Húgyúti fertőzés csecsemőkorban

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kisfiamnak 7 hetesen vesemedence gyulladása volt, magas láza volt és emiatt kerültünk a kórházba, magas volt a CRP-je és a vizeletben vvt, és genny volt, tenyésztés eredménye E. coli 10*5. 1 hétig Zinacefet kapot vénásan, majd még 6 napig Cedax babyt. A kúra befejezése után 3 nappal lett levéve a vizelet, amiben megint E. coli 10*5 volt. Az orvos megismételtette a vizsgálatot, de ugyanaz volt, akkor kapott Aktil duot 10 napig. Utána megint rögtön pozitiv lett a vizelet, de nem írt újabb antibiotikumot, vesegondozóba küldött ott írtak Unasynt, azt 7 napig szedte, rá 3 napra megint pozitiv lett a vizelete. Kértek még egy vizeletvizsgálatot, azt a múlt hét csütörtökön vették le, tegnap lett meg az eredmény: nitrit pozitiv, 1-2 fvs, sok baktérium, a tenyésztésben E. coli 10*5. A gyerekorvos nem írt fel újabb antibiotikumot. Csütörtökön tudok telefonálni a vesegondózóba, oda be kell majd diktálnom az eredményt. Súlygyarapodása, nagyon szép, most 7730 gr (szül.s: 3500 gr.) Az antibiotikum abbahagyása után 2-3 nappal elkezd bukogatni, és nyügős emiatt, a vizeletén néha érzem, hogy szúrós szagú, de nem olyan erős a szaga, mint az első alkalommal. Néha előfordul, hogy hőemelkedése van, de magától el is múlik pár óra múlva. 2 hete jött ki az alsó két foga, bár ennek valószínüleg nincs jelentősége. Akkor sokat sírt, amúgy inkább csak nyöszörög egész nap. 2, 5 hónapig szopott, most tápszeres és kap már püréket is. Januárban megyünk izótópos vesevizsgálatra és UH-ra a megyei kórházba. Lehet hogy a VUR-t is kivizsgálják majd, de azt még konkrétan nem mondták. A helyi kórházban volt 2 hósan UH, de negatív lett, de az az UH készülék egy őskövület. Mi lehet a gond? VUR vagy más fejlődési rendellenesség? Nem kellene antibiotikum profilaxis, mert így hetek telnek el a vizeletvizsgálatokkal, mire újra gyógyszert kap? Amikor antibiotikumot szed, jókedvű és nem bukik, ahogy abbahagyjuk rögtön jönnek a tünetek. Nem veszik komolyan a betegségét, mert szépen gyarapszik

Dr. Balogh Andrea válasza VUR témában

Kedves Kérdező!

A kisfiánál érdemes lenne egy alapos kivizsgálás mielőbb. Az ilyen visszatérő húgyúti fertőzések hátterében valóban gyakran fejlődési rendellenesség áll, egyik leggyakoribb a VUR. Szokott még vesemedence tágulat is gyakran előfordulni, de az ultrahanggal kimutatható illetve nyilván vannak más betegségek is pl. amikor a szűkület nem a hólyag és a húgyvezeték között áll fenn, hanem pl. a vese és a húgyvezeték között stb.. Az antibiotikum profilaxist valóban szoktuk alkalmazni, de ezt több vizsgálatnak meg kell előznie amik kisfiánál még nem történtek meg, így mindenképpen a mihamarabbi kivizsgálást ajánlom.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2011. december 21., 08:25; Megválaszolva: 2011. december 24., 11:28
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
Vesetáji fájdalom vizeléskor
Üdvözletem! 3-4 hónapja vizeléskor (néha naponta 2-3-szor, néha összesen 3-4-szer egy héten) a jobb vesém környékén fájdalmat érzek. A...
Kétoldali V. fokú VUR...
Kisfiamnál kétoldali V. foku VUR-t állapítottak meg, kérdésem az lenne, hogy milyen műtéti beavatkozás szükséges a probléma orvoslására. Rövid...
Teljes gyógyulás VUR miatti...
Tisztelt Szakértő! Kislányom 1 éve született bal oldali VUR-ral, mely komoly panaszokat is okozott nála. Bár terhességem alatt a pyelon tágulat...
Alacsony eGFR érték
Tisztelt Doktornő! Édesanyám (72 éves, 65 kg 162 cm) évente teljes körű labor vizsgálaton vesz rész, melyben már egy évvel ezelőtti is, 2021-ben...
Veseciszta
Tisztelt doktor nő! Édesanyám három egymást követő laboreredményén is kis mennyiségű vér látszott a vizeletében. A háziorvos emiatt...