. Az 1. terhesség probléma...
        T.Doktornő! Kislányom 2.terhessége során most kaptunk 1 leletet,ami kétségbe ejtett. O RH(D)pozitív,Direkt Coombs:pozitív,ellenanyagszűrés: pozitív, C+E-c+e+K-antigének,enzim-reaktív pánantitest szerepel a leleten. Az 1. terhesség probléma...