• Savasélet
        terkaneni blogja

        Szájszag 3

        A GERD és a rossz lehelet

        A GERD-betegek általában kedvelik a mentolos, szopogatós cukorkákat. Ezek a nyálképzés fokozásával enyhítik a szájszárazságot, csökkentik az égő érzést a szájban. Ügyelni kell azonban arra, hogy a cukormentes termékeket válasszanak, mert ezekkel kikerülhető a további fogszuvasodás. A rossz szájszagot, ahogy a hagyományos halitosist (szájszagot) egyéb faktorok is erősíthetik. Ha a betegek nem megfelelő ételeket fogyasztanak, ha túl sok stresszt élnek meg, és ezt nem tudják kezelni. A szájszag mindkét fajtájára jellemző a fogínygyulladás is.

        A legtöbb esetben az alkohol, a koffeintartalmú italok, esetleg ételek, a csokoládé, a zsíros, a rántott fogások, a paradicsomos élelmiszerek okoznak gondot. Ezek fogyasztását lehetőleg kerülni kell, de mérsékelni mindenképpen ajánlott. A rossz lehelet tehát mindenképpen egészségügyi problémát feltételez, ezért mihamarabb orvoshoz kell fordulni a megfelelő kezelésért. Ha havonta több mint kétszer jelentkeznek a kellemetlen tünetek, keressen fel szakembert!