Andrológiai kérdés folytatása

Tisztelt Doktor! Az én férjem kapott Merional -kúrát. Ma voltunk az urológusnál, kontrollon. Sokáig nézegette a mikroszkópot, mire kimondta, h 15millió/ml a spermaszám. És erre azt mondta, h normális, további kezelés nem szükséges. Mert, hogy kb. 8hónapja már nem a 20millió/ml a normális spermaszám, hanem a 15millió/ml. Ez igaz? Mert én nem hallottam még ezt, és a neten sem találtam erről szóló tanulmányt, írást, vagy bármi mást. Egyébként azt mondta még, h a mozgásukkal nincs gond, 70% élénken mozog, 65%normális szerkezetű, 35% kóros, mennyisége 2.1 ml. Milyen eséllyel eshetem teherbe? (Egyébként sajnos nekem PCOS-m van, de diéta+metformin segítségével 31-34 naposak a ciklusaim) Ön szerint fölkeressünk egy másik andrológust is? Tényleg van új módosítás a normál spermakép megállapításában? Köszönjük a válaszát.

Dr. Csanádi Gábor válasza spermatogram témában

Valóban, az idén jelent meg a WHO új kritérium rendszere, és ebben 15 M a normál spermaszám. Ez nem jelent (lényegesen) rosszabb teherbeesési esélyeket mint a 20 M-s, főleg, ha a mozgás rendben van. Sajnos a csökkentés a világszerte súlyosbodó átlagos spermaszám minőségi romlását mutatja. A PCOS önmagában is igen megnehezíti a teherbeesést, véleményem szerint a kérdést (illetve Önöket) komplexen kezelni képes meddőségi központot lenne érdemes felkeresniük.

Kérdés: 2010. szeptember 10., 23:01; Megválaszolva: 2010. szeptember 22., 09:03
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
meddőség,
Tisztelt doktor úr! 2éve próbálkozunk. Sajnos eddig sikertelenül. 2 hónapja találtak nálam miómát. A párom most volt sperma vizsgálaton. Az...
nem esek teherbe
Tisztelt dr.úr. elváltam az elsö házasságombol van 3.rom gyermekem. most 3.éve eggyütt élek az élettársammal, de nem esek tölle teherbe.neki még...
Értékek
Dr.Csanádi Gábor Úrnak. Kérdésére válaszolva: Normospermia után valóban Pct teszt következett közepes eredménnyel.Ezek után ondótenyésztés...
Jó az eredményem?
Kedves doktor úr doktor nő! Szeretném megkérdezni hogy jók e az eredményeim.? Kisbabát szeretnénk a párommal.? Makroszkópos vizsgálat:...
Spermatogram 2
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm előző válaszát. (Kérdésem ez volt: Férjem spermatogramm eredménye: 3ml.norm.viszkoz, norm.csepfolyósodás 40M/ml...