• Öröklődhet-e a tüdődaganat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Megbetegedhet-e a fiam, ha apukája is és nagyapja is a főhörgő rosszindulatú daganatába halt bele? Kifejlődhet-e gyermekkorban is? Sűrűn van légcsőhurutja, és mindig nehezen gyógyul.

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdőrák témában

        Nagyon sajnálatos az, ami a családjában történt, de a tüdőrákról még nem derítették ki, hogy örökletes lenne. Ezt eddig egyik fajta rákos megbetegedésről sem mondták ki egyértelműen. A hajlam, ami ehhez a rendkívül összetett, és a mai napig sem teljesen ismert betegséghez vezet, bizonyos elemei öröklődhetnek. Ez azt jelenti, hogy a sok kiváltó okra, amit szintén csak részben ismerünk, a rokon szervezetek hasonló módon reagálhatnak.

        Amit tenni tud: tanácsolja fiát, hogy kerülje el a dohányzást - még a passzívat is - és ha felnőtt korba lép, túl a 30-on évente vegyen részt a tüdőszűrésen. Ez utóbbi az egyetlen, ha nem is 100 százalékos lehetőség, hogy idejében kiemeljék a kezdeti stádiumban levő betegségét.

        A gyermek hörghurutja inkább allergiás reakció vagy a passzív dohányzás egyik következménye lehet.

        Ne aggódjon, mert ezzel nem old meg semmit, másrészt a betegség kialakulásához sokkal több idő szükséges, mint 10-20 év. Nem ismerek olyan esetet, hogy három generáción keresztül ugyanaz a betegség kerüljön előtérbe. Addig biztos történnek még hatékonyabb elmozdulások az eredményes gyógyítás irányába, mint ahogy most is már jelentős sikerrel tudjuk gyógyítani ezt a betegséget.


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-06 16:38:14; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: