Gyermek nephrológia

Tisztelt Doktor Nő/Úr

Van egy 8éves veleszületett bal oldali multicystás vesebeteg fiam.Tavaly nyárig minden rendben volt akkor próba szerűen elkülték a vérét tumor marker (NSN) vizsgálatra amire senki nem számított, hogy annak az értéke nagyon magas lesz  92.71 volt.Elkültek ct vizsgálatra amin egyértelmüen nem tudták meg állapítani, hogy az ott mi az orvosi vélemény így szól: A kismedencében látható cystotus elváltozás lehet ectopiás multicystás, vagy hydronephrotikus vese, amelynek normális szerkezete már egyáltalán nem ismerhető fel, de tumornak is megfelelhet.Ezután elküldtek további Adrenerg receptor szintigráfia 131-I - MIBG vizsgálatra. A vizsgálat során kóros radiofarmakon halmozás egyik felvételen sem mutatott ki. Az orvosok azt mondták erre, hogy nem tudják, hogy mitől ilyen magas ez az érték.Októberban megint elkülték a vért NSN-re akkor már csak 23.67 volt. Most februárban megint elkülték a vért és ma lett meg az eredmény ami 24 lett azt mondta az orvos hogy 1 kicsit magas valamitől és majd menjünk a nyáron kontrollra.De jelzem az ősszel elvittük Pestre a gyereket ahol azt mondták, hogy jó lenne ha már eltávolítanák azt az elhalt cystás vesét Szegeden meg egyszer azt mondják, hogy jó lenne eltávolítani 3 hónap múlva meg azt, hogy még nem kell műteni.Kérem adjon tanácsot, hogy ez így jó-e vagy nem, mert nem tudom mit csináljak ez nem állapot hogy egyszer ezt mondanak, máskor meg azt. Mert ha lenne egy olyan orvos aki tényleg meg tudná mondani, hogy mi miért van örök életemre hálás lennék neki.Ha kell elviszem bárhová a gyereket csak mondjanak valami választ rá.Nagyon szépen köszönöm a türelmét, hogy elolvasta a levelem.Várom a válaszát! Tisztelettel egy aggódó szülő

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza veserendellensség témában

Tisztelt Kérdező!

A multicystas vese felszivódhat, igy 1 éves korig nem, de utána sokan kiveszik. Mások hagyják, ha panaszt nem okoz. Nagyobb rosszindulatú elfajulás lehetőségéről nem tudok, de ez nem zárja ki a lehetőségét. Zavaros egy kicsit, hogy hol van a multicystas vese. Korábban is ectopiasnak látták? Ha igen, akkor megfontolandó az eltávolítása.Ha nem, akkor lehet, hogy más van a medencében. Jó lenne látni a CT-t. Mindenesetre 8 éves gyerek, significans méretű cystás elváltozás a medencében, illetve emelkedett tumormarkerek. Érdemes lenne megmutatni onkologusnak, de nagy valószinűsűséggel ezek alapján az eltávolitás is szóba jön.

Dr. Cserni Tamás

www.gyermeksebesz.hu

Kérdés: 2009. április 01., 15:45; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 10:42
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
Jogosult vagyok-e emelt családi...
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! 7 éves kislányomnak veleszületett vese rendellenessége van. Születése óta félévente hordjuk vizsgálatra. A diagnózis: ...
Kell-e további kezelés?
Tisztelt Doktornő! Nagymamám 80 éves, magas vércukor-és koleszterinszinttel és magas vérnyomással. Ezekre gyógyszert is szed. (Ezeken kívül még...
Veseelégtelenségre utaló...
Kedves Doktornő! Pár napja készült laborvizsgálaton 2 értékem lett jóval magasab a referenciatartománynál, az egyik a kreatinin ami 125 umol/L lett...
Magas kratinin szint
Tisztelt Dr nő 43 éves 80 kg izmos testalkatú fehér férfi vagyok régóta foglalkozom testépítéssel, egyéb sportokkal egészséges életmódot...
Állandó vízhajtás
Tisztelt Doktornő! kb 4 éve refluxos vagyok 1 cm hiatus herniával. kb 2 éve van jó pár ételintoleranciám és laktózérzékeny is...