• Mellékhere ciszták okozhatnak nagyon rossz, és folyamatosan romló spermaképet?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kedves Doktor! Férjemmel babát szeretnénk két éve. Körülbelül 7 hónapja kezdük el a vizsgálatokat. Hormonálisan minden rendbe mindkettőnknél. Nekem mindkét petevezetékem el volt záródva, az egyiket megnyitották. Férjemnek 3 millió/ml volt az eredménye novemberbe. Ultrahangon kiderült, hogy mellékhere cisztái vannak, mindkét oldaon kettő-kettő. Az urológus azt mondta hogy ha nem okoznak gondot, akkor nem bántaná. Szerintünk pedig ezek nyomják a mellékherét, ami miatt nem tudnak rendesen fejlődni a spermiumok. Férjem 32 éves, egészséges, sportos, nem dohányzó, egészséges férfi. Értetlenül állunk az egész előtt. Így néz ki az eredménye 3 hónapos eltéréssel: 3 millió/ml ---> 2 m/ml Mozgás: 50% ---> 30% Alig halad 40% ---> 60% Célirányos, élénk 30% -->20% Normospermium 5% ---> 3% A lombikos orvosunk AZF faktort kért, ami kromoszóma szűrés, és az urológus is tovább irányított minket genetikai vizsgálatra. A kérdésem annyi lenne, hogy a ciszták okozhatják e ezt a romló tendenciát? Érdemes e valamilyen úton módon megszabadulni tőlük? És gyógyszerrel el lehet e érni, hogy felszívódjanak? És ha adna tanácsot, hogy mik okozhatják ezt az eredményt. Nagyon hálás vagyok előre is, kétségbe vagyunk esve.... Köszönöm!

        Dr. Papos István válasza a Spermakép témában

        Kedves kérdező! A mellékelt cysták nem okoznak spermium fejlődési vagy érési rendellenességet. A mellékherecysták műtéti megoldása csak panaszok esetén jön szóba. Gyógyszeres kezeléssel a cysták nem tűntetehetők el. Érdemes lenne három hónapos Profertil kúra indítása.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. március 15., 07:44; Megválaszolva: 2019. március 20., 13:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: