• Tüdőrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! Édesanyámat (64 éves) márciusban műtötték agydaganatra, aminek a szövettani eredménye kimutatta, hogy ez a szekunder daganat volt, keresést kell folytatni a primér daganat felderítésében. Ct felvétel és röntgenfelvétel készült arról, hogy a tüdején foltot látnak, de azt mondták, hogy a tüdőbiopszia tudja csak 100 %-osan eldönteni, hogy tüdőrákról van-e szó. A biopsziát sajnálatos módon nem tudták elvégezni, mert a hörgői nagyon be voltak szűkülve, az orvos azt mondta, hogy mivel elég rossz állapotban van, nem kínozná a biopsziával kívülről történő megszúrással, hanem kemoterápiát javasolna neki elkezdeni. Közben elmentünk egy élővércsepp-analízisre, ahol azt mondták, hogy nagyon érdekes módon a vérében nem láthatóak a rákra utaló elváltozás nyomai, és nem értik, miért nem végeztek nálunk tumor-marker vérvizsgálatot annak kiderítésére, hol található a daganat, ha egyáltalán van. A kérdésem az, hogy ennek tükrében valóban utána kellene járnunk annak, hogy milyen daganatról van szó, ha egyáltalán arról van szó, nem mondjuk egy tbc-ről, vagy bevállaljuk azonnal a kemoterápiás kezelést, amiről igencsak rosszakat hallottunk. Édesanyám 45 kg, túl van egy agyműtéten, nem szeretném, ha rosszul döntenénk, és a kemoterápia után egy influenza is elvinné, mert annyira legyengülne. Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel.

        Dr. Boros Miklós válasza a tüdőrák témában

        Tisztelt Kérdező! Tumorkeresésre a tumormarkerek nem alkalmasak. A kezelést végző orvos eljárása helyes. Az agyi áttét eltávolítása igazolja, ha van elsődleges dagant. A mellkasi CT pozitív. Valóban szerencsés a primer tüdődagant igazolása a kemoterápia megkezdése előtt, de nem minden esetben lehetséges. Konzultáljon a biopsziás lehetőségekről a kezelő tüdőgyógyásszal, esetleg mellkassebész bevonásával. A korrekt véleményhez a CT filemket látni kellene. Kezelés nélkül az elsődleges dagant megpecsételi édesanyja sorsát.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. december 03., 14:05; Megválaszolva: 2010. december 07., 10:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés