• Dr. Szalóczy Péter

        Nőgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        2168

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Nőgyógyász

        Bemutatkozás:

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Szalóczy Péter legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Furcsa észleletét lehetetlen látatlanul vagy tapintás és vizsgálat nélkül diagnosztizálni, Biztosan nem végbél sérv. Ha saccolhatok, (de csúnya szó!),lehet kórokozó miatti ödémás hüvelyfal, de lehet beszáradt székletcsomó a végbélben, de lehet alakuló hüvelyfali ciszta, vagy fibróma. Tehát mindenképpen nőgyógyász vizsgálatát kívánja magnyugtatásul, Nagy bajra ne számítson.
        Kedves Nagymama! Nem kell aggódnia. Ha a méhnyálkahártya sem a megelőző ultrahangos vizsgálaton, sem a kaparék menyisége és szövettana szerint nem volt vastag, a kis polipocska jelentéktelen. A méh üregének szondával mért 2 centivel az átlagnál megvastagodása korábbi kis miómás élváltozást valószínűsít, ez menopauza után lassan visszafejlődik majd. Illett volna az ultrahangnak annyit jelezni: valamivel vaskosabb uterus. Megnyugvása érdekében fél év múlva végeztessen még egy hüvelyi ultrahangos vizsgálatot.Jó unokázást!
        Kedves Kérdező! A hosszú előzmény után nehéz a helyes válasz.A lényeg: ha a szúró érzés biztosan hüvelyi eredetű, akkor egyetlen tennivaló a hüvely optimális biológiai védekező képessége létrehozása és fenntartása lett volna.A sokféle kényszerű gyógykezelés mindegyike ártott és elpusztította a hüvely védelme legfőbb tényezőjét, a tejsav baktériumok milliárdját. Minden antibiotikum vagy antimikotikum kúra alatt és főleg utána azonnal valamelyik recept nélkül kapható hüvelyi probiotikumot kellett volna használni, kezdetben naponta, majd néhány nap múlva három naponta végül hetente hosszabb távon felhelyezni. Ezekben milliárd tejsav baktérium van táptalajostól,hogy hamar lepjék el a hüvelyt és kezdjék tejsavat termelő védő feladatukat.Az általuk termelt tejsav savasságot semmilyen kórokozó nem viseli. A Lyndynette mint bármely hormonális fogamzásgátló annyiban járulhat a tünetekhez, hogy kisebb a napi hormontartalma, mint amennyit a petefészke termelt volna, így kevesebb glikogén tartalmú, laposabb hüvelyhám alakul ki, mely nem annyira ellenálló.Ha jelenleg biztosan negatív a tenyésztés eredmény, csak annyit tegyen, hogy néhány napig naponta helyezzen fel egy patikus által ajánlott hüvelyi probiotikumot, mihelyt javulást érez, ritkítsa másnapontára, majd heti kettőre, végül hónapokon át heti egyre.Így tökéletes lesz a méhszáj hámja, a citológiák eredménye, eltűnik a váladékból a gyulladás és fehérvérsejt, valószínűleg a HPV is.A Lyndinette átmeneti abbahagyása és helyi hüvelyi fogamzásgátlóval helyettesítése jót tenne. Később, hetek múlva ha rend van, visszatérhet rá.
        Kedves Kérdező! Szeretném, ha nem terhelné napjait felesleges szorongásokkal. Ha egyszerű gombás vagy bakteriális hétköznapi fertőzést kapott volna, (bárkitől, bármikor) az égő, csípő, viszkető tünetekkel már jelentkezett volna. A HIV fertőzés, mely kezdetben tünetmentes ugyan, de hazánkban nagyon ritka, és kizártnak érzem, hogy fertőzést lehet kapni a hétköznapokban. De ha nem használtak volna megnyugtató szavaim, bármikor, egy-két hét múlva bármelyik bőr és nemi gondozó rendelőben anonim vérvétellel konkrétan megnyugtathatja magát. Kérem, feledje el ezt az epizódot.
        Kedves Kérdező! A Dycinone a véralvadást elősegítő gyógyszer sok más diagnózisra nagyon jól használható az alvadási rendellenességekkel járó vérzéseknél, de édesanyjánál e méhfal tumoros ágyából induló rendetlen, erősödő vérzés esetén sok eredmény nem várható. Ha csak túlburjánzó vastag nyálkahártya lenne az ok néhány évvel korábban, hosszabb sárgatest szerű hatású, úgynevezett Gestagén gyógyszer jó lenne. De itt, ebben az életkorban a mielőbbi műtét az egyetlen sürgős megoldás. Már csak azért is, hogy ne halasztódjon majd a műét a vashiány és nagy fokú vérszegénység matt vérátömlesztésekkel.
        Kedves Kérdező!Gyógyszerekkel agyonbombázott természetes hüvelyi biológiai védekezése, melynek kulcsai a minden gyógyszertől elpusztuló milliárd tejsav baktériumok, em engedik rendeződni a helyzetet. Nem szívesen közlök konkrét gyógyszer tanácsokat, de a következő menetrendet javasolnám: Írasson fel 10 darab CNS nevű kombinált hüvelykúpot. Naponta egyet helyezzen minél magasabbra hüvelyébe. Ha elviselhető, az utolsó 1-2 kúp korszakában legalább egyszer kb két órával a felhelyezés után legyenek együtt, ez a partner legtökéletesebb bekenése ugyanazzal a gyógyanyaggal.Írasson fel 2+1 szájon át beszedendő 150 milligrammos kapszulát, ön egyet most, partnere is, de kegyed egy hét múlva még egyet vegyen be. (Mycosyst Gyno, vagy Diflucan, stb). A kúppal a teljesen kórokozó mentesített, (sajnos a tejsavbaktérium is teljesen elpusztul) hüvelybe az utolsó kúp után már másnaptól vissza kell azonnal pótolni a védtelen hüvelybe a biológiai védőflórát, azaz az élő tejsav baktériumok milliárdját táptalajostól, ezért bár melyik megkedvelt hüvelyi protexinből 4 napon át naponta egyet, majd heti kettőt hetekig helyezzen fel. Ha végre jól van, heti egyet hónapokig, amíg végre terhes nem lesz. Mert ugye lesz??? A méhszájának a lelet szerint csak különböző degeneratív, félig gyógyult hámsejt formái vanna jelen a folytronos gyuladástól. Ez nem aggályos, rendeződni fog a protexin kúrától.
        Kedves Kérdező! Apró háttér hormonirányítási hiba van a hasonló esetekben. Mivel ciklusvégi idő közeleg, most már várja ki annak lebonyolódását. Ha a vérzés időben felerősödik, majd rendesen elmúlik, várja meg, hogy lesz-e zavar a következő ciklusban, vagy a hiba spontán korrigálódik. Tennivalót az kívánna, ha a felerősödött korszak nem műlik el. Akkor egy hüvelyi ultrahangos vizsgálat kötelező. A hormonális hibákat gyógyszeresen teljesen ki lehet küszöbölni, ha folytatódna.
        Kedves Kérdező! Számos ellentmondást ír le, ezért távollétében nehéz a korrekt válaszadás. Alaptény: Mindaddig, amíg szoptat, a tejtermelést irányító magas szintben termelt Prolaktin nevű agyalapi mirigy hormon elnyomja a petefészek funkciót irányító másik két serkenő hormont, az FsH és LH nevűt.Ezért nincs vérzése hónapokig a szoptatós nőknek. Nem lesz egyértelmű diagnózis és rend a hormonrendszerében és a vérzésforrás kiderítésében, amíg szoptat. Nem tudom, hogy 13 hónapos, lassan lábára álló babának miért kell még szopni? Minden fontos anyagot, immun igényt megkapott már az első fontos szoptatós hőnapokban. A ciszta jelen helyzetben és ekkora méretben negatív Ca 125 értékkel és alacsony tüszőhormon szinttel nem valószínű, hogy szerepet játszik. Jó lenne a hüvelyi ultrahangos vizsgálati eredményt részletesen tudni, mert a méh és nyálkahártya méretét nem írta meg, amiből vérzik. Javasolnám a szoptatás fokozatosan tejtelenítő elhagyását, erélyes vastabletta kúrát az érthető vashiány miatt. A saját rendszerének felébredése ezzel párhuzamosan meg fogja oldani a problémát. A ciszta, ha panaszmentes lesz, félév múlva ellenőrzést kíván.Ha a ciklusa továbbiakban még botladozó lenne, az gyógyszeresen szoptatás nélkül már korrigálható.Az endokrinológus csacska véleménye mosolyogtató. Ha bármi hiba, (kiürülés???)lenne a több százezer tüszőt tartalmazó petefészkekben, kegyed nem esett volna teherbe.
        Kedves Kérdező! A válaszhoz a a gondom, hogy a kolléga nem közözlte, hogy gombás vagy bakteriális fertőzést feltételez. A kettő más-más gyógyszert kíván,így valószínűbb a gomba jelenléte. Nem kövez el hibát, ha egy Canesten Combi gyógyszert vesz, recept nélkül kapható, felhelyezi esténként a 3 hüvelykúpot és kívülről bekeni magát. Ha adódna együttlét igény, vagy lehetőség, babnyi krémet nyomjon a bejáratba. A rutin kezdeti terhességi kivizsgáláskor végzett kenet majd tisztázza. hogy rend van-e.
        Kedves Kata!A részletesen leírt tünetek valószínűsítik, hogy primer Herpesz vírus fertőzése van, ebbe a nyirokcsomók is érintve vannak. A vírus az odavezető idegágban telepedik le, gyógyszerrel nehezen elérhetően. A tünetek rendkívül kellemetlenek, és a lobos szöveti károsodás nehezen gyógyul. Ma már rendelkezünk acyíklovir nevű molekulával, tablettásan mielőbb felírandó, ha a sürgős orvosi vizit is ennek tartja a fertőzést. A gyógyszer tablettásan Telvirán néven, a krém, melyet helyileg használjon ugyanezen, vagy Zovirax néven létezik. Mielőbb menjen orvoshoz, mert ha herpesz, még napokig kellemetlen lesz gyógyszer mellett is lassan gyógyulva.
        Kedves Kérdező! Depresszióra való hajlama átsüt a kérdésein.Azon töprengtem, hogy milyen kár, hogy ilyen fiatalon felesleges szorongással tönkre teszi a napjait. A leírésból jelzi a kolléga, hogy kétkezi vizsgálat nem volt korrekt a kegyed ellenkező magatartása miatt. A "vv" a hüvelyi vizsgálat rövidítése és miután minden paramétere a leletnek negatív, miért kapcsol hozzá tisztálkodással, vagy bármi mással összefüggő kóros képzelgést? Higgye el, szép az élet és keresse meg ezeket a szépségeket, hogy ezek töltsék ki napjait.Évi nőgyógyászati SZŰRÉS MINDENKINEK KÖTELEZŐ!
        Kedves Kérdező! Mielőtt a mikroszkópos, méhszájról vett kenet vizsgálata általánossá vált, a kb. 16-szoros nagyítással a kolposzkóppal volt fontos és lehető a méhszáj hámelváltozásainak korai szűrése. elvben kiegészítő vizsgálatként ma is használandó, de mivel a 6-800 szoros nagyítású mikroszkópős kenetvizsgálat pontosabb, a szakma szereti kihagyni a kolposzkópos lépést.A kolposzkóp, ha nem is olyan érzékeny kis eltérésekre, de azonnali választ ad és ezt kötelezően tisztázni kell citológiával. A leucoplakia megvastagodott egyszerű hám regeneráció, sérüléstől, leggyakrabban a hám kórokozó egyszerű gyulladásától van a citológia pontosan tisztázza. A jobb hámgyógyulás és ellenálló képesség biológiai maximumát recept nélkül kapható bármely hüvelyi protexin néhány napig naponta, majd évekig hetente egy felhelyezésével érheti el.A következő kolposzkópos kép és a citológia is negatív lesz. Ne szorongjon!
        Kedves Anna! Ha első hónapos fogamzásgátló szedőként jelentkezett a vérezgetés, valóban összefügg a gyógyszerrel. A korszerű hormonális fogamzásátlók csak a szükséges minimális hormonanyagot tartalmazzák, ami általában kevesebb, mintamennyit a petefészek eddig termelt naponként. Így a vérzés után kialakuló nyálkahártya a megszokottnál kevesebb hormon miatt instabilabb, szigetszerűen itt-ott leválva kevés vérzést okoz. Általában csak az első tablettás ciklusban, aztán "hozzászokva" a második és további ciklusban már nem probléma.Ha a második ciklusban is mutatkozna a tünet, térjen át a Lindynette 30 tartalmú tablettára, agy más emeltebb dózisúra.
        Kedves Kérdező! Mind a hólyagsérv, mind a belső női nemi szervek eltávolítása különböző okokkal és műtéti megoldásokkal történhet, ezekről nem tájékoztatott. pedig utópanaszai megítélésében fontosak lennének.Kismedencei ultrahangos vizsgálat,esetleg egy CT és egy urológus szakember bevonása tisztázhatja csak a jelen állapotot. Menjen el leleteivel mielőbb, találgatni nem érdemes. A modern diagnosztikai lehetőségek tisztázni fogják. Ne kínlódjon feleslegesen.
        Kedves Kérdező! Valószínűleg vegyes fertőzése van gombás és jelenleg főleg baktériumos. Mielőbb kéne olyan helyi és szájon át is szedett gyógyszert szereznie, vagy felíratnia, ami egyszerre bánik el a kétféle kórokozóval.Ha itthon lenne, Klion D 100-nak nevezik a kúpot és nem tudom hasonló van-s ott. Ha rendbe jönne, használjon hosszú távon hüvelyi probiotikumot a hüvely biológiai önvédő képességének maximálására. Mindenképpen szerezzen gyógyszert.