• Dr. Szalóczy Péter

        Nőgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        2106

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Nőgyógyász

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
        Kedves Ida Ennyi idővel a műtét után legfeljebb véreskés savó ildomos kis mennyiségben. A szerdai vizsgálat esetleg hüvelyi ultrahanggal kiegészítve optikailag és a méhnyálkahártya megítélésével választ tud adni a vérszivárgás forrására. A szövettani eredmény birtokában ne szorongjon, nem lehet nagyobb hiba.
        Kedves Kérdező! Ha nem ovulál közép időben, és nem alakul ki a petefészekben a megrepedt tüsző tokjából 10-12 napig működő, sárgatest hormont, azaz progesteront termelő sárgatest, akkor ilyen alacsony értékeket kaphatunk. De alapvető lenne az eredmények értékeléséhez, hogy aktuális ciklusa hányadik napján történt a vérvétel. Mert mint látja, háromféle ciklusfázisértékeit közlik, hiszen a hormonszintek 28 naponként körbeforogva szinte naponta változnak mennyiségükben. Valamint a kérdés eldöntésében hiányzik a legfontosabb, a mellre ható agyalapi mirigy kormon, a prolactin értéke és ez ha magasabb, teljes magyarázata lenne panaszainak. Érdemes lenne megnézni. Egyenlőre gyógyhatásként egy receptköteles, de kizárólag növényi anyagokat tartalmazó, egyébként ártalmatlan homeopátiás cseppeket javasolnék kipróbálni Mastodynon néven, indulóban 2x20 cseppel.
        Kedves Kérdező! Jó lett volna tudnom, hogy az elmúlt hónapokban hogyan alakult a ciklusa. Ugyanis a túlvastagodott méhnyálkahártya hátterében többlet tüszőhormon termelésnek kellet lenni. Okozott az megelőzően ciklusváltozást? Erősebb vérzéseket? Milyen tünet miatt végezek hüvelyi ultrahangos vizsgálatot? A méhnyálkahártya rosszindulatú daganata még nem az Ön korosztályának betegsége. Jóindulatú, tüszőhormon többletre keletkezett túlburjánzás, szakmailag hyperplasia viszont lehet és valószínű. Ezt csak a szövettan tudja tisztázni és kezelése egyszerű, átmenetileg szedendő sárgatesthormon szerű hatású tabletta.A polyp lényegében ugyanilyen nyálkahártya többlet tömörült formája. A daganat szó csak a laikus értelemben vált a hétköznapi rosszindulatúság (malignus) fogalmává. Minden szövet többlet, tömörülés, térfogat daganat,(tumor) de a legtöbbje szerencsére jóindulatú. (benignus)
        Kedves Kérdező! A Mirena váratlanul avatkozott be az addigi hormonrendszerébe. Van a ki hibátlanul reagálja le és alkalmazkodik, de gyakran egy ideig botladozó összeszokási periódus van. Ha erős vérzése nincs és nem veszít érdemben vasat, adjon még időt ennek az alkalmazkodásnak.Lehet, hogy idővel vérzésmentes hónapok lesznek.
        Kedves Kérdező! Több minden lehet, nem veszélyesek. Lehet, ha kifejezetten kicsi, de nagyon kemény, vírus okozta szemölcs, lehet elzáródott mirigy felgyülemlett váladéka. Lehet lobos eredetű nyirokcsomó maradvány, és több minden más még. Ne törje a fejét, a nőgyógyász egy pillantással tisztázza és megoldja a kérdést.
        Ke4dves Kérdező! Az erős vérzés felesleges vasvesztést jelent, mely értékes anyagént nehezen pótolható. Optimális tennivaló egy hüvelyi ultrahangos vizsgálattal tisztázni, hogy a méh üregében rend van-e, milyen vastagra növő méh nyálkahártya miatt erőseb a vérzés. Ha rendben lenne, kér cikluson át a 16-26, napja között 10 napon át szedett 1x1 szem Norcolut nevű tabletta rendezné az egészet.Remélem, szeretne mielőbb egy új terhességet kihordani.
        Kedves Kérdező! Objektíven csak egy hüvelyi ultrahangos vizsgálat tisztázhatná, hogy a gyógyszeres befejezésből maradt-e vissza valamilyen utóvérezgetést okozó szövetmaradék. Lehet, hogy néhány nap múlva spontán elmúlik. Tanulságként: nem kéne az aktuális majdani babavárásig korszerű, hormonális fogamzásgátlót szedni?
        Kedves Kérdező! A mell az ön életkorában hormonális háttér okok miatt váladékozhat. Nőgyógyász láthatása nélkül a korai terhesség esetlegességét egy első reggeli vizelet teszt vizsgálata bizonyítaná, bár nem valószínű, hogy terhes. Ha a jelenség ismétlődne, egy labor vérvizsgálat a mell működését irányító prolactin nevű hormon mennyiségére is választ adna. Magasabb szintje okként szerepelhet. Nem valószínű. Várjon néhány napot megfigyelni, és ne féljen a nőgyógyásztól vagy a mell ultrahangos vizsgálatától adott esetben.
        Kedves Kérdező! Két szülés után a méh mindig nagyobb marad, mint a nem szülteknél.Az ön méhe méretei valamivel nagyobbak az átlagnál, de panaszmentesen ez nem kóros, ne foglalkozzon vele. Megnyugtatásul félévente végezzenek újra ultrahangos vizsgálatot, csak annak kizárására, hogy a diffúz egyenletes méret nagyobbság esetleg nem fejlődik tovább myomás méh irányába.
        Kedves Kérdező! A hiba a hormon háttér enyhe botlása, semmiképpen nem kétségbeejtő! Egyszerűen átmeneti, hormon tartalmú tabletta szedéssel rendezhető, akár fogamzásgátló tabletta egy havi adagjával is. Nem írta, hogy jelenleg gátol e fogamzást valamely módon. Mindenképpen a gyógyszer előtt kéne egy egyszerű hüvelyi ultrahangos vizsgálat a rendetlenkedő méh nyálkahártya vastagságának megítélésére.
        Kedves Kérdező! Bár nem derült ki, hogy miért, milyen tünet miatt volt szükség az Ön életkorában mell ultrahangra, megnyugtatom, hogy számos esetben a mirigyes szervben sok ciszta képződhet ártatlan jelenléttel. A kép világos, vagy sötét területekből áll, attól függően, hogy milyen szövetféleség veri vissza vagy nyeli el az ultrahang hullámokat.Bízza a diagnózist a szakemberekre, de érdemes egy év múlva megnyugtatására megismételni a vizsgálatot.
        Kedves Kérdező! Ha volt hüvelyi ultrahangos vizsgálata is és teljesen negatív, akkor a kérdés inkább sebészeti konzíliumot igényelne. Mielőbb mutassa meg. Ha nem volt hüvelyi ultrahangon, akkor az ez elsődleges. Nagy baj nem lehet, de ne hagyja ennyiben. A fájdalmas heget egyszerű eltávolítani.
        Kedves Eszter! A többszöri antibiotikum elpusztítja a hüvelyi természetes, tejsavbaktériumok milliárdjából álló védő flóráját és legtöbbször az antibiotikumokra nem érzékeny, mindig jelen lévő gomba szaporodik el. Erre utalnak a jól leírt tünetek. Ez receptes hüvelykúpokkal és szájon át szedett 1-2 gombaellenes kapszulával gyógyítandó, de utána rögtön úgynevezett hüvelyi probiotikummal, melyekből recept nélkül is több fajta kapható, vissza kell telepíteni a tejsav baktérium flórát. Olvassa el a használati utasítást. A nőgyógyásznak illett volna hüvelyi ultrahangos vizsgálattal megnézni, hogy a kismedencei női szervek rendben vannak-e? Csak így lehetne végső, pontos nőgyógyászati diagnózist megállapítani.
        Kedves Kérdező! Ha az utómaszat egy-két nap alatt abbamarad, felejtse el. Ha tovább tartana, érdemes egy hüvelyi ultrahangos vizsgálatot végeztetni, hogy milyen az újrainduló méhnyálkahártya állapota. Ha kell, átmeneti napi egy hormontartalmú tablettával kiigazítható a hiba. Menzesz után a lelökődött méhnyálkahártya frissen megújulni kezdő ágyából előfordulhat ilyen, nincs jelentősége.
        Kedves Kérdező! Megnyugvás érdekében kéne egy reggeli vizeletből készített terhesteszt. Ha negatív, számos kisebb hormon átmeneti pontatlanság lehet az ok. Egyenlőre bonyolult hormontükör vizsgálatokra nincs szükség, sok függ attól, hogy a jövőben hogyan alakul a vérzés tovább. Ha kell, hormonális tablettákkal helyre igazítható lesz.