Zöldségleves sült tökkel

Ételtípus: Leves Nehézség: Közepes

Diéta: Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes

Hozzávalók:

  • 1 nagy (vagy 2 közepes) nyári tök (összesen 1 kg)
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • étolaj
  • (3 közepes sárgarépa
  • apró kockákra vágva)
  • 3 zeller
  • apró kockákra vágva
  • 1 közepes vöröshagyma
  • apró kockákra vágva
  • 3×4 dl zsírmentes
  • sótlan tyúkhúsleves
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál őrölt feketebors
  • 1 csésze zsírszegény tejszín
  • felmelegítve

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. 2. A tök végeit eltávolítjuk, majd hosszában kettévágjuk. A magokat kikanalazzuk, majd az egész tököt bekenjük olajjal. Vágott felével lefelé olajos sütőpapírra helyezzük. Sütőben 45 percig sütjük. 3. Míg a tök sül, egy nagy leveses edényben középerős lángon felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk (a sárgarépát), zellert, vöröshagymát és 5-6 percig pároljuk, míg a hagyma üvegessé válik. 4. Hozzáadjuk a tyúkhúslevest, kakukkfüvet, sót, borsot és felforraljuk. Takarékra vesszük a lángot és lassú tűzön 15 percig főzzük. 5. A megsült tököt kivesszük a sütőből, meghámozzuk, héját kidobjuk. A tök húsát a levesbe kanalazzuk és időnként megkeverve lassú tűzön további 15 percig főzzük. 6. Belekeverjük a felmelegített tejszínt. Részletekben pürévé turmixoljuk a levest. (Botmixerrel egyszerre is össze tudjuk turmixolni a levest)

Hasonló receptek

Márványsajtos burgonya krém leves

Leves, Könnyű

Epebetegség, Gyomorfekély, Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Joghurtos uborkaleves

Leves, Könnyű

Csontritkulás, Gyomorfekély, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes

Zellerleves

Leves, Könnyű

Mogyorómentes, Köszvény, Laktózmentes, Gluténmentes, Tejmentes, Tojásmentes

Új keresés

Válasszon diétát: