• Dr. Szalóczy Péter

        Nőgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        1998

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Nőgyógyász

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Három dolgot mindenképpen meg kéne tenni: Egy sebésznek megmutatni, aki ha jónak látja, a nagy méret miatt idő előtt megismételteti a mammográfiát. Sokszor a melltartó forma vagy méret illeszkedése az ok, végül, ha minden negatív, a borda közti idegág helyi gyulladása is szóba jön.
        Kedves Kérdező! Egyértelműen egy hüvelyi ultrahangos vizsgálatra van szüksége , mert a kismedence szorosan szomszédos szervei között bármilyen látható eltérés csal így derülhet ki.Ha ez kora miatt nem kivitelezhető egyenlőre, akkor hasi ultrahangos vizsgálttal helyettesíthető. Ha anatómiai eltérés a panaszok oka, az így is látható.
        Kedves Brigitta! Nem feltétlen volt érdemes a sürgősségi tablettát beszedni, a 8. ciklusnapon, nincs még érett petesejt, hogy baj legyen. Az Escapelle több mint tízszeres hormon tartalmú a normál napi fogamzásgátlóhoz képest, így sokszor belezavar a vérzésbe. A lázasa állapot biztosan nem tabletta és hormonállapot függvénye. Lehet influenza? Ha elkezdte szedni és nem hagyott most ki egy napot sem még, szedje tovább, mint orvosa mondta. Ha több mint egy napot kihagyta, akkor már mindent hagyjon abba a következő vérzésig, használjon addig helyi fogamzásgátlót, (Patentex, Pharmatex), majd indítson tablettát a következő vérzés első napjától hosszú távra.
        Kedves Anyuka! A női hüvely egyenletes zártsága,hőmérséklete és glikogén dús természetes váladéka bármely kórokozó számára vonzó tanyahely. Az Ön ál6al említett, ott nem túl gyakran előforduló kórokozó ha Augmentin érzékeny, a bőrklinikai konzíliumig el fog tűnni- Ha nem, kitenyésztése szerint majd másik antibiotikumtól. A partner mindig ugyanazzal a gyógyszerel kezelendő, hogy ne oltson vissza idővel. A továbbiakban. gyógyulás után nincs más következmény, vagy tennivaló.
        Kedves Kérdező! Szakszerűtlen és hibás leírásából csak annyi sejthető, hogy rosszindulatúság gyanúja miatt mielőbbi további lépnivalói vannak a nőgyógyásszal. Ezen a a szinten minden gyógyítható.
        Kedves Anyuka+ Annyi abszurd zagyvaságot(bocs) ír levelében, hogy nehéz eligazodni benne. Hiba volt elfeledni a gyógyszerszedés ritmikát, de még nagyobb hiba volt egyszerre pótolni a hiányt! Ez mindenképpen vérzésrendetlenséget okoz hosszabb távon. Mivel valószínű, hogy központi hormonirányításában is hiba van, amire a súlyfelesleg és a cukorbetegség is bizonyíték, különösen nem tett jót a női hormonok összevissza tablettás bevitele. A hatásérték fogalmat nem tudom mire érteni, a 10 milliméteres nyálkahártya egy ciklus alatt napról napra növekszik 2-3 milliméter menses utáni állapotból 14-15 milliméterig, a vérzés előtti napokra.Javasolnám, hogy semmiféle hormont a jövőben ne szedjen, védekezzen a helyileg ható Patentex, vagy Pharmatex szerekkel, recept nélkül kaphatók több féle formában. Teljesen biztonságosak. Most nem végeznék még kaparást, meg kéne figyelni néhány hétig a spontán és befolyásmentes vérzésit, aztán egy ismételt ultrahang döntse el, hogy kell e műszeres beavatkozás. Persze a cukor és a súly szigorúan kezelendő.
        Kedves Kérdező! Mindkét javaslat megfelelő, ha én szedném, naponta tenném, úgy nincs mire odafigyelni. Főleg, ha esetleg egyéb napi gyógyszereket is szed. Bármely multivitamin szedése, főleg így tél végén és terhesség szándék előtt amúgy is ajánlott a kiemelt Folsav mellé.Nincs Folsav túladagolhatóság.Sok sikert!
