• Lombikbébi

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A párommal már két éve szeretnénk gyermeket, de a jelen állapot szerint úgy néz ki, hogy természetes úton ez nem lehetséges. Háromszor voltam spermavizsgálaton, valamint egy véreredményem is van. A második spermavizsgálat után egy urológus orvos azt állapíotta meg, hogy krónikus prosztata gyulladásom van, azt javasolta, hogy forduljak andrológushoz a problémám kezele érdekében. Az andrológus azt modta, hogy szó sincs prosztata gyulladásról. Ezzel kapcsolatban szeretném a segítségét, illetve a véleményét kérni. Az eredményeim a következők voltak: 2008.11.21.: Sp.koncentr.: 6,6 M/ml Sp.motil.: 70 % Sp.morfol.: 88 % Sp.értékelés: 1-2 fvs. Elfoly:25 perc, É.: 40 %, L: 30%, M.: 30 % Ez után az eredményem után három hónapig szedtem Clostilbegyt tablettát, napi 2x1 szemet. Az ismétlő vizsgálat eredménye a következő lett: 2009.02.27.:Sp.viszkoz.: fokozott Sp.PH.: 7,4 Össz.sp.száma: 8,0 M Sp.cc.: 1,6 M/ml Sp.motil.: 5 % Sp. morfol.: 75 % Elfoly.: 25 perc, É.: 0 % L.: 5 %, M.: 95 %, 6-8 fvs. bakt Ebből az eredményből állapította meg az urológus orvos, hogy krónikus prosztata gyulladásom van, az andrológus pedig azt mondta, hogy erről szó nincs, nem is kezelt semmivel.Valamint amit még nem értek, hogy három hónapos Clostilbegyt szedése után hogy romolhatott ennyit a spermiumaim minősége, mert a második eredményem szemmel láthatóan sokkal rosszabb, mint az első. A doktor Úr erre a kérdésemre azt válaszolta, hogy nem tudja megmondani, hogy mi a romlás oka. Egy hónap múlva megint csináltak egy spermavizsgálatot valamint egy vérvételt, aminek a következő lett az eredménye: 2009.03.26.: Sp.PH.: 7-8 Sp.száma: 0,5 M/ml Össz.sp.szám.: 1,5 M Sp.motil.: 1-1 normál mozgó sp. Sp.morfol.: 3% elfoly.: 10 perc Véreredményem 2009.03.18.-án: LH.: 4,0 U/l FSH.: 3,2 U/l Testoszteron: 9,59 L nmol/l Az eredmény láttán közölték velem, hogy nincs értelme kísérletezgetni, valamint semmiféle kezelést nem írtak elő. Kérem Doktor Úr, amennyiben módjában áll, segítsen tanácsával, véleményével. Mi okozhatja az elmúltnégy hónapban (az előzőekben kapott gyógyszeres kezelés mellett) egyre csökkenő spermaszámomat? Az Ön véleménye szerint van prosztata gyulladásom? És valóban nem lehet annyira feljavítani a spermáim minőségét, hogy képes legyek spontán megtermékenyítésre? Válaszát előre is megköszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a meddőség témában

        Tisztelt Kérdező!

        A normál spermiumkép értékeinek alsó határa: 20millió/ml hímivarsejt koncentráció, 40 millió összes spermiumszám, 50% mozgó, 25% gyors, 30% normál spermiumok aránya.  Az Ön spermaképe sajnos ehhez képest lényegesen csökkent értéket mutat. Az FSH, LH értékei a normális tartományban vannak, azonban a férfi nemi hormon (tesztoszteron) szintje, ha kevéssel is, de alacsonyabb a normálisnál. Lehet Önnek krónikus prosztatagyulladása is (ebben az esetben nem a Clostilbegyt a választandó kezelés), ezt személyes találkozás és vizsgálat során lehetne megállapítani.

        A herék, mellékvesék, prosztata, ondóhólyagok gondos vizsgálatára lenne szükség urológus vagy andrológus által kontroll vérvétellel és spermaképpel. Amennyiben más fizikális eltérés (az említett szervekben) nincs, javasolt még endokrinológus szakorvos felkeresése a hormonszabályozás állapotának felmérése céljából. Ha olyan eltérés derül ki a fent említett vizsgálatok elvégzése, ami nem kezelhető, abban az esetben szükség lehet mesterséges megtermékenyítésre. Javaslatom a fent említett szakemberek felkeresése, és kivizsgálás.

         

        Üdvözlettel: Dr. Benyó Mátyás


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-04-21 08:40:23; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 15:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: