• Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

   Megközelítés

   A kórház a városrész központjában fekszik, az egész fővárosból könnyen elérhető helyen, a Róbert Károly krt. és a Lehel utca sarkán. A főbejárathoz közel állnak meg a 1-es, a 14-es villamosok és a 105-ös autóbusz. Aki metróval érkezik, annak az Árpád hídnál át kell szállni az 1-es villamosra.

   Tevékenység

   A pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátása a Kórház fő profilja, ahol korszerű épületben és kiváló szakmai színvonalon folyik a pszichiátriai betegek gyógyítása. Erre építve hoztuk létre a kórház keretén belül az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet, amelyben már korszerű molekuláris biológiai, valamint neuropszichológiai kutatólaboratórium is működik.

   2013 márciusa óta CT is üzemel a kórházban. 2013. június 3. óta az új nevünk Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet. Az OPAI a pszichiátria és az addiktológia területén a betegellátáson kívül kutatási tevékenységet, oktatást, továbbképzést, valamint módszertani-szervezési feladatokat lát el.

   A 2007. évi átalakítási intézkedések változtattak a Kórház feladatkörén. 681 ágyának 2/3-a psychiátriai és szenvedély betegeket lát el. Területi ellátási kötelezettségünk a IV. V. XIII. XIV. és XV. kerületre vonatkozik úgy aktív, mint rehabilitációs kezelések vonatkozásában. Az addiktológiai osztály és Drogambulancia a főváros és az ország területéről egyaránt kezel betegeket.

   Nyírő Gyula

   Hogy a kórház Nyírő Gyula nevét vette fel, annak egyik oka azon túl azon, hogy neves pszichiátert tisztelünk benne, hogy a professzor 1937-ben történt kinevezésekor, elsőként kezdeményezte, az elmegyógyintézetek ne kényszerlakhelyként, elsősorban az elzártságra alapozva működjenek, hanem általános kórházszemlélet alakuljon ki. Megszüntette a börtönjelleget, elfogadható kinézetűre alakították át az épületeket. A jobb feltételek következtében javultak a gyógyulási esélyek is.

   Az intézmény története

   A kórház története szorosan kapcsolódik a hazai pszichiátria kialakulásához, fejlődéséhez. A fővárosban az első állami létesítésű elmegyógyintézet 1868-ban Országos Tébolyda néven, Buda város által felajánlott 45 holdnyi területen kezdte meg működését.

   Viszonylag korai túlterheltség miatt került sor 1884-ben az Angyalföldi Magyar Királyi Elmebeteg Ápolda felállítására. Első igazgatója Lechner Károly volt, akit szintén kiváló, neves orvosok követték az igazgatói székben: Oláh Gusztáv, Epstein László, Nyéki László, Selig Árpád, Zsakó István, Nyírő Gyula.

   2007. április 1. óta változott a Kórház struktúrája. Csökkent az aktív ágyak száma és nőtt a krónikus és rehabilitációs ágyszám. A fekvőbeteg ellátás mellett a leggyakoribb betegségek kivizsgálására korszerű járóbeteg ambulanciák és egynapos sebészet működik. Kórházunkhoz tartozik a Dévai utcai tüdőgondozó, szűrőállomás és onkológiai gondozó, bőr- és nemibeteg-gondozó, valamint a Jász utcai ideggondozó.

   Legfrissebb cikkeink Szenvedélybetegségek kategóriában

   Program alkoholbetegeknek

   A nyolchetes kórházi bentlét során a páciensek szoros órarend alapján aktívan vesznek részt a felépülési programban.

   A kóros szerencsejátékról

   A szerencsejátékos fogadást köt, téves vélekedése az, hogy kontrollálni képes egy tőle független következményt.

   Legfrissebb cikkeink Szexuális zavarok kategóriában

   Potenciazavar

   A merevedési zavar többé nem titok, és egyre több férfi beszél róla nyíltan.

   Szexuális tévhitek

   Sokakat összezavarnak a mítoszok, és a reklámok, amik azt sugallják, hogy a szex bonyolult dolog, és szoronganunk kell miatta.

   Legfrissebb cikkeink Pszichoonkológia kategóriában

   Rossz hír közlése

   A gyógykezelést végzőnek jogszabályban is rögzített kötelessége, hogy őszintén tájékoztassa betegét állapotáról.

   A rák és a lélek csatája

   A daganatos megbetegedés nemcsak a test számára jelent óriási megterhelést, hanem a léleknek is.