Veseműtét utáni - meddig savózhat a seb?

Tisztelt doktor úr! 1 hónappal ezelőtt jobb oldali nephrectomia műtéten estem át.10 napi kórházban töltött kezelés után a varratok felének kiszedésével, de a sebben hagyott drain csővel haza bocsájtottak.Labor a távozás előtt nem történt, antibiotikumot sem kaptam, csak vérhígító recepttel bocsájtottak útnak.3 napi otthon lét után be is lázasodtam, többszöri bemenetel után sem vettek mintát a sebből (kérésre sem) , pedig erőteljesen savózott.Újabb 1 hétre befeküdtem a kórházba ahol egy emelkedett labor érték s láz után végre kaptam antibiotikumot is (Cifrant) majd haza bocsájtottak miután ismételt vérvétel készült, ahol is a labor értékeim valamelyest normalizálódtak, de még mindig jelen volt a gyulladás.Haza érve még jobban savózott a seb, nem győztük átkötözni.Kihívtuk a háziorvost aki steril tűbe felszívott hydrogen peroxidos oldattal átmosta a sebet, és levett mintát is mert az ő ránézésére sem volt még igazi a seb.Szedtem tovább a 10 napra való antibiotikumot, így összesen 16 napig szedtem. Megjött az eredmény, hogy igen is van benne baci, Staphylococcus, ami szerencsére az összes antibigyóra jól reagál.Kérdésem az lenne: A mintavétel az antibiotikum szedésének 10. napján történt meg. A tenyészeti eredmény 10 nap múlva érkezett csak meg. A levételtől számítva már csak 6 napot szedtem a gyógyszert mert bevettem az előírt adagot (vagyis összesen 16 napit) . Kérdésem az lenne, vajon elegendő volt-e ennyi antibiotikum beszedése, a 6 nap alatt előlte-e a baktériumokat a gyógyszer, hiszen a végtelenségig a különböző mellékhatások miatt nem szedhetünk antibiotikumot.Láztalan vagyok, de a seb még mindig savózik.Kezd viszont összenőni.Napi 1x átmossuk, és sterilen átkötjük. A műtéttől meddig normális dolog a savózás? E.ügyis révén nagyon sok rosszat hallok, tisztába vagyok a szövődményekkel ezért is aggaszt a dolog.Kérem a doktor úr segítségét, írja le a rálátását a dologra, s kérem ne azt írja hogy kérdezzem meg azt az orvost aki műtött, ezt a kört már lefutottuk. Tisztelettel

Dr. Papos István válasza veseműtét utáni panaszok témában

A seb helyi kezelése nagyon fontos. A természetesen nem mindegy, hogy milyen betegség miatt volt a műtét, ha korábban gyulladás volt, akkor hosszabb sebgyógyulás várható.

Tisztelettel

Dr. Papos István

Kérdés: 2012. október 20., 09:00; Megválaszolva: 2012. december 02., 11:16
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Kisebb vérzés a makkon
4 CT hatása a herére
Lágyéksérv utáni herefájdalom
Mi ábrázolódik a képeken? Ha a...
Megduzzadt herezacskó