Varicocele

Előzmény: "Tisztelt Doktor Úr! Februárban diagnosztizáltak nálam here visszér tágulatot, meg is műtettem magam a hónap közepén. Betartottam a műtét utánra a lábadozásra vonatkozó tanácsokat is amennyire tudtam de sajnos feldagadt a bal herém. Kb mint egy teniszlabda. Varrat kiszedéskor konzultáltam az orvosommal, azt mondta el fog múlni. A vizes puffadás le is ment róla, most már here alakja van, viszont már kb 6-7 hete kétszer akkora mint a jobb oldali, és stagnál. Ez mitől lehet? Illetve megúszom a további műtétet? (jelenleg sportolok, de egyéb panaszom nincs rá, a nem esztétikus kinézeten kívül) Válaszát és segítségét, előre is köszönöm! Tisztelettel: Dávid Tisztelt Kérdező! Elképzelhető -valószínű-, hogy hydrokele alakult Önnél ki, ami azt jelenti, hogy a here körül a herezacskóban víztiszta folyadék van, mely a megváltozott keringés miatt alakul ki. Ha ez a helyzet, ez magától nem fog meggyógyulni, sajnos egy másik beavatkozás válik szükségessé. Erre azért gyanakszom, mert egyéb panaszt nem említ. Megkérdezhetem, hol történt a vágás (lágyék részen, e felett, esetleg hosszanti irányban a herezacskóig metszve, mekkora a vágás (pl. 2 cm, vagy egy nagyobb metszés? ) Ezeket azért teszem fel, mert ebből következtetni lehet sok-sok dologra. 2011-05-10 12: 37 Üdvözlettel: Dr. Merth Gábor, urológus Új kérdés: Tisztelt Doktor Úr! Először is köszönöm gyors válaszát. A műtét laparoszkóppal történt, 3 metszés volt, egyik sem hosszabb 2 centinél, egy a köldök alatt, 2 hasfal alsó részének környékén. A másik dolog, hogy a herezacskóból felszívódott a víz pár héttel a megduzzadás után, viszont maga a here van kb 1, 5-2szeresére duzzadva. További műtét mivel fog járni? Mennyire káros a jelenlegi rendellenes állapot, illetve milyen sürgős megműteni? Hálás köszönettel: K. Dávid

Dr. Merth Gábor válasza varicocele témában

Tisztelt Kérdező!

ha valóban csak a here, mhere van megduzzadva, ami nem is fáj, lehetséges, hogy valamilyen keringési zavarban szenved (a műtét alatt milyen ereket klippeltek le, mivel klippeltek, stb.) . Lehet adni keringésjavító kezelést, vagy ha ne adj isten valamelyik kis véna betrombotizált, "vérhigítót" adni, de előbb utóbb a folyadékok megtalálják az utat (pl. egy elzáródott ér "rekanalizál", vagy egy másik ér veszi át a kiesettek helyét, stb.) de ezekhez valóban idő kell! A here funkciója rendben van? Vizsgálták valahogy? (A másik here tud kompenzálni, emiatt nem kell aggódni) . Vannak kérdések, melyre csak az operatőr tudja a választ, tekintettel Ő volt ott a műtéten. Ha zavarja a dolog, kérdezze meg, lehet-e adni valamilyen keringésjavító kezelést, szedjen E vitamint a here funkciójának védelmében (B vit. és a cink is nagyon hasznos) . Az tény, hogy egy duzzadt here nem feltétlen jelez jót, de ha tényleg „csak” keringési zavar áll fenn, akkor műteni azt nem kell…

Kérdés: 2011. május 11., 15:30 ;Megválaszolva: 2011. május 17., 14:40
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Varicocele-műtét utáni...
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következő: Varicokele-műtétem volt. Azt az utasítást kaptam, hogy két hétig ne szexeljek utána. A 12. napon...
Bal oldali varicokele mûtétem volt, 2...
Tisztelt Doktornö/úr! Amint azt már fentebb is említettem, hereviszér tágulatot allapítottak meg nálam, amit lassan két hete meg is operáltak. A...
varicocele műtét
Varicocele
Testtől elálló boxer miatt lehet...