vesekő tágult vese

Tisztelt Szakértő jövő hétre elő vagyok jegyezve ESWL eljárásra 4 vesekő miatt. a közelmúltban más okból végzett MR vizsgálat kimutatta, hogy a vese üregrendszere kifejezetten tágult. ezt a leletet már nem tudtam megmutatni az urológusomnak, mert a konzultáció után kaptam meg az MR leletet. ha jól értelmezem, ez azt jelenti, hogy a vizelet pang a vesében. érdekelne, hogy nem veszélyes-e így ESWL kezelésre menni? félek, hogy a tágult, vizelettel teli vesének nagy kárt okozna az ESWL kezelés. Még az érdekelne, hogy az ESWL kezelés előtt lehet-e inni, enni, ha lehet, mennyit érdemes inni? válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Merth Gábor válasza vesekő témában

Kedves Kérdező!

Tágulatát -amennyiben nincs más kórképe-, leggyakrabban egy kisebb kő okozza, ami elakadt a vesevezetékben. Mire ezt a sort leírtam, lehet, már meg is szabadult ettől a kőtől.

Az ESWL kezelést nagyon nem "zavarja" a tágulata, mivel döntően abban a fókuszban fejti ki hatását, amit a kőre irányítanak. Ezzel együtt ritkán előfordulhat vesemedence sérülés (ruptura) , de ezzel nem sűrűn találkozik az urológus (természetesen ezt a helyzetet kezelni kell! ) . Elképzelhető, hogy a kisebb darabok panaszokat fognak okozni a kiürülés során (hányinger/hányás, hasmenés, stb.) így azt javaslom inkább folyadékkal töltse fel magát, az étkezést hagyja ki a beavatkozás előtt! (Utóbbi egyébként is zavarja az ultrahangot!

Kérdés: 2012. május 02., 14:53; Megválaszolva: 2012. május 03., 17:33
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
Táplálkozási tanács vesekő és...
Tisztelt Szakértő! Érdeklödnek, hogy tudna-e táplálkozási tanácsot adni vesekövesség minimalizálására. Jelen pillanatban mindenevő vagyok:)...
Veseko es kalciumhiany
Nemreg tudtuk meg hogy a paromnak (29 eves feri) tobb apro vesekove alakult ki, melyek kalcium alapuak. Ugyanakkor kalciumhianya is van, a szukseges ertek...
Vesekő kivétele
A bal vesémben felső kehelyben van egy 4 miliméteres feltehetőleg oxalát dihidrát kő mennyi az esély arra hogy spontán elindul? Vagy hogy kiszedik e...
A terhességi teszt eredményét...
Tisztelt doktornő! 3 hete elmentem ügyeletre mert görcsölt a vesém ott azt mondta az orvos, hogy valószínűleg vese kövem van amire felírt...
Veseciszta, vesekö van ok aggodalomra?...
Tisztelt Doktor nö vagy Doktor Úr. Most három éve fedezték fel egy rutin vizsgálaton hogy egy ciszta van a jobb vesémen, 6cm hosszú és 6cm széles....