Fityamszűkület - ftorocort

Tisztelt doktor úr/nő! Egy oylan kérdésem lenne, hogy voltam orvosnál fitymaszűkület gyanujával, ahol a következőket tudam meg 8szó szerint irom az ambuláns lapról) Diagnózisok: N4710 - Fitymatúltengés - phimosis Elvégzett vizsgálatok, beavatkozások: 11041 Elmondása szerint errigált állapotban a fitymája nehezen húzható hátra. Külső genitália: a herék, mellékherék épek, a fityma hátra húzható, szűkület nem észlelhető. Dg: Phimosis rel. Recept: FTOROCORT 1 MG/G KENŐCS 1x15g al tubusban / No I. (Unam) / Dózis külsőleg A kérdésem ezek tudatában a következő lenne, Az van leirva, hogy szűkület nem észlelhető, de én rákerestem erre a phimosis szóra és mindenhol fitymszűkületlént elegetik, szóval nem értem a dolgot. Most akkor van szűkület vagy nincs? Merev állapotban nem csúszik hátra a bőrr (vagy nagyon nehezen) de nem mereven igen. Ez a kenőcs milyen %-ban szokott használni? Pontosan hogyan is kell használni, hol kell vele bekenni? Az orvosom azt mondta, hogy ott ahol szűk annak a körgyűrűjét. Ez azt jelenti, hogy húzzam hátra merev állapotban ameddig tudom és ott kenjem be a bőrt? Vagy pedig nem merev állapotban húzzam teljesen hátra és úgy kenjem be a fitymát? Azt mondta kenegessem 1-1, 5 hónapig majd menjek vissza. Önök szerint ennek a kenőcsnek meglesz a kellő hatása és ha igen akkor a kenőcs elhagyása után is jó fog maradni? Ha mégsem válna be ze a kenőcs akkor mi a teendő, már csak műtéttel lehetséges, körülmetéléssel? Az milyen műtét és utána mennyire fájdalmas? Teljesen meg fog utána szünni a makk érzékenysége? Most elég érzékeny, de gondolom azért mert szűk a bőr. Köszönöm minden kérdésemre kiterjedő válaszát! Üdvözlettel: Bors Attila Ui: küldök egy képet is ahol merev állapotban hátrahúzva látható, már amennyire hátra tudom húzni, de érzem, hogy szűk és kellemetlen ez is.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Merth Gábor válasza fitymaszűkület témában

Kedves Attila!

Kisgyermek korban a szteroidos kenőcs (és rendszeres fitymatorna) valóban segít a fitymaszűkületen (azaz phimosison) . Sajnos az eredmények a felnőtteknél már nem ilyen biztatóak. Mondhatni, kialakult viszonyok esetén már csak vmilyen műtéti megoldás szokott segíteni (maga a phimosis jobb sosem, csak rosszabb állapotú lesz, azaz egy idő után már petyhüdt állapotban sem fogja tudni hátrahúzni a bőrt) .

Én első körben, ha lehetséges fitymaplasztikát alkalmazok (egy speciális eljárást) , és ha láthatóan nem vezet eredményre a dolog, akkor térek rá a körülmetélésre (pácienseim is jobban szeretik, ha megmaradhat az előbőr) . A műtétet követő egy hónapban kétszer két hét nem ajánlott a heves igénybe vétel, de ezt követően minden mehet a régi kerékvágásban. Amennyiben körülmetélés történik, pár hónap szükséges, míg a makk "megszokja" új helyzetét. ilyenkor ez kissé érzékenyebb, mint szokott lenni, de egyéb problémát nem okoz, és ez is szanálódik egy idő után...

Tisztelettel, Dr. Merth Gábor

Kérdés: 2012. április 22., 19:48; Megválaszolva: 2012. május 03., 18:25
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Jobb oldali hasi és derék fájdalom
együttlét?!
Enyhe mellékhere gyulladás?
Mi okozhat sérv jellegű tünetet?
Holyag fajdalma