• Dr. Szalóczy Péter

        Nőgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        2138

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Nőgyógyász

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Esedezem, azonnal kapcsolja ki,feledje el rémlátásait.Ne rontsa, szorongja ifjú napjait. Természetesen nem lehet terhes! De ha ilyen közel került a kapcsolat a teljességhez, ha megjön a vérzése majd ciklusosan, attól kezdve nincs védve már. Ha lehet, késleltesse még az eseményt, és az első hónapokban jobb nem a majdani legjobb hormonális fogamzásgátlást tablettázni, mert hagyja legalább néhány hónapra bejáródni a saját induló hormonrendszerét. Inkább síkosítóval bekent condomot alkalmazzanak majd kezdetben.Minél később!!!
        Kedves Kérdező! A barnás vagy kis mennyiségű vérzés nem függ össze az esetleges beágyazódással, de normál ciklusokban is középidős vérezgetésként gyakori. Jelenleg ne tegyen semmit, majd a vérzés késedelme 2-3 napos idején kérdésére legkorábbi választ egyedül az akkor majd reggeli első vizeletből végzett teszt ad. Ha nem terhes és más ciklusok középidejére rendszeresen kialakulna vérezgetés, ez nem baj, de ha zavarja, gyógyszeresen megszüntethető. Mielőbbi babázást kívánok.
        Kedves Kérdező! Mindenképpen évente túl kell esni a méhszáj citológiai rákszűrésen.A vérzés rendetlenkedései kisebb hormonális összehangoltság hibák petefészek és az irányító agyalapi mirigy által termelt hormonok véráram közvetítette kapcsolatában. Megköti a gyógyszeres beavatkozást joggal a trombózis tilalma, ezért ha nem múlik a jelenség, az ultrahangos vizsgálat ismétlése célszerű, már amiatt is, hogy nem írta tisztán,hogy hol vélt cisztát a szakma.A vizsgálat a rendetlenül vérző méhnyálkahártya aktuális vastagságát is tisztázza.
        Kedves Kérdező! Függetlenül virgó állapotától el KELL menni mielőbb nőgyógyászhoz. Perdöntő, hogy az általa felírt ellentétes vagy összevont gyógyszerből más kell, ha bakteriális és más, ha gombás a kórokozó.Bármilyen helyi vagy szájon át alkalmazott szer ellenük, kiirtja a hüvelyi védő tejsavbaktérium milliárdokat és a hüvely védtelenné váli bármely, mindig jelenlévő, de a tejsav baktériumok által termelt tejsav miatt kordában tartott kórokozókkal szemeben. Ezért bármilyen gyógyszer kúra után a jövőben azonnal használjon folytatólag karbantartásra bármilyen hüvelyi probiotikumot, sokféle van recept nélkül. Olvassa el a használati utasítást. A lényeg, hogy 3-4 napi egyszeri hüvelyi használat után hosszú távra heti egyszer évekig használjon ilyet.
        Kedves Kérdező! Mind a petefészek, mind a mióma kapcsán félelmeitől megnyugtathatom. Mindvégig nagy miómáról beszél, de az ultrahangos pontos méretet nem jelzi. Mert kisebb miómák valóban tüszőhormon termelés menopauzális megszűnésével 1-2 év alatt visszafejlődnek, Az igazán nagyok pl, női ökölnyi már nem biztos. Kérdés, hogy egy, vagy többszörös, a hashártya felé vagy a méh ürege felé domborodik-e. Ez utóbbi gyakran okozója lehet panaszainak. Ha fél éve nem volt ultrahang ellenőrzése, mindenképpen meg kell ismételni, ha nőtt, vagy nyálkahártya közeli, jobb lenne a műtét.Az ultrahang a vérzés érthetőségét is megindokolja a nyálkahártya vastagsága és a mióma elhelyezkedése értelmében. Bízzon orvosa véleményében.A műtét rutin, de nem veszélyes kellemetlenség. Nyugodtan tornázzon a vizsgálatig.
        Kedves Kérdező! Ha csak alaki eltérés, ami nem szoptatottaknál gyakoribb, nincs jelentősége. De mindenképpen essen túl az első mammográfián, mert az ideje is itt van és a behúzódást tisztázza. Ezentúl évente panaszmentesen ismételendő lesz. Beutalót az alapellátás orvosa is adhat.
        Kedves Kérdező! A mellből való váladékszivárgásnak sokféle oka lehet,hormonális is,de a legkevésbé függ össze esetleges korai terhességgel. Ha negatív a vérzés késedelem alatt végzett terhes teszt, mindenképpen kell egy mell ultrahangos vagy röntgenes mammográfiának nevezett vizsgálat, kérjen beutalót alapellátás orvosától.A képalkotó vizsgálat azonnal tisztázza, hogy van-e bármi további tennivaló.
        Kedves Kérdező! Mindig elszomorodok, ha elképesztő csacskaság miatt szoronganak betegek! A CNS hüvelykúp a legjobb, legáltalánosabb helyi, hüvelyi fertőzés kezelő kúp, mely akármely nem tisztázott (baktérium, gomba, protozoon)kórokozó ellen egyaránt a legjobban hat. A chloamphenicol régen perdöntő antibiotikum volt, életmentő akár.Tablettában, injekcióban, krém formában milliók használták a világon. Ilyen végzetes melléhatás esetén nem élne már az emberiség. Ma már, mint tudja, modernebb antibiotikumok tucatja van használatban, de a hüvelyi célra ez a legjobb.Gyógyszerkeverési szempontból a vivő alapanyaggal is a legjobban keveredik.A hüvelyből nem tud felszívódni sem, csak helyileg hat, ez a dolga. Ha mind az amit ír, csak ezer használóra vetítve is egyetlen esetben igaz lenne, a mai szigorú gyógyszerellenőrzés, nemzetközileg akár, rég eltiltotta volna. Ha rám hallgat, használja végig, de miután a szükséges és hasznos tejsavbaktériumokat is elpusztítja a hüvelyből, azokat telepítse a kúra után azonnal vissza bármely recept nélkül kapható hüvelyi probiotikummal. Olvassa el a használati útmutatót, de ha hosszú távon a legteljesebb természetes védettséget akarja újabb kórokozó ellen, hetente egy probiotikumot évekig használjon.
        Kedves Kérdező! A vizsgálat nem nagy felbontású ultrahang készülékkel történt és túl korán ahhoz, hogy biztosat mondjon. Az ismétlésig 3D készülékkel pontosat tud meg, bármennyire nehéz, legyen türelemmel. Lehet, hogy semmi hiba sincs, lehet hogy felszívódott a korai embrió. ("missed" abortusz) Ne izgassa napokig feleslegesen magát!
        Kedves Kérdező! A mellek hormonálisan érzékenyek, bizonyos háttér kis hormonváltozások okozhatják a váladékozást, mely helyesen az ön életkorában inkább ultrahangos vizsgálatot kíván. Ajánlott vérvétellel megnézni az agyalapi mirigy prolactin nevű, a mellekre ható hormonjának szintjét is, ha ez magasabb, okozhatja a tünetet és gyógyszeresen helyreállítható. Ne nyugtalankodjon, nem jelent tartós vagy komoly hibát.
        Kedves Kérdező! A menopauza felé haladó években a ciklus általában rövidül, nem 28, inkább 25-26 nap, mint Önnél is. A vérzés mennyisége általában erősödik, mint Önnél is, és a botladozóbbá váló petefészek-agyalapi mirigy hormon kapcsolatban már nem mindegyik ciklusban van ovuláció és sárgatest hormon hatás. A méhnyálkahártya leírt vastagsága a 17. napon az elfogadható felső határa. Ez önmagában nem kíván kürettet, csak akkor, ha túl erős vérzése, vagy elnyúlóbb ideig tartó vérzése mutatkozna. Megpróbálható a ciklus 14-24. napja alatt tíz napon át 1-1 Norcolut nevű tabletta szedése 2 ciklusban. (20 szem van egy dobozban).Receptre írandó. Ez nem konkrét hormon, csak sárgatest szerű hatása van. Egy kicsit visszafogja a túlzott tüszőhormon termelést, ami a vastagabb nyálkahártya oka.
        Kedves Kérdező! Jó lenne az ellenőrzésre egyazon hozzáértő orvoshoz járni, aki végigkísérni és ugyanazon szemlélettel kezelni is tudná helyzetet. Általában az ilyen méretű növekvő képletek szövetileg tűbiopsziával nyert anyagból tisztázandók. Ha több kis ciszta van, érdemes lenne vérvétellel megnézni, hogy a mellre ható prolacin nevű agyalapi mirigy serkentőhormon szintje nem túl magas-e?
        Kedves Kérdező! Mindenképpen egy hüvelyi ultrahangos vizsgálattal meg kell nézni milyen a méh nyálkahártyája, melyből a vérzésrendetlenség származik. Vélhetően nem a méhszáj valamilyen hámelváltozása az ok, mert az egyszerű hüvelytükrös rutin vizsgálattal kiderülne. A háttér egyszerű hormonális kis hibája gyógyszeresen helyreállítható. Ettől még szakajtónyi gyereket szülhet.
        Kedves Anna! Ha évente részt vesz a kötelező mammográfiás szűrésen, akkor a bőrgyógyász vészjósló csacskasága a viszketés és mellrák összefüggésében eleve lényegtelen. Ha több, mint egy éve volt szűrve, minden szakma szövege helyett ez az egyetlen objektív biztonság, menjen el. A felszínes bőrirritációt persze kezelje a krémmel.
        Kedves Kérdező! Sokféle jelenéktelen de zavaró hámképlet lehet az említett területen, leggyakrabban az ott lévő nagyméretű faggyúmirigyek elzáródása miatt pangó mirigyváladék látható. Lehet vírus eredetű szemölcs. Esetleg évek alatt lassan növekedhetnek. Most ne törődjön ezekkel, éljen nyugodtan házaséletet, nem fertőznek. Ha hazajött, egyszerűen felszámolhatók.