• Mellrák szűrés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr/Hölgy! A napokban voltam mammográfián ill. ultrahangvizsgálaton. Az eredmény negatív lett, de nem értem mit jelent az, hogy mindkét oldalon atrophia(sorvadás, fejletlenség)látható, residuális (hátramaradt)mirigyállománnyal. Ez előnyös vagy hátrányos, egyáltalán mi a lényege? Köszönettel várom válaszát, Nagy Zs.

        WEBBeteg szakértő válasza a mellrákszűrés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ha negatív volt a kép, akkor azért nagy baj nem lehet. Az anatómiai helyzet leírására az utóbbi két évezredben latint (és sokszor ó-görögöt, vagy ezek keverékét) szokás használni, hogy a világon minden orvos - akármi is legyen az anyanyelve - kb. azonos dolgot értsen a leírásokon. Hát ilyen szó például az atrophia (sorvadás), vagy a residuum (maradvány).
        Az emlő esetében a dolog tehát azt jelenti, hogy míg egy fiatal nő keblei az anyaságra felkészülő tejmirigy állománytól duzzadt, kemény, addig az életkor előrehaladtával a mirigyek lassan atrophizálnak (sorvadnak, számuk csökken, hiszen egyre kevésbé van már rájuk szükség), helyüket zsírszövet foglalja el. Ez persze nem olyan tömött, ez puha, laza, súlyánál fogva megsüllyedő szövet. Maradék (reziduális) mirigyeket még lát a röntgenes - ultrahangos, de már átalakult az emlő. Ez normális, az életkorral járó változás.Férfiaknál hasonló "puhulás" észlelhető az életkorral, csak nem az emlőben.
        Sajnos. Ilyen az élet.

        Üdvözlettel:


        Ilyen az élet.


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-23 15:54:45; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 11:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: