• Kinőhető-e a vesisoureterális reflux?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Van-e esély arra, hogy ez esetleg teljesen elmúlik, a gyerek kinövi a V.U.R. betegséget? Ha nem, akkor hogyan kezelhető?

        WEBBeteg szakértő válasza a vesisoureterális reflux témában

        A vesisoureterális reflux (röviden VUR) egy olyan rendellenesség, amikor vizeléskor nemcsak a húgycsövön, hanem a húgyvezetéken a vesékig is visszafolyik a vizelet. Hogy milyen mértékben jut fel a vizelet és milyen mértékű tágulatot okoz a vesében 5 fokozatot különíthetünk el.

        Az első három (kevésbé súlyos) fokozatot gyógyszeresen is lehet kezelni vizeletfertőtlenítővel illetve antibiotikummal, amelyek segítségével teljes gyógyulás érhető el.

        Azonban a 3. fokozatú VUR esetében már előfordul, hogy az előbb említett gyógyszeres kezelés nem elegendő. Ilyenkor a húgyhólyagba adott speciális injekcióval lehet szűkíteni a húgyvezető szájadékát, és ezzel csökkentve a visszaáramlást. Ez a beavatkozás 1-2 napos kórházi kezelést igényel.

        A 4. súlyossági fokozatú VUR-nál az előbbi injekciós kezelés még segíthet, de a 4. és főleg az 5. legsúlyosabb fokozatnál már hasat megnyitó műtétes beavatkozásra van szükség. Ilyenkor a húgyvezetéket egy másik helyen szájaztatják a hólyagba. Ezt követően is teljes gyógyulás érhető el.

        Ha nagyon nagy mértékű a vesemedence tágulat (kehelyvégtágulattal is jár) vesemedence átalakító műtétre (pyelonplasztika) is szükség lehet a húgyvezető átszájaztatása mellett. Ebben az esetben legalább 3 hetes kórházi bent fekvésre lehet számítani.

        A műtét után évekig nefrológiai gondozás szükséges, ahol rendszeres vizelet ellenőrzés, illetve hasi ultrahang vizsgálat történik. A legkisebb láz és megbetegedés esetén antibiotikus kezelés válhat szükségessé.

        Tehát attól függően, hogy gyermekénél mely fokozatú VUR-t írtak le más kezelést igényel. De gyakran a súlyosabb fokozatú esetekben is a megfelelő kezeléssel, a rendszeres ellenőrzéssel, és szülői odafigyeléssel teljes gyógyulás érhető el.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2009-06-13 15:54:02; Megválaszolva: 2009. június 13., 15:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mi a nagyon magas (170 érték) mikroalbumin következményei? És kezelése
        Üdvözlöm! A tünetek a következők: Éjszaka közepén megébredek, 2-3 óra körül, enyhe vizelési ingerrel, vesetájéki sajgó fájdalommal, általában merevedéssel. Neha ki tudok menni wc-re és aztán visszaalszom, de ettől függetlenül...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Vércukornaplózás
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        A hüvelyszárazság nem szégyen
        A hüvelyszárazság a mindennapok során kellemetlen tüneteket okozhat.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.