Le nem szállt here miatt nem lehet majd gyermeke?

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Fiamnak 2 éves korában volt egy jobb oldali retentio tensis, illetve egy bal oldali hydrocele műtéte. A zárójelentésből idézem:"Műtét során jobb oldali hypoplasias csökkent turgorú herét találtunk, a scrotum felső harmadában fixáltuk."Vagyis csak a bal oldalon van leszállva a heréje és jobb oldalon nem tudta teljesen lehozni a műtét. Műtét után azt mondta a Doktor Úr, aki műtötte Szolnokon, hogy, ha esetleg nem lesz felnőtt korában gyermeke, akkor lehetséges ez lesz az ok.

Most 11 éves a fiam és rákérdezett nemrég, hogy neki miért kisebb a jobb oldalon a heréje.Én elmondtam neki, de nagyon zavar engem ez a problámája, hogy majd felnőtt korában biztos éri emiatt valamilyen negatív élmény. Mi lesz, ha nem lehet gyermeke..., mi lesz, ha majd engem okol azért, hogy nem tettem meg mindent...

Kérdésem az lenne, hogy egy herével  hány % esélye van a gyermeknemzésre? Illetve, tehetek-e én még valamit, esetleg újabb műtét szóba jöhet-e?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Tisztelettel:B. Mónika

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a here leszállási rendellenesség témában

Tisztelt Kérdező!

A korai műtét lényege, hogy minnél életképesebb maradjon a here. A legsérülékenyebb a hímivarsejt termelése. A kisebb here valóban nem fogja ugyanazt a funkciót ellátni, mint a másik. A szervezet azonban kompenzál és az ellenoldali ép here aktívabban fog termelni. Százalékos esélyt nem jelölnék meg, de jól műkődő bal here esetén lesz gyermeke. Újabb műtétnek nincs értelme és nem is lehet javítani. Nyugtassa meg fiát, hogy sok apukát operáltak gyermekkorában retentióval.

Dr. Boros Miklós, általános, mellkas- és gyermeksebész
Kérdés: 2010. március 02., 17:21; Megválaszolva: 2010. március 02., 17:21
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Tesztoszteron szint
Pénisz megdagadás
Csomó a péniszen
Bizsergő érzés a péniszben
Prosztata