• Milyen szakorvoshoz forduljak, érdemes e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Általában a téli hónapokban, illetve ha hidegebb helyen kell hosszab ideig tartózkodnom, nem rögtön utána, hanem később vizelési inger jön rám, amit nem kísér égető érzés, hanem a vizelés után olyan fájdalmas érzésem van, mintha ki akarna szakadni alulról mindenem, és ehhez valami "tolóinger" is társul. Ekkor általában melegfürdőt szoktam venni, és a fürdés után is körbetekerem magam pléddel, vagy takaróval, és így kb. 1-2 óra után el is múlik ez a tünet. Azért írok, mert úgy gondolom, hogy ezek a tünetek nem normálisak, és kicsit aggódom, hogy a saját magam által kitalált gyógymód nem biztos, hogy hosszú távon gakorolható. Kérdésem az lenne, hogy milyen szakorvoshoz forduljak, urulógushoz, mert gyanítható, hogy csak felfázásom szokott lenni, vagy nőgyógyászhoz, mert valamilyen bakteriális fertőzés ez? Mivel hamar lecsillapodnak a tüneteim, érdemes utólag is orvoshoz fordulni? Illetve azért is aggódom, hogy mi lesz akkor, ha állapotos leszek egyszer és ezek a tűnetek megint jelentkeznek? Kihathat a terhességre is? Köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a húgyúti fertőzés témában

        Kedves Kérdező!

        A nőknél a férfiakéhoz képesti  rövidebb húgycső miatt sokkal gyakoribb a felfázás, a húgyhólyag gyulladása, amelyről Ön is ír-, hiszen így a kórokozók sokkal könnyebben feljuthatnak. A panaszai is megfelelnek ennek, hiszen alhasi fájdalommal, kínzó, égő vizelési ingerrel, és akár véres vizelettel is járhat. A legtöbb esetben az E. coli nevű bélbaktérium okozza, de ritkábban szexuális úton terjedő kórképek is lehetnek a háttérben. A megelőzésében fontos az évszaknak megfelelő öltözködés és a bő folyadékfogyasztás. A kezelése: pihenés, bő folyadékfogyasztás, fűszeres ételek kerülése illetve sok esetben antibiotikus kezelésre is szükség lehet, amelyet az otthoni kezelésre nem javuló esetben háziorvosa ír fel Önnek.

        A tüneteket nem okozó húgyhólyaggyulladás kezelése ártalmas lehet, hiszen nagyon ellenálló baktériumtörzsek fejlődhetnek ki ezáltal a húgyutakban. Viszont terhes nőkben a tüneteket nem okozó betegséget is kezelni kell, mert ebben az állapotban könnyebben megfertőzhetik a veséket is.

        Akiben a fertőzés gyakran ismétlődik (3-nál többször évente) indokolt lehet egy urológiai kivizsgálás.

        Dr. Jóna Angelika 


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-05-28 14:59:35; Megválaszolva: 2011. július 29., 09:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: