• A gyomor sorvadása rákká alakulhat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Orvos! 36 éves 168cm és 52kg vagyok. Napi egy kávét fogyasztok. Korábban napi hármat. Azért írom mert a későbbiekben kitérek rá. Egy éve súlyos vérszegénységet állapítottak meg nálam. B12 hiányosat. A legjellemzőbb tünetekkel fordultam orvoshoz. A vérszegénységemet B12 vitaminnal kezelik.A vérképem helyrejött. A hematológus azt mondta,hogy ezt a fajta vérszegénységet a gyomor nyálkahártyájának sorvadása okozza. Bár a gyomromat/beleimet semmiféle módon nem vizsgálták. Ezt a vérkép alapján említette. Ezért nem szívódik fel nálam rendesen a B12 vitamin. Viszont ami aggaszt,hogy az orvos elmondása alapján a sorvadás gyomorrákká alakulhat a későbbiekben. Az a kérdésem ,hogy mit kell tennem? Hová forduljak?Táplálkozásbéli változásokat kell e eszközölnöm? Normális módon eszem. Nem válogatok. A kávé mennyiségét napi egyre redukáltam. És azt sem éhgyomorra. Alkoholt egyáltalán nem fogyasztok.Nem dohányzom. Mit tegyek,hogy a gyomorrák ne alakuljon ki, ha van valós alapja? Vagy van e bármiféle összefüggés a táplálkozás és a gyomor nyálkahártya sorvadás között? Most jól érzem magamat. Étvágyam van és nem fáj a hasam. A vérképem jó.Vagy van bármiféle más oka a B12 hiánynak? Kérem kimerítő válaszát mert aggódom.

        WEBBeteg szakértő válasza a B12 vtaminhiányos vérszegénység témában

        Kedves Betegünk! Az a fajta vérszegénység, amit Önnél megállapítottak, nem befolyásolható táplálkozással érdemben, ezért felesleges diétával gyötörnie magát. Az ok a B12 vitamin felszívódási zavara, ezen úgy lehet segíteni, hogy rendszeresen (általában havonta) injekció formájában pótoljuk. Az sajnos tény, hogy a gyomor daganatok előfordulása valamelyest gyakoribb az ilyen betegségekben, DE ezek megelőzhetők, ha évente történik egy gyomortükrözéses vizsgálat. Ez bőven elegendő ahhoz, hogy a kezdődő elváltozásokat időben észrevegyük és orvosoljuk. Azt tanácsolom Önnek, hogy a helyzetet egy állapotnak és ne betegségnek próbálja megélni, ugyanis teljesen egészséges életet élhet minden tekintetben, pusztán a havi B-vitamin injekciót és az évente történő gyomorvizsgálatot kell az életébe beillesztenie. Üdvözlettel: dr Pászthory Erzsébet


        WEBBeteg szerkesztőség

        PharmaPlaza

        Kérdés: 2013. március 06., 11:53; Megválaszolva: 2013. március 09., 21:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Vérképleletemen egyetlen paraméternél sem jelöltek sem pozitiv, sem negativ irányú eltérést a referencia értéktől, mégis a lista végén szerepel két megjegyzés: makrocitózis pozitiv és Hipokrómia pozitiv Amennyire...
        Tisztelt doktornő! Legyen kedves elemezze nekem a következő vérvétel eredményét. Anti HBS 60,02 mIU/ml Anti HBC 10,33 anti HBC IgM 0,07 HBE Ag 0,34 Anti HBE 1,05 Válaszát előre is köszönöm. üdv.:Károly
        Tisztelt Doktornő! 2009-ben császármetszès után 2 hèttel stroke-ot kaptam.(azelőtt soha semmi bajom nem volt,problèmamentes volt a terhessègem), majd a hirtelen jött stroke miatt egy kèsőbbi genetikai vizsgálat az alábbiakat igazolta: V....
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Amit tudni kell rólam minden apróbb tünet után az internetet bújom! Nem történt ez most sem másképp! 24 éves fiú vagyok. Körülbelül 2 hónapja vettem észre hogy vérzik az ínyem ha megnyomom vagy nagyon ritkán...
        Tisztelt Doktor Nő! 6 éve tart nálam az erős éjszakai izzadás .Van hogy menstruáció eőtti héten, máskor pedig attól függetlenül is többször jelentkezik,akár hetekig is.Esetleg lehet limfómáról szó ami nem derült ki azóta sem?más...
        Tisztelt Doktornő/úr!A probléma ami rendkivűl aggaszt-éjjel-nappal ezen ràgódom-a következő.2016 nevemberében történt egy hasi ct vizsgàlat,melyből idézem azt a részt ami aggaszt."A lép nen nagyobb,alsó harmadàban ventrolateralisan...