• Árt-e a dohányzás a veséimnek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! Nekem a vesémmel van problémám. Az egyik vesém kettős-üregrendszerű. És mindkettőbe van vesehomok. Azt szeretném megtudni, hogy a dohányfüst/cigarettázás árt-e a veséimnek?? Jelen pillanatban sumetrolimot kell szednem, és hónaponként- 2hónaponként ultrahangra kell mennem. Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a dohányzás témában

        Tisztelt OIvasónk!

        A kettős üregrendszer egy fejlődési variáns, amely mellett a vese tökéletesen ellátja feladatát. Tehát kár lenne azzal a tudattal élni, hogy a veséjével probléma van . A vesehomok kiürülése bő, ellenőrzött folyadékbevitellel segíthető, kialakulása megelőzhető. Megjegyzem, hogy amíg egyértelmű laboratóriumi bizonyíték nincs, addig a vesehomok is csak fantázia. A dohányfüst vesére való hatása nem ismert, de általában a rákos betegségek, különösen a hólyagdaganat, a tüdőrák kialakulásának valószínűségét kimutatottan növeli.

        Dr. Kocsis István  urológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-06 09:04:13; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 15:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: