• Microalbuminuria vizsgálat és vizelet gyűjtés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Microalbuminuria vizsálathoz 24 órán át gyűjtött vizeletre volt szükség. Én gyűjtögettem ennyi időn keresztül, minden vizelésnél valamennyit belőle, de nem a teljeset. Így nem tudtam megmondani konkrétan a laboránsnak, hogy hány litert vizeltem egy nap. Ez gond lehet a laborvizsgálat helyes eredményénél?

        WEBBeteg szakértő válasza a microalbuminuria vizsgálat témában

        Igen, ez gondot jelent. A 24 órás gyűjtésnek az a lényege, hogy egy nap alatt pontosan mennyit, pl. hány mg-ot ürítünk egy anyagfajtából. Ezt literre számítjuk, az így kapott szám mutatja meg, hogy normál vagy kóros-e az érték. Ehhez pontosan tudni kell az ürített mennyiséget lehetőleg ml-ben, mert abból számítják ki az értéket.

        Az egyszerűség kedvéért, pl. egy ember vizel 24 óra alatt 1500 ml-t, és a laborban megmért érték mondjuk 30 mg, ha ezt 1000 ml-re, tehát egy literre számítom, az ürített érték 20mg (1500 ml-ben van 30 mg, akkor 1000-ben 20 mg).

        A 30 már kóros érték, a 20 még a normál felső határán van. Tehát ezért nem mindegy, hogy pontosan gyűjtött-e.

        Másrészt nem mindig egyforma mértékben ürítünk, az egyik frakcióban kevesebb ürül, a másikban több, étkezéstől, mozgástól egyebektől függően. Szóval ha ilyen fajta vizsgálaton vesz részt, mindig precízen gyűjtse össze az egész mennyiséget.

        Üdvöztlettel: Dr. Barla Erzsébet nephrológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-26 09:31:37; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 13:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jelenleg urológushoz járok már egy ideje. A problémám az, hogy állandó derékfájdalmaim vannak, a bal vesém kevés százalékban működik (20 valamennyi %). Az urológusom szerint tágulatom van, ami érthető, viszont ennél többet nem tudnak...
        Mi a nagyon magas (170 érték) mikroalbumin következményei? És kezelése