• Nevelés és önbecsülés

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Valenciai Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a büntetés, a megvonás és a szigorú szabályok negatív hatást gyakorolhatnak a család önbecsülésére.

    Hirdetések

    A családokat négy csoportba sorolják a szülői szocializáció típusa alapján: parancsoló, tekintélyelvű, engedékeny, hanyag. „Az engedékeny családokból származó gyerekek eredményei ugyanolyanok, vagy jobbak voltak, mint a parancsoló családok gyermekeié” – nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Fernando García, az egyetem kutatója.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az eredmények azt mutatják, hogy a rákényszerített nevelési rendszerek, például a büntetés, a megvonás és a szigorú szabályok, amelyekkel megpróbálják rákényszeríteni bizonyos dolgokra a gyerekeket, visszahat a család önbecsülésére is, és összefüggésben áll a hiányos érzelmi fejlődéssel és bizonyos fokú nehezteléssel a családdal szemben. A kutatók hangsúlyozzák, milyen fontos lenne a szülők számára az általában nem megfelelően kezelt területek javítása, például a kommunikáció, az udvarias viselkedés, az érdeklődés kimutatása a gyermek problémái iránt, valamint a logikus magyarázat megadása a gyerekek tetteinek következményeivel kapcsolatban. A parancsoló és a tekintélyelvű modell hasonló abban, hogy mindkettő követelő és szabályozó, abban azonban eltér, hogy a szülők kevésbé szeretetteljesek. A hanyag és az engedékeny csoportba tartozó szülőkre ezzel szemben az jellemző, hogy kevés elfojtást alkalmaznak. A tanulmány eredményei az Infancia y Aprendizaje szaklapban olvashatók.

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Jutalmazás vagy büntetés?

    A gyermeknevelés során a következmények nagy szereppel bírnak a gyermek viselkedésének alakulásában. A pozitív és a negatív következményeknek is van helye, de érdemes árnyalni a képet.

    Dühkitörés: figyelmeztető jelek a szülőknek

    A gyermek dühkitörései mindig kellemetlenek a szülők számára. Van azonban öt olyan figyelmeztető jel, mely arra utal, hogy gyermeke dühkitörései mögött pszichológiai problémák húzódnak meg - állítják a Washington Egyetem kutatói.

    Féltékenység - A legmérgezőbb lelki szenvedély nyomában

    A szakemberek szerint a leggyötrőbb és legmérgezőbb lelki szenvedély a féltékenység, amit Othello-szindrómának is neveznek. A zöldszemű szörnyként is nevezett népbetegségnek egyelőre egyetlen orvos sem tudja receptre felírni a gyógyító ellenszerét. A megoldás első lépésben önmagunk elfogadásában és az önismeretben rejlik.

    Szexuális élet: mikor kezdjék?

    Az első szexuális együttlétet követően az öröm, lelkesedés, boldogság mellett gyakran előfordul a csalódás, bűntudat, akár teljes kiábrándulás is. Minél felkészületlenebbül érik ezek az élmények a kamaszt, annál nagyobb kárt okoznak.

    A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

    Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!

    Hiperaktivitás - Izeg-mozog, nem figyel

    A hiperaktivitást a köznyelv gyakran a rossz gyermek szinonimájának tartja, pedig korántsem erről van szó. Egyáltalán nem minden rosszalkodó gyermek hiperaktív.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.