LORINDEN A kenőcs

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lorinden A kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lorinden A kenőcs gyulladásgátló, viszketéscsillapító és antiallergiás hatású készítmény. A kenőcs összetevői egymás hatását segítik.

A Lorinden A kenőcs a bőr allergiás eredetű, régóta fennálló és súlyos gyulladásainak kezelésére szolgál. Alkalmazható továbbá fokozott szaruképződéssel és/vagy erős viszketéssel járó, egyéb nem fertőzéses eredetű bőrbetegségek kezelésére, amelyek más szteroidokra nem reagálnak, például idült pikkelysömör, pikkelysömör a fejbőrön, szemölcsökkel járó úgynevezett bőrfarkas (lupusz eritematózusz), egyes erős viszketéssel járó, vagy a körömágy területén jelentkező bőrelváltozások, bizonyos bőrgyulladások és ekcémák.

LORINDEN A kenőcs GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
flumetasone, salicylic acid

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Bausch Health Ireland Ltd.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 1x15 g
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Lorinden A kenőcs alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Lorinden A kenőcsöt

  • ha allergiás a flumetazon-pivalátra, a szalicilsavra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • a bőr gümőkórja (bőrtuberkulózis), vérbaj (szifilisz) esetén,
  • vírusos, bakteriális és gombás eredetű bőrfertőzések, bárányhimlő esetén,
  • a bőr daganatos elváltozásainál és daganatot megelőző állapotaiban,
  • „borvirág” (akne rozácea), fiatalkori pattanás, szájkörüli bőrgyulladás, visszerességgel társuló lábszárfekély fennállása esetén,
  • amennyiben nemrég megelőző céllal védőoltásban részesült,
  • 2 év alatti gyermekek esetében.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Lorinden A kenőcs alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.

A gyógyszer gyermekeknél és serdülőknél csak feltétlenül szükséges esetekben, naponta egyszer és csak kis területen, óvatosan alkalmazható; a nyakon vagy az arcbőrön azonban nem használható.

  • Kerülni kell a hosszú ideig tartó, nagy felületen való kezelést, mivel ez a mellékhatások – mint például vizenyő, magas vérnyomás, magas vércukorszint, csökkent immunválasz – gyakoribbá válásához vezethet.
  • A kenőcs alkalmazásának mellékhatásaként előfordulhat fertőzés kialakulása, melyekre a kezelőorvos megfelelő kezelést fog javasolni. Ha a fertőzéses tünetek nem múlnak, a Lorinden A-kezelés felfüggesztése javasolt a fertőzés megszűnéséig.
  • A kenőcs nem alkalmazható tartósan az arcon és a nyakon, mivel a nagyobb felszívódási képesség miatt a mellékhatások (hajszálértágulatok, száj körüli gyulladás, a bőr bizonyos rétegeinek sorvadása) kockázata növekedhet.
  • Nagyon óvatosan kell a gyógyszert használni a szemhéjon vagy a szemkörüli bőrön nyitott vagy zártzugú zöldhályog (glaukóma), vagy szürkehályog (katarakta) esetén; ugyanis a kezelés során a betegség tünetei kiújulhatnak.
  • Óvatos használatra van szükség, ha a bőr egyes részeinek sorvadása már fennáll.
  • Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.

Egyéb gyógyszerek és a Lorinden A kenőcs

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Bőrbetegségek glükokortikoid tartalmú készítménnyel történő kezelésekor – különösen kiterjedt bőrfelületen való tartós alkalmazáskor – nem adható bárányhimlő elleni védőoltás. Egyéb védőoltás sem adható, mivel a megfelelő védettség kialakulása kétséges.

Kiterjedt bőrfelület tartós kezelésekor a szalicilsav fokozott mértékben szívódik fel, ami a cukorbetegség elleni egyes gyógyszerek (úgynevezett szulfonilurea-származékok) és a metotrexát hatóanyagú gyógyszerek hatékonyságát növelheti.

Nem használható együtt más, helyileg ható gyógyszerkészítménnyel.

Termékenység, terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A gyógyszer terhesség és szoptatás alatt csak kivételes esetekben, kizárólag az orvos utasítására, fokozott óvatossággal, rövid ideig, kis bőrfelületen alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Lorinden A kenőcs nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Lorinden A kenőcs propilénglikolt tartalmaz

Ez a gyógyszer 50 mg propilénglikolt tartalmaz grammonként. A propilénglikol bőrirritációt okozhat.

A Lorinden A kenőcs lanolint tartalmaz

Ez a gyógyszer 50 mg lanolint tartalmaz grammonként. A lanolin allergiás reakciókat és helyi bőrreakciókat (például kontakt dermatitisz) okozhat.

3. Hogyan kell alkalmazni a Lorinden A kenőcsöt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a kenőcsöt vékony rétegben kell az érintett bőrfelszínre kenni, kezdetben 2‑3-szor egy nap, majd a javulást követően naponta 1‑2-szer elegendő alkalmazni. Ha a kezelt terület fölött fedőkötés van, az legyen légáteresztő.

A kezelést megszakítás nélkül maximum két hétig lehet folytatni. Ha az arcbőr kezelése szükséges, az alkalmazás legyen olyan rövid, amennyire csak lehetséges. Pikkelysömör, a bőr megvastagodása (úgynevezett kiterjedt lichenizáció), vagy elszarusodó elváltozás esetén a kenőcsöt fedőkötés alatt kell alkalmazni, amit 24‑48 óránként cserélni kell. Ilyen kezeléseket csak megszakítással lehet egy hétnél hosszabb ideig folytatni.

Kerülni kell napi 2 g-nál több kenőcs használatát.

Ha mélyebb bőrréteg kezelésére van szükség, óvatos masszázs segítségével kell a kenőcsöt az alkalmazási felületen a mélyebb rétegbe juttatni. Tartós kezelés esetén a készítmény alkalmazását nem szabad hirtelen abbahagyni (például pikkelysömör, vagy idült ekcéma).

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

2 év alatti gyermekeknél nem alkalmazható.

Gyermekeknél és serdülőknél csak feltétlenül szükséges esetekben, naponta egyszer és csak kis területen, óvatosan alkalmazható; a nyakon vagy az arcbőrön azonban nem használható.

Ha az előírtnál több Lorinden A kenőcsöt alkalmazott

Túladagolás nagy felületen való hosszú idejű használatot, vagy szoros fedőkötés alkalmazását követően alakulhat ki.

Tünetek: vizenyő, magas vérnyomás, magas vércukorszint, csökkent immunitás, vesekárosodás.

E tünetek észlelésekor értesítse kezelőorvosát a kezelés folytatásának megbeszélésére.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatosan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ritkán előfordulhat a kezelt betegség fellángolása, ami kipirulásban, viszketésben, bőrrepedezésben jelentkezik. Hasonlóan más glükokortikoszteroid-tartalmú készítmény alkalmazásához, helyi allergiás bőrreakció, bőrelhalványodás, másodlagos bőrfertőzések jöhetnek létre. Arcbőr kezelésekor viszonylag gyorsan alakulnak ki hajszálér-tágulatok, száj körüli gyulladás, egyéb bőrelváltozások, szteroid okozta pattanások. Ezeken felül homályos látás, bőrbevérzések, bőrirritációs tünetek (égő érzés, kipirulás, fokozott szárazság) jelentkezhetnek. Idült helyi kezelés a bőr elvékonyodásával járó bőrgyulladáshoz vezethet. Tartós, nagy bőrfelületen való alkalmazást, vagy szoros fedőkötés alatti kezelést követően a flumetazon-pivalát jól felszívódik a bőr felszínéről és az egész szervezetet érintő mellékhatásokat okoz (lásd a „Ha az előírtnál több Lorinden A-t alkalmazott” c. részt).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Lorinden A kenőcsöt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP, Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lorinden A kenőcs?

  • A készítmény hatóanyagai: 0,2 mg flumetazon-pivalátot és 30 mg szalicilsavat tartalmaz grammonként.
  • Egyéb összetevők: propilénglikol, lanolin (gyapjúviasz), fehér vazelin.

Milyen a Lorinden A kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér, halványsárga árnyalatú, zsíros kenőcs, lanolinos illattal.

15 g kenőcs tubusban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Bausch Health Ireland Limited, 3013 Lake Drive, Citywest Business Campus, Dublin 24, D24PPT3, Írország

Gyártó

Pharmaceutical Company Jelfa S.A. 21, W.Pola street, 58-500 Jelenia Góra, Lengyelország

OGYI-T-977/01

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. szeptember

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal