• Dr. Szalóczy Péter

        Nőgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        2186

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Nőgyógyász

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A mama időben lett megoperálva a méhet bélelő hám rosszindulatú elfajulásával. Szerencsére maga a tumorféleség relatíve jóindulatú pl a méhszáj rákhoz képest.A részletes szövettan szerint a mélyebb méhréteget még még nem érinti,a kivett környéki nyirokcsomókban és a csepleszben nincs áttét vagy tovaterjedés. A petefészkek érintetlenek.Kérem a megnyugvást, esetleges biztonsági utókezelésről majd orvosuk onkológussal dönt.
        Kedves Imréné!A hüvelyi panaszok megjelöléstől semmi sem derül ki az általánosítás miatt.De tisztázandó diagnózis, hogy nőgyógyászati vagy emésztőszervi hiba áll a panaszok háttrében, az mindenképpen fontos. A hüvelyi ultrahang egyértelműen kizárta a petefészek rák esetleességét, nyugodjon meg. A nőgyógyászati estleges hiba könnyebben felderíthető, mint a belgyógyászati. Mielőbbi panaszmentességet kívánok.
        Kedves Kérdező! Elsősorban megnyugvása érdekében végezzen el még egy terhestesztet első reggeli vizeletből. Ez tévedhetetlen! Ha negatív, egyenlőre csak várjon, ha bármikor 2-3 héten belül vérezése jön és a megszokotthoz hasonlóan lezajlik, nincs tennivaló.Ha 4 hétnél többet késne, ami nem valószínű, hüvelyi ultrahangos vizsgálatot kéne végezni.Ez akkor is ajánlott,ha a vérzés túl erős, vagy hosszadalmas lenne. Nem kéne korszerű hormonális fogamzásgátlást indítani bármikori nyugodt együttlétek érdekében?
        Kedves Kérdező! Ha nem baj, férfiként válaszolok. érem, nyugodjon meg az eredményeivel. Magasabb valamivel a fehérvérsejt száma, bár a terhes állapot mindig megemeli egy kicsit. A fehérvérsejtek megoszlása jó, bár elírta kétszer a neutrofileket, de tudom, hogy a kisebbik mi volt. A pajzsmirigy működésre ható hormon megfelelő. A szorongás nem tesz jót a terhességnek.Nyugi, 32 hét még hátra van!
        Kedves Kérdező!Leveléből nem derült ki, hogy mire gondol, vagy mitől fél. Felteszem, esetleges teherbeeséstől tart. Második együttlétük az ovulációs középidőtől 2-3 nappal korábban volt. Azért ebben lehet kockázat, de a kora terhes állapotra néhány napos korban nem lenne jellemző egy kis rózsaszín folt. Egyszeri észlelésének nincs jelentősége. Ne szorongjon, de miért nem használ korszerű hormonális fogamzásgátlást a nyugodt, bármikori együttlétük érdekében?
        Kedves Zsanett! Negyven felett főleg hosszabb fogamzásgátlás korszak után a működéstől elszokott hormonrendszer nehezebben áll vissza. Nincs jelentősége a pontatlanságnak, de javasolt egy eszmei ciklusrend vége felé, úgy a vérzéstől számított 25-26.napon egy hüvelyi ultrahangos vizsgálat, ami pontosan megmondaná, hogy kissé alul működő, ovuláció nélküli ciklusai vannak-e, mert a méhnyálkahártya vastagsága ezt pontosan jelzi. Gyógyszeresen csak akkor van értelme beleszólni, ha 2-3 havonta lenne csak kevés vérzése, vagy teljesen elmaradna.
        Kedves Anikó! A harántcsíkolt izomrostnak és beidegzésének egy adott gyógyszermellékhatás esetén mindegy, hogy apró izom vagy terjedelmes izom része. Így intim tájékon ugyanúgy jelentkezhet.Jó lenne, ha nem zavarná ennyire, más úgysem veszi észre. De kérdezze meg orvosát, hogy a következő gyógyszereket hatásosság megfigyelésére kipróbálhatja-e. Mindhárom recept nélkül kapható, mellékhatás nélküliek: Milgamma, bármely magnézium, és kalcium készítmény. Külön-külön szedje egy próbadobozzal, a leghatásosabbat szedje hosszú távon.Jobbulást kívánok.
        Kedves Kérdező! A teszt nem sárgatest hormont mutat ki, melyet a nem részletezett, de említett esetleges sárgatest cisztája többletként termelt volna. A teszt hihetetlen érzékenyen csak a megtermékenyült, osztódó embriókezdemény által termelt majdani lepényke hormonját tudja jelezni, tehát csak terhesség esetében.Ez azt jelenti, hogy gratulálnom kell. Két hét múlva legyen ultrahangos vizsgálat is.
        Kedves Kérdező! Mindig a szövettan a lényeg, mely a pontos lokalizációt nem adja meg a rosszindulatú terület elhelyezkedéséről és kiterjedéséről, ezt az MR kellett volna, hogy határozottabban a mellső méhfali képletre megadja. Egy biztos,hogy még egy kezdeti, méhkivétellel jól operálható tumora van,immunhisztokémiával igazolva jól kézben tartható sejt típusokból, egyenlőre tovaterjedés mentesen. Kérem, mielőbb barátkozzon meg a műtét egyedüli biztos megoldást jelentő elvégzéséről, esetleges utóteendőkről a részletes szövettan dönt majd. A műtét rutin műtét és ezek a már nem szükséges szervek csak hibaforrás esetlegességét jelentik évi ellenőrzéssel egy életkor után mindenkiben. A hosszútávú nagyanyai kondíciója érdeklében lépjen!
        Kedves Kérdező! Ha a családban felmenő női ágon nem volt melltumoros egyén, és ön menopauzába érkezve annak idején nem kapott hosszabb hormonális pótlást, és eddig mindig negatív mammográfiái voltak akkor lehetséges megnyugvással a kétévenkénti szűrés. De a citológia és a csontsűrűség vizsgálat is szükséges kétévente.
        Kedves Kérdező! Több kérdőjel is keletkezett bennem. Elég-e az öndiagnózis tünetek alapján az eredményes kezeléshez?Ha van bakteriális társulása a fertőzésnek, a Canesten önmagában nem elegendő. A tünetek meglehetősen hasonlóak. Kiújulás mentességhez a stabil partnert legalább a krém használatával be kell vonni. A lejárt Canesten nem ártalmas, legfeljebb nem teljes értékűen eredményes. Biztosan diagnosztizált gombafertőzéshez ma már mindkettőjüknek 1-1 szájon át 150 milligramm hatóanyagú egyetlen kapszulát érdemes felíratni, főleg, ha a helyi kezelés nem tökéletes eredményű( Mycosyst Gyno, Diflucan, stb.)De a legfontosabb: bármilyen gyógyszer, helyi vagy szájon át antibiotikus vagy gombaellenes kinyírja a létfontos hüvelyi tejsav baktériumokat is és védtelen marad a hüvely, bármilyen kórokozó megtelepedhet és újra fertőződik. Ezért a gyógyszer kúra után hüvelyi probiotikum használata fontos, recept nélkül többféle kapható.A használati utasítást olvassa el, de 0 néhány napi indító felhelyezést ritkítsa 3-4 nap múlva heti kettőre, majd hónapokig heti 1-re, így hosszú távon maximális biológiai védettsége van bármely kórokozóval szemben
        Kedves Kérdező! A CNS kúp legalább hat napig mindenképpen helyes terápia, de főleg utána, az antibiotikumoktól sajnos mindig elpusztult tejsav baktérium milliárdok pótlása probiotikummal perdöntő. A probiotikumos korszakban bármit csinálhatnak, élettani normál állapotot jelent csupán. De a probiotikumból 3-4 napig naponta, majd a legfontosabb, hogy csökkentett adagban heti kettőt 2-3 hétig, végül heti egyet hónapokig javasolt használni. Ezzel a hüvely természetes védekező képességégét maximálisan biztosító, még szükségszerű antibiotikus újabb kezelést is átvészelő tejsav gárdát képezünk és panaszmentes marad.
        Kedves Kérdező! A fibroadenóma méretét jó lett volna tudnom mert befolyásolná a választ. Jó indulattal és nagyon lassan növekvő képlet, de előbb utóbb el kéne távolítani. Az ésszerű, hogy előbb fibróma, mihelyt lehet utóbb a plasztikai műtét.A leletek birtokában jó lenne a döntést a szakemberre bízni a programok összehangolásával.Plasztikai műtéttel egyszerre mást abban a szervben nem operálunk.Nem kockáztatjuk a plasztika eredményességét. A fibróma és a mellrák hajlam nem függ össze.
        Kedves Kérdező!A 27 éves megadott életkor biztosan nem a nagymamáé. Az idősebb kori rosszindulatú tumorok a nőgyógyászatban a váratlan, rendetlen vérzésekkel járó méhnyálkahártya tumorok. Relatíve lassabban fejlődnek, általában áttétet nem adnak és megmaradnak sokáig a méh belsejében. Így az egyetlen eredményes megoldás a méh eltávolítása, ha a nagymama kondíciója ezt megengedi.Az eltávolított méh részletes szövettani átvizsgálása dönti el az esetleges sugárterápiát műtét után. Leromlott, operálhatatlan állapotban a csak sugárterápia bizonytalan eredményessége jön szóba. A grade I. azt jelzi, hogy szerencsére nem terjedt a tumor még mélyebbre a méhfal szövetébe.Az MR pontosabban válaszol majd erre.
        Kedves Kérdező! Menjünk sorba. Biztosan a testsúlytöbblettel is érintett enyhe hormondiszharmónia van az ezt pontosan tükrözni tudó vérzészavarban.Ha megtudna szabadulni a téves közfelfogástól, hogy a hormonális fogamzásgátlók növelik a testsúlyt, vagy rontják a fogyókúra eredményt, akkor a legjobban ennek átmeneti legalább 2-3 hónapos szedésével járna legjobban.Beállna a pontos vérzés, mellesleg korszerűen, kötöttség és gátlásmentes szexuális kapcsolata is lenne.ha eredménnyel szedné 2-3 hónapig, a mielőbbi teherbeesésig szedhetné tetszés szerinti ideig a fogyókúrájához.A Medserves szűrés helyett menjen mielőbb, majd évente normál citológiai szűrésre középidő táján és verj ki fejéből a rémlátásokat.Sz eredmény 1-2hét alatt érkezik.A fogamzásgátlót, ha még vérezget is, mielőbb kezdje3 el 21 napra. Ezalatt újabb vérzés nem jöhet. Az Exacyl alvadást fokozó tabletta szedése ez ügyben felesleges és hatástalan.Nem a vérzékenység a hiba. A véres vizelet esetleges hólyagból származása eldöntésére helyezzen fel ha még vérezget egy tampont, törölje tisztára kívül a szeméremtestet és húgycső környéket, és így vizeljen egy kis üvegbe. Biztosan tiszta, normál vizelet lesz az eredmény. A nagyobb petefészek 3-4 hónap múlva újabb hüvelyi ultrahanggal ellenőrizendő.