• A Hospinvest nem terjeszkedik tovább

    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
    Szerző:
    WEBBeteg

    Sajátos fordulatok történtek a Hospinvest Zrt. által igencsak viharos körülmények közepette átvett egri kórházban ugyanúgy, mint a tulajdonos háza táján.

    Ismét az egri kórházban akar munkát vállalni 70 olyan dolgozó, aki tavaly az intézmény tulajdonosváltása miatt távozott. A Markhot Ferenc kórházat 2008. novembere óta működtető Hospinvest Zrt. régió-igazgatója immár hátradőlhet a fotelban, a létszámgondok megoldódni látszanak.

    __hirdetes___

    Valószínűleg a kardiológiai osztálynak ideiglenes engedélyt márciusig kiadó tisztiorvosi hivatal is zöld utat ad a ? működtetési szempontból is ? kulcsfontosságú részlegnek, mivel immár teljes a létszám.  Úgy tudni, a visszatérők azt is vállalják, hogy minimálbért kapnak mindaddig, amíg le nem dolgozzák a végkielégítések összegét.

    Miközben az egri intézményben kezdenek megnyugodni a kedélyek, az üzemeltetésért hosszú hónapokig küzdő Hospinvest Zrt. háza táján meglehetősen komoly változások történtek. Új operatív menedzsment állt fel, amelyet a kórház-üzemeltető cég elnöke az új feladatokkal és az új kihívásokkal magyaráz.

    ?Az első fejezet lezárult a cég életében?

    Kollányi Gábor a WEBBeteg kérdésére úgy fogalmazott: ?tavaly novemberben elértük a kitűzött célt, tehát az első fejezet lezárult a cég életében. A jelenlegi, 5 kórházból álló kórházcsalád fejlesztése kezdődik most, a továbblépésre csak ezt követően lehet gondolni.?

      Hospinvest Zrt. : Tények és célok

    A 2000-ben alapított (jelenleg 500 millió forintos alaptőkéjű) HospInvest Zrt. az elmúlt 8 évben Magyarország piacvezető egészségügyi szolgáltatójává vált. Az egri Markhot Ferenc kórház üzemeltetésének átvétele a HospInvest Zrt. eddigi legnagyobb szakmai sikere. A cég középtávú céljai között szerepel, hogy Kiskunhalason megkezdjék az ígért fejlesztéseket. A cég öt kórházat (Kiskunhalas, Hatvan, Parádfürdő, Gyöngyös, Eger), valamint négy rendelőintézetet (Százhalombatta, Jánoshalma, Kecel, Kiskőrös) üzemeltet. Az Ispotály Holdinggal, a piacvezető kórházi patika lánccal történt egyesülést követően a vállalat a legnagyobb magánüzemeltetési tapasztalatot egyesíti az országban.
    A társaság első embere rámutatott arra is, hogy az egészségügyi reformok leálltak, a szabályzásban még mindig nem egyértelmű a privátszektor működése, a finanszírozás nem elégséges és az önkormányzatok is bizonytalanok a pályázati kiírások tekintetében.

    Ennek alapján a jelenlegi rendszert kell tovább optimalizálni és csak akkor érdemes további akvizíciókat végrehajtani, ha a feltételek javulnak. Kollányi Gábor megjegyezte azt is, hogy nem látnak az általuk célzott területeken önkormányzati szándékot újabb kórház üzemeltetésének átadására.

    A Hospinvest vezetője ? bár nem tagadta, hogy nemcsak sok energiát, de sok pénzt is áldoztak az egri kórház ?megszerzésére?, a megyével való elszámolás végéig a lapunk által említett, csaknem egymilliárd forintos összeget találgatásnak nevezte.

    A cég pénzügyi helyzete stabil ? szögezte le az elnök. A tavalyi esztendő mérlege még nem készült el, a tulajdonosok csak a zárást követően, áprilisban ismerhetik meg a számokat. Annyi azonban már most tudható, hogy a HospInvest a 2008-as évet eleve veszteségesre tervezte, mivel veszteséges kórházak üzemeltetését vette át.

    Az adósságspirálba került intézmények gazdasági stabilizáláshoz és a hiányzó minimumfeltételek pótlásához azonnali befektetésre volt szükség, amit a cég saját zsebből fedezett. 

      Hospinvest: előzmények

   • A HospInvest biztos a dolgában
   • Hospinvest : Nem mond le vezetőség
   • Jogerős a Hospinvest működtetési szerződése -
   • Fidesz: a Hospinvest-ügy szocialista mutyi
   • A kórházvédők vissza akarják foglalni az egri intézményt
   • Jóllehet, néhány hónapja még 10-15 kórház egységes üzemeltetésének szándékáról volt szó, most az a cél, hogy az öt intézményből álló kórházcsaládot a betegek és a dolgozók érdekeinek szem előtt tartásával, ugyanakkor rentábilisan működtessék

    Érdekes tény, hogy miközben az eredeti tervekben szereplő kórházak harmadával számolnak, a cég vezetése változatlanul 5-10 éves megtérüléssel kalkulál. E látszólagos ellentmondást Kollányi Gábor azzal indokolja, hogy a HospInvest a problémák dacára nem adta fel a 11-15 tagot számláló kórházcsaládról szóló elképzelését.

