Vesekő, a húgyút elzáródása esetén

Tisztelt Doktor Úr, Doktor Nő! Azt hallottam, hogy ha vesegörcs esetén láz jelentkezik, az a húgyvezeték elzáródását jelezheti és azonnal orvoshoz kell fordulni, különben hamar halálhoz is vezethet. Igaz ez? Mit tehetnek ilyenkor az orvosok? Mi van akkor, ha - mint nálam lehetséges - egy többnapos magashegyi túrán történik ez meg? Lehet primitívebb eszközökkel tenni ellene? Mekkora eséllyel és milyen gyorsan vezet halálhoz? Továbbá, Önt is megkérdezném, mert csupa ellentmondó dolgot mondtak nekem az évek során: mit lehet tenni a vesegörcs, a kőképződés megelőzésére a Rowatinexen kívül? A kalcium kerülése valóban fontos, vagy inkább a magnéziumból kell több? Válaszát előre is hálásan köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Merth Gábor válasza vesekő témában

Kedves Kérdező!

Ha a kő mögött vesegyulladás jelentkezik, akkor az magas láz, és súlyos, valóban akár az embert is veszélyeztető szepszis kialakulásához vezethet.

Amit ilyen helyzetben tehet, hogy kórházba viszik az illetőt, más megoldás nagyon nincs. (Egyszerűen olyan eszköz és szakrételem kell az ilyen helyzetekben, amit máshol nem lehet megtalálni.)

Vesegörcs ellen döntően gyógyszerekkel védekezik a nyugati civilizáció. Azaz mindig legyen önnél görcsoldó, több fajta is akár.

A sok folyadéknál és mozgásnál ember jobb módszert még nem fejlesztett ki a kőmentesség eléréséhez. Nem mindegy milyen köve van az embernek, rengeteg típusa ismert, melyeket okozhat a helytelen étkezési szokások, de akár anyagcsere rendellenesség, gyógyszer mellékhatás, stb.

Kérdés: 2012. október 05., 18:59; Megválaszolva: 2012. október 08., 08:47
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Derékfájás vesekő távozása után
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Februárban volt egy vesekövem, 4mm-es, ami távozott. Azóta minden mozdulatkor fáj a derekam. Visszamentem az urulógiára...
Vesekő
Tiszelt Doktor úr/nő! Pár napja vesegörcs miatt kórházba kerültem. Csináltak labort, rtg, uh, és ct vizsgálatot is. A hólyagtól 3 cm-re volt a...
Dj kateter
1 honapja felhelyezett dj ksteter fajdalmak, gorcsoket okoz! Folyamatosan visszatero gennyes vizeletet, 6mm veseko miatt lett felhelyezve ami nem okozott...
veseköves kérdés
Kedves Doktor Úr! Kálcium-oxalát veseköveim vannak ezer éve, jelenleg 5-6 mm-es és kisebbek. Kehelyvégben ezért szerencsére egyelőre csendes...
Ureterkő, Jobb alhasi szuró fájdalom
Tisztelt Dr.úr! A problémám lassan 1 hónapja áll fent. Első menetben sebészeten küldtek ki, onnan Ultrahangra küldtek. Amin megállapítottak, hogy...