Veseko - laborvizsgalatok

Tiszteletem, edesapam 61 eves, negyed-fel-haromnegyed evente alakul ki ujabb es ujabb vesekove, ami tobbnyire magatol, de gyakran zuzassal, nagyon ritkan csak lapatoszkoppal tavoznak. A kovek kalcium oxalat kovek. Alkalmankent tobb is megindul. A kerdesem az, hogy -korabban olvasottak szerint - valoban lehet-e kalcium-anyagcseret, illetve oxalat mennyiseget/anyagcseret/lebontast vizsgalni, illetve ha igen, akkor ez a vizsgalat a vizeletben levo kalcium es oxalat vizsgalata, vagy barmely mas ver-, illetve vizeletvizsgalat-e? Es tovabbi kerdes persze a fentiekre adott valaszai alapjan, hogy ha a kalcium- illetve oxalat alul- illetve tultermelodese, vagy lebontasa kimutathato, akkor logikusan egy erre (kalcium/oxalat) epulo dietaval a kovek megelozhetoek lennenek - errol mit gondol? Koszonettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papos István válasza vesekő témában

Lehet a ca anyagcserét vizsgálni, de sajnos a Ca-oxalát kövek termelődését diétával megelőzni nem lehet. Bő folyadékfogyasztás és rendszeres ultrahangos ellenőrzés a célravezető.

Kérdés: 2015. december 02., 23:49; Megválaszolva: 2015. december 03., 19:33
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Derékfájás vesekő távozása után
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Februárban volt egy vesekövem, 4mm-es, ami távozott. Azóta minden mozdulatkor fáj a derekam. Visszamentem az urulógiára...
Vesekő
Tiszelt Doktor úr/nő! Pár napja vesegörcs miatt kórházba kerültem. Csináltak labort, rtg, uh, és ct vizsgálatot is. A hólyagtól 3 cm-re volt a...
Dj kateter
1 honapja felhelyezett dj ksteter fajdalmak, gorcsoket okoz! Folyamatosan visszatero gennyes vizeletet, 6mm veseko miatt lett felhelyezve ami nem okozott...
veseköves kérdés
Kedves Doktor Úr! Kálcium-oxalát veseköveim vannak ezer éve, jelenleg 5-6 mm-es és kisebbek. Kehelyvégben ezért szerencsére egyelőre csendes...
Ureterkő, Jobb alhasi szuró fájdalom
Tisztelt Dr.úr! A problémám lassan 1 hónapja áll fent. Első menetben sebészeten küldtek ki, onnan Ultrahangra küldtek. Amin megállapítottak, hogy...