    A piaci helyzet nem alkalmas a terjeszkedésre

    Az elnök azonban a mostani piaci helyzetet kedvezőtlennek tartja a terjeszkedésre. Példaként Szigetvárt említette, ahol ? szerinte - az előjelekből az egri történet megismétlődésére lehetett számítani, ezért a cég visszakozott a kórház üzemeltetését célzó szándékától.

    A HospInvest a már üzemeltetésében lévő 5 kórház fejlesztésére, az európai egészségkultúra meghonosítására koncentrál.

    Fő gazdasági céljuk a fejlesztés és  az értékteremtés ? jelentette ki az elnök. Hozzátette azt is: a kórházcsalád üzemeltetésénél nem lehet klasszikus értelemben vett gazdasági tervezésre gondolni, a pénzügyi stratégia teljesen másképp működik, hiszen más a gazdasági környezet.

      Hasznos információk

   • Jogszabályok
   • Várólisták
   • Egészségpénztárak
   • Alapítványok, egyesületek adattára
   • A kórházak bevétele a magánüzemeltetés esetében is azt jelenti, hogy közfeladatot lát el, közfinanszírozásból, tehát a bevételt továbbra is az egészségbiztosítótól kapja, azaz a bevételi oldal államilag finanszírozott. A HospInvest a kórházak működésének racionalizálásával, fejlesztésével teszi gazdaságossá az üzemeltetést. A helyzet specialitását jól érzékelteti a szintén a HospInvest által működtetett kiskunhalasi kórház esete.

    Ott például szerződést kellett módosítani, az egész pénzügyi tervezést újra kellett gondolni, hiszen 30 százalékkal csökkent a kórház bevétele a teljesítmény volumen korlát bevezetésével. A betegek körében igencsak népszerű intézmény 2004 óta összesen több mint 2,5 milliárddal kevesebb finanszírozást kapott az államtól.

    A családi ezüst

    A társaságnál nemcsak a menedzsmentet újították meg, más, radikális lépéseket is terveznek. A cégnél cáfolták a WEBBeteg értesülését, miszerint a HospInvest tulajdonában lévő, patikaláncokat üzemeltető Ispotály Kft.-t a gyógyszer-nagykereskedő Hungaropharmának kellene - tartozás kiegyenlítése fejében ? átadni.

    Azt viszont elárulták, hogy régóta nagy az érdeklődés az Ispotály iránt és nyitottak az érdeklődők felé, ezért jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a Kft. jövőjéről.

    A társaságba 2007 szeptemberében 29 százalékos tulajdonrészt vásároló EBRD egyelőre csak csendben figyeli a Hospinvest körül zajló eseményeket.

    Az Európai Újjjáépítési és Fejlesztési Bank magyarországi képviseletén úgy fogalmaztak: kisebbségi tulajdonosnak megfelelő jogok illetik meg őket, tehát nem tudnak (és nem is akarnak) beleszólni a stratégiai döntésekbe.

      Kalkulátorok

   • Testsúly kalkulátor
   • Vérnyomás kalkulátor
   • Energiaszükséglet kalkulátor
   • A Hospinvest új vállalati felső vezetésének feladata, hogy konszolidálja a társaság tevékenységét tekintettel a jelenlegi politikai és gazdasági feltételek kihívásaira.
    Hozzátették azt is, hogy az EBRD akkor fektetett be a Hospinvestbe, amikor az egészségügyi reformok kibontakozóban voltak.

    Azóta a tervezett átalakítások megtorpantak, a kórház-finanszírozás nem tűnik elégségesnek ahhoz, hogy a költségeket fedezze. Az európai hitelintézet budapesti irodájában nem tértek ki arra, hogy a cégbe 2007 szeptemberében összesen 6 millió eurót befektetető bank a közeljövőben megváltoztatja-e eredeti, 5-7 évre tervezett jelenlétét a Hospinvestben.

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Felszámolják a Hospinvestet - mi lesz az egri kórházzal?

    A kórházakat működtető Hospinvest közgyűlése pénteken arról döntött, hogy lemondanak a csődvédelemről és elindítják a cég ellen a felszámolási eljárást - mondta a Független Hírügynökségnek Kollányi Gábor, a Hospinvest elnöke.

    Szigorítanák a kórház-üzemeltetés magánosítását

    A HospInvest esete miatt szigorúbban szabályozná az Egészségügyi Minisztérium a fekvőbeteg-ellátó intézmények magánosítását - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

    Hospinvest - késik a bér

    Késik a bérek kifizetése az egri kórházban az eredetileg esedékes 5-ei időponthoz képest - értesült helyi dolgozóktól az MTI.

    A Debreceni Egyetem feltételekkel vállalna részt az egri kórház működtetésében

    A Debreceni Egyetem kizárólag konszenzus és biztos szakmai támogatottság mellett fontolná meg azt, hogy részt vállaljon az egri Markhot Ferenc Kórház működtetésében, egyben leszögezik, politikai csatározásokban nem kívánnak részt venni - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

    A Debreceni Egyetem és Eger a Hospinvest helyett?

    A hevesi megyegyűlés tárgyalásokat kezdett a Debreceni Egyetemmel és az egri önkormányzattal az egri kórház jövőbeni közös működtetéséről - tájékoztatta szerdán az MTI-t a megyei közgyűlés elnöke.

    Haladék a Hospinvestnek

    Május közepéig, illetve július végéig adott haladékot a Hospinvest Zrt.-nek a Heves megyei közgyűlés, hogy "szüntesse meg a szerződésszegést", a vállalt garanciák nem teljesítése esetén szerződésbontásra kerülhet sor.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.