• Bepisilés és sérv

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakorvos! Kisfiam 2-4 éves koráig teljesen szobatiszta volt, éjjel mindíg felkelt pisilni, ha kellett neki, majd egyszercsak elkezdett bepisilni, ami máig is tart, már 7 éves. Járunk pszichológushoz már fél éve kb és gyermek urológushoz is folyamatosan, de úgy tűnik hogy nem javul semmit, egy héten legalább 5-6 alkalommal pisil be éjjel, vagy reggel közvetlenül ébredés előtt. Sok mindennel próbálkoztunk már, ébresztéssel, jutalommal, kevés esti ivással, sok ideig szedett egy Ditrophan nemű gyógyszert, egyre nagyobb dózisban, de még emelett is bepisilt egy héten3-4 alkalommal. Nem akarnám vele mérgezni, ha nem muszáj, olvastam hogy elég súlyos mellékhatásai lehetnek, nem szeretném ennek kitenni, főleg így hogy nem hat megfelelő mértékben és egész életében úgy sem szedheti, ha abbahagyjuk, akkor meg újra bepisil szinte minden nap. Soha nem szidjuk meg a bepisilés miatt, sőt, rengeteg szeretetet kap tőlünk. Már régóta próbálom megfejteni, hogy mi lehet az oka, hogy nem ébred fel a pisilési ingerre és volt a minap egy álmom, ami arról szólt, hogy a kisfiamnak nem pszichés, hanem szervi eredetű baja van, méghozzá sérv. Konkrétan ezt álmodtam, pedig nem olvastam, nem hallottam előtte erről sehol semmit, soha meg sem fordult a fejemben. Nekem nagyon jók a megérzéseim és arra gondoltam, hogy talán a tudatalattim üzent az álmom által, hogy ilyen irányban végeztessek vizsgálatokat. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e bármilyen formában is, hogy valamilyen típusú sérv okoz egy gyermeknél bepisilést, volt-e már erre példa valaha is? Én nem értek hozzá, de ha pl nyomja a hugyhólyagját, az vezethet önkéntelen vízeletürítéshez, amikor is nincs vizelési inger. Nekem úgy 5 éves koromban lágyéksérvem volt és bár így utólag nem lehet tudni, hogy attól-e, de én is bepisiltem a szobatisztaság után, bár én jóval kevesebb ideig. Kutakodtam is kicsit ezügyben a neten, de aztán azt gondoltam, legtisztább ha egy szakember véleményét kérem. Előre is köszönöm a választ! egy anyuka

        Dr. Boros Miklós válasza a urológia témában

        Tisztelt Kérdező! A lágyéksérv a lágyéktájékon jelenik meg és erre utaló tünetet nem említ. Nem jellemző, hogy a kialakult lágyéksérv éjszakai bepisilást okozna. A szervi ok kizárása a legfontosabb, emit nagy centrumban javaslok gyermekurológiai szakvizsgálatot, manometriát. A Ditrophan hatása lassan alalkul ki. Csak a leírás alapján nem lehet véleményt formálni a gyóygszerszedésről. Amennyiben a szervi ok valóban kizárható a pszihés háttér kerül előtérbe.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 23., 08:55; Megválaszolva: 2012. február 25., 14:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: