• Tartson a WEBBeteggel és ismerje meg a sokízületi gyulladással élők mindennapjait!

     Vegyen részt egy virtuális utazáson, melyen sokat megtudhat a sokizületi gyulladásról, és arról, hogy hogyan lehet együtt élni a betegséggel:

     Olvassa el cikkeinket a témában és gyűjtse össze a cikkekben elrejtett képregény-kockákat, hogy megajándékozhassuk egy különleges, személyre szóló dicsérő oklevéllel!

     Amennyiben Ön vagy ismerőse reumatoid artritisszel él, írja meg nekünk történetét is!

     Milyen kezelés, praktika vált be leginkább a betegséggel folytatott harcban, ami hasznára válhat másoknak is?

     A reumatoid artritiszről

     A sokízületi gyulladás, azaz RA (rheumatoid arthritis) úgynevezett autoimmun betegség, melynek során a szervezet tévedésből a saját, egészséges sejtjeit, szöveteit támadja meg , ezáltal fájdalmat, duzzadást, merevséget, majd az idő előre haladtával csökkent ízületi működést, illetve általános levertséget és gyengeséget okoz. Az RA korábbi elhalálozáshoz, rokkantsághoz és az életminőség romlásához is vezethet. Az RA-ban szenvedők közül sokaknak okoz gondot olyan mindennapos feladatok elvégzése, mint például egy befőttes üveg felnyitása vagy egy ajtókilincs elforgatása.

     Az RA általában 25. és 55. év között korban jelentkezik, de gyakorlatilag bármilyen életkorban előfordulhat. Nőknél gyakrabban jelentkezik, mint férfiaknál – háromszor több nő szenved ebben a betegségben. A betegség kezelése szempontjából kulcsfontosságú a korai felismerés és a reumatológus által felállított kezelési terv követése, amely révén nagy eséllyel elkerülhető a megfelelő kezelés hiányában, az idő előre haladtával biztosan fellépő végleges ízületi károsodás, amely rokkantsághoz és munkaképtelenséghez vezethet.

     A reumatoid artritisz betegség hosszú évekig diagnosztizálatlan maradhat, ezért, ha Ön is gyakran érez mindkét testfélen egyformán jelentkező ízületi merevséget, fájdalmat, azonnal forduljon orvoshoz!

     Olvassa el a TÖRTÉNETEKET!

     Még nem küldtek be betegtörténetet!

     OLVASSA EL CIKKEINKET A TÉMÁBAN!

     Mi az a reumatoid artritisz?

     A reumatoid artritisz (RA) egy hosszan tartó, progresszív sokízületi gyulladásos megbetegedés. Adott genetikai hajlam és egy jelentkező kiváltó tényező, pl. fertőzés vagy stressz hatására alakul ki.

     Megtekintem

     Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?

     A rheumatoid arthritis rendszerint a test mindkét oldalán, és egyidejűleg több ízületben okoz fájdalmat, korai szakaszában a csukló, a kéz, a láb és a térdek ízületei lehetnek érintettek. Mikor érdemes felkeresni a szakembert?

     Megtekintem

     Élet rheumatoid arthritisszel

     Az, hogy milyen mértékben befolyásolja a rheumatoid arthritis az Ön életét, nagymértékben függ attól is, hogy hogyan tud megbarátkozni betegségével. Fizikoterapeuták segítségével próbálja meg leküzdeni a betegsége által eredményezett korlátokat.

     Megtekintem

     Tudnivalók a biológiai terápiákról

     A biológiai terápiák alatt definíciószerűen biotechnológiai módszerekkel előállított olyan fehérjetermészetű molekulákat értünk, melyek az élő szervezetben egy célzott támadásponton specifikusan hatnak és így érik el terápiás hatásukat.

     Megtekintem

     A rheumatoid arthritis kezelése

     A rheumatoid arthritis kezelése az elmúlt évek során jelentősen javult. A kezelés leggyakrabban gyógyszerekkel történik, de bizonyos esetekben műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

     Megtekintem

     Rheumatoid arthritises betegek rehabilitációja

     A betegség jellegzetes tünete az ízületi gyulladás, mely leggyakrabban a kéz-, a csukló-, váll-, térdízületeket érinti, de bárhol előfordulhat. Fájdalommal, duzzanattal, reggeli ízületi merevséggel, mozgáskorlátozottsággal jár.

     Megtekintem

     Sokízületi gyulladás: hogyan segít a betegszervezet a betegséggel való megküzdésben?

     Egy krónikus betegséggel együtt élni nem könnyű feladat, számos terhet ró az egyénre, a családra, és a beteg környezetére. A sokízületi gyulladást (rheumatoid arthritis) a tudomány mai állása szerint még nem tudjuk meggyógyítani, de gondos kezeléssel a tünetek jelentős mértékben csökkenthetők, és a betegség előrehaladása lelassítható, esetenként megállítható.

     Megtekintem

     Rheumatoid arthritis - Mi az a céltudatos kezelés?

     A rheumatoid arthritis (RA) betegséggel kapcsolatos ismeretek folyamatos bővülése és ezzel párhuzamosan a kezelési lehetőségek növekedése az elmúlt évtizedben alapjaiban megváltoztatta a betegség gondozásához való hozzáállást.

     Megtekintem

     Támogatóink:

   • Hirdetés
   • Facebook
   • Iratkozzon fel Ön is a WEBBeteg heti hírlevelére.

   • Szavazás

    Korábbi szavazások