Mire költenek többet és kevesebbet a fiatal nők?

Blog: Az egészségügy kutatói szemmel - Szerző: WEBBeteg

Hajlandóak-e, és ha igen, milyen eredmények reményében, többet költeni testükre és egészségükre?

Fiatalok esetében az egészség még gyakran "természetes", a sorstól készen kapott adottság, melyért nem kell megküzdeni. Mi, nők, talán még valamivel komolyabban is vesszük ezt a kérdést, bár az egészséget illetően mi sem várunk el többet, mint hogy zavaró tünetek nélkül élhessük mindennapi életünket.

Az egészség és a szépség egymással szorosan összekapcsolódó fogalmak. Egyértelmű, hogy ez utóbbi a fiatal nők estében kap leginkább hangsúlyt - az egészség kérdését többnyire ebben a megközelítésben látjuk. Mert nem fáj semmink, nincsenek igazán panaszaink - kinek is jutna ilyenkor eszébe bármilyen betegségre gondolni?

Mit is keresünk valójában?
Amíg nincs "valódi" egészségi problémánk, inkább a külsőségekre koncentrálunk - elsősorban szépnek szeretnénk látszani. Egészségünkre is lényegesen többet és lelkesebben költünk, ha az eredmény kívülről is látható.

A női büdzsében vannak rendszeresen előforduló, kvázi kötelező "tételek" - az alapvető higiéniai kiadásokon túl ide tartozik például fiatal nők többsége által rendszeresen szedett gyógyszer, a fogamzásgátló tabletta. Alapfunkciója mellett ennek kapcsán is szóba jöhetnek látványos pozitív hatások (pl. szebb bőr, haj, sőt, akár nagyobb mell...).

Az egyéb gyógytermékek közül szintén az esztétikai többletet adók vezetnek - lásd például a fogyasztószereket, a narancsbőr elleni készítményeket, illetve a haj-, bőr-, és körömszépítő kúrákat.
 
Hedonizmus és carpe diem
Az egyre nagyobb teret kapó wellness-kiadások motivációja a regeneráció és önmagunk kényeztetése, illetve a stressz levezetése. Az életmódhoz kapcsolódó költések kivétel nélkül mind arra irányulnak, hogy az illető jobban érezze magát a bőrében - de a betegségek megelőzésre általában nem fordítunk figyelmet.

Szívesebben költünk, mi nők szépségápolásra, egészségmegőrzésbe "csomagolt" szolgáltatásokra, mint hogy letegyük az általunk is nagy arányban szívott cigarettát vagy lemondjunk az alkohol-fogyasztásról, esetleg megfontoljuk, rendszeresebben keressük fel nőgyógyászunkat, fogászunkat.

A különféle szűrővizsgálatokra akkor jut először eszünkbe elmenni, ha valamiért megijedünk (valami szokatlant tapasztalunk, vagy a környezetünkben fordul elő hasonló betegség.)
 
Ugyancsak kisebb a külső "kényszer" a nem látványos kiadásokra. A magyar nők meglehetősen kevés figyelmet fordítanak például intimhigiénére vagy fogorvosi vizsgálatra/kezelésre.
Az egészségtudatosság, az egészségi állapotért vállalt felelősség tipikusan a gyermekvállalás környékén kezd igazán fontossá válni a nők életében.

Kicsi Dóra