• Szükséges pajzsmirigyvizsgálat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Ma kaptam meg a 0 - 120-as vércukor-inzulinviszgálat eredményét, az orvosi konzultációi viszont még van egy hónap várakozás. Az eredmény: Glucose terhelés 0 perc 5.69 mmol/l 4.10 - 6.00 Glucose terhelés 120perc 7.15 mmol/l 4.10 - 7.80 Insulin terh 0 perc 11.06 mIU/l 2.60 - 24.90 Insulin terh 120 perc 75.71 mIU/l A kérdés, hogy a 120-as inzulineredmény nem túl magas-e, illetve, hogy lehet-e szükségem pajzsmirigyes vérvizsgálatra? Ha igen, melyik fajtára, ha TSH 3.240 volt, és lombik program előtt állunk? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a lombik program, cukorterhelés témában

        Tisztelt Hölgyem! A TSH értéke normális, a kérdés az, mikori a megadott lelet, ettől függ, szükséges-e ismételni, illetve kell-e hozzá kérni a pajzsmirigy hormonokat (fT3, fT4). A terheléses cukor és inzulin norm. tartományban van, bár a 2 órás inzulin a mérsékelt inzulin rezisztencia határértékéhez (120 perces érték 80-100 mU/l) közel van. Az Ön testalkatát, tüneteit, meddő periódus hosszát, ovuláció meglétét vagy hiányát stb. figyelembe véve orvosa dönthet úgy, hogy a vizsgálatot ellenőrzésképpen megismétli, esetleg kis dózisban ad inzulinrezisztenciát csökkentő gyógyszert (metformin), de az is lehet, hogy minden információ birtokában ezzel kapcsolatos további teendőt nem tart szükségesnek. A lényeg: durva kórosat a vizsgálat nem mutat.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 01., 17:41; Megválaszolva: 2011. június 06., 10:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés