• Vesemedence gyulladás gyermeknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Hölgyem / Uram!

        3 éves gyermekemnek vesemedence gyulladása van, jelenleg kórházi kezelés alatt áll, a kórházi vénás antibiotikumos kezelést követően további, hosszas antibiotikumos kezelés vár rá. Kérdéseim a betegség utóhatásaival kapcsolatosan az alábbiak:

        1. Az antibiotikumos kezelés nyilvánvalóan megviseli a szervezetet, milyen kezelés javasolt pl. a bélflóra helyreállítására, egyéb szerveit nem terheli-e meg az antibiotikum, pl. a májat?

        2. Milyen valószínűséggel fordulhat elő újra a betegség, hogyan előzhető meg a bakteriális fertőzés, a gyógyulást követően mire kell figyelni (táplálkozás, fürdőzés, közösség)?

         

        Köszönettel:

        Adrienn

        WEBBeteg szakértő válasza a Vesebetegség témában

        Tisztelt Hölgyem!

        Egy vesemedence-gyulladás célzott antibiotikus kezelésének időtartama legalább 10-14 nap - a kortól függően - 1 éves kor alatt ill. lassabb gyógyulásnál ez napokkal hosszabb is lehet (átlagos kezelési idő: leláztalanodás 72 órán belül, az első választott antibiotikum hatékony volt, a kezelést a láz fellépése után 48 órán belül elkezdték, nincsen hajlamosító tényező - pl: húgyúti fejlődési rendellenesség stb). Ezt követően sok centrumban még 1 hónapig fenntartó (a terápiás dózis 20-25%-val történő) vizeletfertőtlenítő kezelést ajánlanak (Sumetrolim, Nitrofurantoin stb.). Ezek a gyógyszerek nagyon ritkán károsítják szerveinket (be is tiltanák őket, ha ez rendszeresen előfordulna), természetesen allergia bármikor kialakulhat ellenük (ez inkább gond szokott lenni). A bélflóra helyreállítására probiotikumot érdemes szedni (pl: ProKid, Protexin, Bonolact stb.). Ebben a korban kiváltó tényezőt keresni kell (hasi UH, DMSA-scan, vizelet Ca-ürítés). Ebben a korban azonban nem ritka ez a fajta bakteriális fertőzés, úgyhogy az ismételt fertőzés fellépése nem kizárható kiváltó tényező nélkül sem, bár nem gyakori. Ha lázas lesz a gyermek, és nincs annak hátterében álló egyértelmű ok (köhögés, hasmenés), a vizeletet meg kell vizsgálni (24-48 órán belül). Nehéz megelőzni az ismételt fertőzést, ha kiváltó okot nem sikerült azonosítani. Visszatérő fertőzésnél vizeletsavanyítást (pl: C-vitamin) javasolhatunk, de ez nem túl hatékony. Makacs visszatérő fertőzéseknél tőzegáfonya-kivonattal van egyre több jó tapasztalat gyermekkorban is. A fürdőzés kislányoknál természetesen oka lehet a fertőzésnek (bár az uszodák-medencék fertőtlenítő tartalma ezt a veszélyt jelentősen csökkenti). Közösségben ilyen fertőzés nem terjed (a szexuális élet megkezdéséig...)


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-03-02 10:49:32; Megválaszolva: 2010. március 02., 10:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mi a nagyon magas (170 érték) mikroalbumin következményei? És kezelése
        Üdvözlöm! A tünetek a következők: Éjszaka közepén megébredek, 2-3 óra körül, enyhe vizelési ingerrel, vesetájéki sajgó fájdalommal, általában merevedéssel. Neha ki tudok menni wc-re és aztán visszaalszom, de ettől függetlenül...
        T. Webbeteg orvosai! Én a néni unokája vagyok. Nephropathiával kezelik havonta a nephrológián. Cukor-, szívbeteg, rosszak a vénái, a veséje miatt köszvényes is, nagyon fáj a lába, van betokosodott epehólyagja, műtötték 15-20 éve vesekő...
        Tisztelt Doktor Úr! SLE-m van és 3 hónapja minden laborvizsgálat fehérjét mutat a vizeletben. egyelőre 200-400 mg között, korábban volt 2g körül is, de most csak ennyi. A kérdésem az lenne hogy ezt mennyire kell komolyan vennem tekintettel a...
        Üdvözlöm! Tanácsot kérnék. A legutobbi eltérő labor értékeim a következőek: eGFR (ml/p./1.73 m^2) szintem >60 Összfehérje: 83, 8 g/L Albumin: 52, 5 g/L Koleszterin: 6, 7 mmol/L LDL koleszterin: 3, 61 mmol/L Fehérvérsejt: 11, 3...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Vérvizsgálat után az eltérő eredmények karbamid:10, 0 kreatinin:267 GFR:17 húgysav:423 Belgyógy.vizsgálat:magas vérnyomás gyógyszer szedése:covercard plusz. Hasi UH lelet:A hepar mérs.nagyobb, reflexiója fokozott. Az...