PET-CT

Tisztelt Doktornő!

Apukámat PET-CT vizsgálatra fogom kisérni. Miután közölték az időpontot elmondták, hogy kisgyermek nem lehet a közelében. Annyit tudtam meg a net-en, hogy a vizsgálat előtt intravénásan fog jelzőanyagot kapni.

Azt szeretném megkérdezni, hogy miért is nem lehet gyermek, ill. terhes nő a közelében? Ez a jelzőanyag miatt van?   Ha ilyen veszélyes ez a jelzőanyag, akkor akinek beadják arra milyen veszélyt jelent?   Mikor ürül ki a szervezetéből? A kislányom mikor mehet a közelébe?

Azt is szeretném megkérdezni, hogy mivel sajnos a tüdőbiopszia laphám carcinomát, a-typusos hámsejt fészkeket talált,   - a jelzőanyag, a sugárzás -  nem ronthat az állapotán? /72 éves apukám/

Szives válaszukat tisztelettel köszönöm!

Szné Irén

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza tüdőrák témában

Tisztelt Kérdező!

A PET-CT során izotóp kerül beadásra. A daganatos betegek stádium meghatározásában a kapott információ haszna messze meghaladja a kevés sugárzás káros hatását. Azonban a sugárzásra érzékenyebb gyermekek és terhesek társaságát pár óráig kerülni kell. A beadott anyag lebomlása pár óra, erről pontos információt kap a vizsgálat során.

Kérdés: 2010. április 10., 11:42; Megválaszolva: 2010. április 10., 11:42
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Daganat
Tüdőrák agyi áttéttel
Műteni vagy nem műteni?
adenocarcinom tüdőrak