• PSA

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Férjemet idén március 16-án mütötték prosztatarákkal. A mütét után a kezelőorvosa grommar 150 gyógyszer szedését javasolta. /PSA 0,04ng/mL/Kb fél év múlva jelentkeztek a kellemetlen tünetek a férjemnél./mell duzzanata, fájdalma/. Orvosa javaslatára abba hagyta a gyógyszert . Havonta figyelte a PSA szintet, ami szept és okt. 0,4 ng/mL novemberre a PSA szint nagyon megemelkedett 1,47 ng/mL. Kérdésem az lenne mi a teendőnk s milyen vizsgálatokra számíthatunk, ha a következő PSA érték is emelkedést mutat. /decemberbe lesz/Várom válaszát

        Dr. Szegedi Krisztián válasza a psa témában

        A legfontosabb ilyenkor a szövettani eredmény értékelése. Amennyiben margin pozitivitás mutatkozik (van visszamaradt tumorszövet) úgy utókezelésre lehet szükség. Véleményem szerint az ilyen mértékű PSA emelkedésnél elsősorban a lokális recidíva, illetve a csont áttét lehetőségét kell megvizsgálni. Ehhez kismedencei vagy hasi MR/CT vizsgálat illetve a csontáttétekhez csontszcintigraphia ajánlott. A gond az, hogy ezekre a vizsgálatokra több hónapot kell várni főleg a nagyobb centrumokban, ahol értelemszerűen több a beteg, nagyobb az esetszám.


        Dr. Szegedi Krisztián
        urológus

        Dr. Szegedi Krisztián
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. november 20., 09:51; Megválaszolva: 2010. november 24., 16:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés