• Összefüggés a két betegség között?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Sok orvost láttam az elmúlt egy évben, egyik sem tudott végső megoldást nyújtani problémáimban. Egy alsó húgyuti fertőzéssel indult minden tavaly ilyenkor, augusztusban. Kéthavonta kiújult, decemberre kaptam tüszős mandulagyulladást. Azóta még 4-szer volt alsó húgyuti fertőzésem és most kaptam meg a hatodik mandulagyulladásom. Mindezekre antibiotikumokat kapok, egy éve szedem őket, úgy tudom nem csak jó hatásuk van, ez is aggaszt. Az egyik vesém rendellenes, két vesemedencém van az egy helyett, kiskoromban ezért sokszor volt vesemedencegyulladásom, ezért is aggódom, hogy ennyiszer kapok fertőzést. Vesegondozáson sem mondtak semmi érdemlegeset. Rengeteg vértvételen, ultrahangon, vizeletvizsgálaton vagyok túl, nőgyógyásznál is voltam, azt mondta, semmi bajom. Valamitől pedig mégis mindig újrafertőződöm. Esetleg lehet valami összefüggés a két betegségem között? Válaszát előre is köszönöm: Tami

        WEBBeteg szakértő válasza a húgyuti fertőzés témában

        Tisztelt Olvasónk!

        A kettős üregrendszer felnőtt korban nem jelent veszélyt. Több kérdés merül fel:

        - Vannak-e panaszai, vagy csak spontán vizeletben találnak újra baktériumokat? - Ha nem katéterrel, sterilen vesznek vizeletet, fals pozitív eredmény születhet, mert a hüvelyváladék szennyezi a vizeletet.
         - Gomba a vizeletből tenyészett-e ki?

        A gomba  bekúszik a hólyagalapra és megbújva újra és újra felülfertőződik baktériummal. Az antibiotikum csak a baktériumot pusztítja el, a gomba pedig marad. Sokszor a tenyésztés sem mutatja ki, ezért hólyagtükrözést végzünk, akkor kiderül. Egy dolgot emellett érdemes tudni: a baktériumok akkor tudnak szaporodni, ha az immunrendszer le van nyomva. Az pedig minden testi, szellemi, vagy lelki túlterhelésre létrejön. (ilyen huzamosabb idejű panaszoknál pl. gyász, válás.) Gyógyteát javaslok (kisvirágú füzike, orvosi zsálya) majd azt, hogy keressen fel olyan urológiai szakrendelést, ahol katéterrel sterilen vesznek
        vizeletet, illetve hólyagtükrözést is tudnak szükség esetén végezni. Emellett érdemes felkeresni immunológiai szakrendelést.

        Üdvözlettel:  Dr. Kocsis István urológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-11 13:57:59; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 14:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés