Preventiv sugárkezelés - tüdőrák esetén

Kedves Doktor úr/nő! Édesapámnál kissejtes tüdőrákot diagnosztizáltak ezév májusában. Azóta túl vagyunk a 4 kúrás kemoterápián, amely 4 hetes szünetekkel történt. Doktoraink elég pozitivnak mutatkoznak, azzal, hogy Édesapám tüdeje nagyon jól reagált a kezelésre, és sokat mentek össze a daganatok. A bal oldalon 1 lebenyen volt egy nagyobb és egy kisebb, a jobb oldalon pedig egy kicsi, amiről igazából biztosra nem derült ki, hogy rákos daganat-e, mivel tükrözéssel nem sikerült megfelelő mintát venni. Mivel a kezelés megkezdése előtt, és nagyon reméljük, hogy azóta sem fejlődött ki áttét szervezetében, prevenció jellegel szeretnének sugárkezelést adni Édesapámnak az agyban. Azt mondták, hogy mivel a kemoterápia hatását az agyban lévő valamilyen nevezetű „kapu” kevésbé engedi beszivódni, hatni, ezért ezt a kaput, vagy környékét sugároznák, hogy ez a rész is kapjon rák ellen dózist. Mivel, hogy az agy az első közötti terület, ahová áttét képződhet. Szeretném megkérdezni, hogy a Önök hallottak –e erről az eljárásról és mit gondolnak róla. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bánfalvy Péter válasza tüdőrák témában

Kedves Kérdező!

A PAPA NE OLVASSA EZT!

 

Édesapjánál úgynevezett "kissejtes tüdőrák" került kimutatásra ("small cell lung cancer = SCLC) .

Ez nagyon nagy baj.

Az egyik legrosszabb - talán a legrosszabb -, ami létezik.

Sugárkezelés, kemoterápia a bevett szokás.

Egyelőre nincs más.

A koponyát is illik sugárkezeleni, mert ott szoktak jönni az áttétek, az agyban, de ha megéli, akkor a csontokban is.

Pontosan nem írja le a történetet, de mindenesetre ne bízzon, sajnos az ilyen betegek gyakorlatilag mind elmennek. Átmenetileg (kb. 6-10 hónapig) ragyogóan vannak a sugár és kemoterápia után, aztán újra jön a dolog, az előzőnél sokkal agresszívebben, és akkor vége.

Nem tudok jót mondani, sajnálom.

Szeresse, dédelgesse, ápolja, ez a fontos.Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2009. szeptember 06., 14:19; Megválaszolva: 2009. szeptember 06., 14:19
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Daganat
Tüdőrák agyi áttéttel
Műteni vagy nem műteni?
adenocarcinom tüdőrak