        Kedves Kérdező! A ciklus nem órarend szerint működik. Néhány nap késés, vagy korábban érkezése nem hiba, főleg, ha a pajzsmirigy működése tökéletlen. A Nuva Ring nem befolyásolja sem a hormonműködést, sem a bőr állapotot. Bőrgyógyász vizsgálatát mindenképpen javasolom.
        Kedves Dénes! Leírása megmosolyogtatóan laikus, de bármilyen helyzetű, esetleg a méh falához fekvő petefészkek természetesen hormonálisan hibátlanul működnek, hormonális gyógyszerek normálisan hatnak rá. Ovulációt ugyanúgy bonyolítanak, hogy abból a kiszabadult petesejt eljut-e a méhkürtbe megtermékenyül i, az csak valószínű, mint bárkinél is. Nincs aggodalomra ok.Ha lehet, adjon leletet egyszer egy magyar ultrahang vizsgálat is.
        Kedves Kérdező! Kérem, hogy a biztonság kedvéért végezzen el első reggeli vizeletből egy terhességi tesztet, ha negatív. akkor egy hüvelyi ultrahangos vizsgálattal és egy hormonszint vérvétellel tisztázható a sokféle esetleges kisebb hormonális háttérhiba, ami okként szerepelhet.Lehet, hogy ezalatt spontán rendeződik.
        Kedves Kérdező! A műtét a leggyakoribb rutinműtét a szakmában. Jelentős számú hölgynél kell elvégezni, ha a növekvő miómagócok panaszt okoznak. A méret és mozgathatóság függvényében megoldható hüvelyen át, de leginkább hasi műtéttel távolítjuk el. Az előbbi kíméletesebb, kevesebb kellemetlenséggel, de ritkán végezzük, kis göb esetén csak, ha mobilis a méh. Ne féljen, rutin!
        Kedves Kérdező! Az a meszesedett mióma göb régóta ott van, menopauzától kezdve elhal,elmeszesedik.Nem növekszik tovább, és ne aggódjon miatta, számos hölgyben elmeszesedett kis miómák maradványát látjuk ultrahanggal.Nem a csontra szedett kalcium miatt meszesedett el.
        Már az első gyógyszer után tekintse magát nem fertőző lénynek. De a gyógyszerektől meggyötört, elpusztított hasznos tejsav baktériumokat már most kezdje el visszatelepíteni bármely recept nélkül kapható hüvelyi probiotikummal. Olvassa el a használati utasítást.Ha rendben van, használja ezeket hetente egyszer hosszú távon a hüvelyi védekezése tokéletességéért.
        Kedves Kérdező! A PCO nem nőgyógyászati betegség, hanem egy anyagcsere enzim hibája, mely az egész szervezetet érinti, de a petefészkek elváltozása a leglátványosabb ultrahanggal is, így felismerése legtöbbször nőgyógyászati. Az egész cukor anyagcsere érintett, magas az inzulin szint, a szövetek érzéketlenek lesznek az inzulinra. A petefészkek policisztás állapota a ciklus zavaron és a meddőségen túl nem fontos az anyagcsere hibához képest. Igenis, menjen endokrinológus szakemberhez a rendes kivizsgálásra és gyógykezelésre.A diagnózis csúcsellátása a Korányi Sándor utcai belgyógyászati klinikán történik.
        Kedves Kérdező! Ilyen fokú ismétlődő panasz esetén az ultrahangos vizsgálatnak valamilyen elváltozást látnia kell. Perdöntő a méhet bélelő nyálkahártya vastagsága. Ha hormontermelési eltérés a hiba és minden más kizárható, akkor hormonális tablettaszedés kiiktatja a rossz rendszert és pontos,kis vérzésű, de mesterséges ciklusokat teremt egy darabig. Sürgősen menjen el újabb ultrahangra, esetleg máshova, nézessen vérképet és szedjen vasat, beszélje meg a fogamzásgátló tablettás terápiát néhány hónapra legalább, ha most még ne aktuális a baba.