• Mit tehetnék?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő! 18 éves vagyok és évek óta problémát jelentenek a combom külső felületén látható apró kis lilás erek, a combom hátsó részein is észlelhető a probléma. Sok helyen érdeklődtem, ezekre a seprűvéna kifejezést használják. Olvastam lézeres és injekciós kezelésekről de koromból adódóan nem tartom még szükségesnek és anyagilag is nehezen tudnám finanszírozni. Olvastam egy vadgesztenyés krémről is, szeretném ezt kipróbálni, várhatok ettől valami változást? Fogamzásgátlót szedek és néha cigarettázom is. Úgy tudom (sajnos) genetikailag jellemző a visszeresség a családunkban. Nemrég kezdtem sportolni, esetleg ettől is elszaporodhatnak? Aggódom, hogy ennyi idősen ilyen problémával kell megküzdenem. Válaszát előre is köszönöm! MF.

        Dr. Molnár Dóra válasza a seprűvénák témában

        Kedves Kérdező! A seprűvénák megjelenése arra utal, hogy nem teljesen ép a vénás keringési rendszer az alsó végtagon. Ideális testsúly elérése, megtartása, rendszeres dinamikus mozgás ( úszás, kerékpározás kifejezetten hasznos), és az Ön által említett krém javíthatja a tüneteket. Lehetőleg ne álljon, vagy üljön egyfolytában hosszú órákig, ha mégis elkerülhetetlen, akkor óránként 10 perc átmozgatás, vénás torna javasolt. A sajnálatos genetikai örökség mellett a dohányzás is ronthatja az érfalak állapotát, különösen a fogamzásgátlóval kombinációban. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2015. május 11., 09:45; Megválaszolva: 2015. május 11., 16:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: