A tavasz ne a fájdalomról szóljon!

Szponzorált tartalom
megjelent:

A tavaszi időjárás bárkit megviselhet, a frontok jönnek-mennek, ismét több kedvünk van sportolni, mozogni. Azonban nem ritkán megfájdulhat a derekunk, hátunk ilyenkor, ráadásul az időjárás ingadozása a migrénben szenvedőknek sem igazán kedvez. Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

A fájdalmat senkinek sem kell bemutatni: azonnal észleljük, hol fáj. Egy hosszú nap az irodában, egy kiadós séta vagy egy intenzív edzés után gyakran tapasztalhatunk hát-, derék- és ízületi fájdalmat. De egy hideg- vagy melegfront is okozhat fejfájást vagy migrénes rohamot. A hirtelen fellépő fájdalom, melyet akár egy rossz mozdulat is okozhat, azonnal hatással van közérzetünkre és koncentrációképességünkre, ráadásul mozgásunkat is érintheti.

Mit tehetünk a fájdalom ellen?

Sportolás biztonságosan

A rendszeresen sportolók biztosan tapasztalták, hogy milyen fontos a bemelegítés és az edzés végi nyújtás. Ezzel elkerülhető az izomláz és az izmok meghúzódása. Tavasszal sokan visszatérnek az edzéshez, és a kevésbé rutinosak könnyen meghúzhatják az izmaikat, derekukat. Napi 15 perc mozgás sokat segíthet a kondíció megtartásában, ezt a számot pedig fokozatosan lehet emelni. Amennyiben szükséges, végezzen hát- és derékkímélő mozgásformát (pl. jóga, úszás). Ha mégis fájdalmat érez, hagyja abba a tevékenységet és pihenjen, ne erőltesse izmait, ízületeit. Ne feledje, fokozatosan lehet emelni az edzéssel töltött időt és alkalmakat.

Helyes testtartás

Sokan nem gondolnak bele, de egy egész nap végig ülése az irodában vagy egy műszak végig állása szintén okozhat mozgásszervi panaszokat. Tartson szünetet, sétáljon, mozogjon vagy pihenjen kicsit – ezzel sokat segíthet szervezetének. Továbbá figyeljen testtartására és arra is, milyen széken ül. Érdemes napközben kicsit átmozgatni a nyakat, a vállakat, hogy azok ne legyenek túl merevek. Visszatérő panaszok esetén javasolt gyógytorna végzése vagy gyógymasszőr felkeresése.

Az időjárás, mint ellenség

A frontok, a tavaszi szélsőséges időjárás ellen sajnos nem tudunk védekezni. Egyre több a migrénes panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Ilyenkor a legtöbb, amit tehet, hogy lepihen egy besötétített szobában, vizes borogatást tesz a fejére és sok folyadékot fogyaszt. Amennyiben érzi, hogy közeleg az időjárási front, próbáljon relaxálni, vitamindúsan étkezni és pihenni.

Ha azonnali segítségre van szüksége

Vannak olyan helyzetek, amikor nincs idő a fájdalomra vagy a fenti tanácsok nem segítenek: fejfájás egy zsúfolt napon, egy meghúzódott derék vagy egy hirtelen fellépő vállfájdalom – ilyenkor hívhatjuk segítségül a Rubophent.

A vény nélkül kapható Rubophen 500 mg tabletta paracetamol hatóanyagával segíthet csillapítani a különböző eredetű fájdalmakat, mint a fejfájás, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, derék- és hátfájdalom, reumatikus fájdalom vagy idegi eredetű fájdalom.

Amennyiben a fájdalom gyakran előfordul vagy napok múltán sem szűnik meg, érdemes felkeresnie orvosát, hogy kivizsgálhassa, mi állhat a háttérben és kezelje azt.

RUBO/2024/04/03

Lezárási dátum: 2024.04.19.

Magyarországi forgalmazó: Zentiva Pharma Kft., 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 11/C

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Kemoterápia
Kemoterápia

A bőr, a haj és a körmök gondozása.

Szájüregi gyulladások
Szájüregi gyulladások

Milyen következményeik lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.