• Thrombophilia és tehesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Véleményét szeretném kérni állapotommal kapcsolatban. Egy meddőségi kivizsgálás révén kiderült , hogy Thrombohiliás vagyok( PC Aktivitás 45.8) valószinüleg édesanyámtól örököltem. A Haematológus szakorvos ajánlása szerint mielőtt teherbe esek fél évig szúrni kell magam Fraxiparineval, csak utána eshetek teherbe. Viszont az Ő ajánlása alapján felkerestem egy olyan Nőgyógyászt aki ilyen terhesekkel foglalkozik, akik hasonló problémával küzdenek. Viszont ez a Nőgyógyász azt javasolta, hogy fölösleges szúrni magam, majd ráérek akkor ha teherbe estem elkezdeni. Kérdésem az lenne, hogy ha nem használom terhesség előtt a Fraxiparinet lehet-e az a magzatra káros hatással? Illetve ha nem esek teherbe( mint ahogy eddig sem) akkor számomra ez milyen kockázati tényezőt jelent? Mert a Haematológus ajánlása szerint a lezajlott terhességek után OAC kezelést javasolt időkorlát nélkül. Szóval két ellentétes véleménnyel állok szemben. Így nem tudom mitévő legyek.....Esetleg tudna ajánlani egy olyan szakembert aki Nőgyógyász és Haematológus is?

        Dr. Deli Tamás válasza a thrombophilia, terhesség témában

        Tisztelt Hölgyem! A protein C deficiencia (csökkent aktivitás az Ön esetében, II-es típus) a vénás thrombosis kockázatát 8-10-szeresre növeli az átlagpopulációhoz képest. Csak hozzávetésképpen: a terhesség önmagában is 10-szeresre növeli. Terhesség és PC deficiencia együttes fennállása esetén a terhesség alatt végig és a gyermekágy 6 hete során LMWH profilaxis (pl. Fraxiparine, Clexane stb.) javasolt, ez a magzatnak nem ártalmas, a szoptatást nem befolyásolja. A terhességet megelőzően én sem látom be, miért is kellene 6 hónapig kapni a Fraxiparine-t, ennek a hatása ugyanis azonnali, nem hónapok alatt áll be. Olyan kollégát, aki egyszerre haematologus és szülész-nőgyógyász, én személy szerint nem ismerek. (Egyébként Önnek még speciálisabb, haemostaseologus, azaz véralvadással foglalkozó belgyógyász véleményét érdemes kikérni.)


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 27., 17:42; Megválaszolva: 2011. június 30., 12:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés