• Amniocentézis 20 hetesen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr? Egyetlen kérdésem az amniocentézissel kapcsoaltos. 35 évesen eddig minden eredményem jó, tarkóredő 1.1, afp 1.13 Mom, minden kockázati tényezőhöz azt írták, 1:10000hez.20 hetes koromban végeznék el a sote I.- en az amniocentézist, gondolom ha kérem, mert egyébként semmit nem kérdeztek meg egyenlőre. Mindenhol azt olvasom, hogy 18. hétig csinálják, sőt egy családtagom 4éve szült, neki már a sotén mondták, hogy 19hetesen nem fogják megcsinálni ezt a vizsgálatot. Kérdem én, hogy van ez 2011-ben?, mert úgy tűnik mindig más az irányadó protokoll. A 20 hetesidőpont késeinek tűnik. Tudom hogy snki nem dönt helyettünk, de jó eredméynekkel, egyetlen és első gyermekünk -3 éve próbálkoztunk mire sikerült- elvesztése számunkra nagyobb kockázati félelemmel jár. Ha bármilyen eredményem rossz lenne, nem gondolkodnék egy percig sem. De így elgondolkodtató, hogy vállaljam-e ezt a beavatkozást. És persze az eredmény is két hét. Tehát 22 hetesen döntsek a sorsáról. Köszönöm válaszát.

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség, amniocentézis témában

        Tisztelt Kérdező! Az amniocentesist a 15. terhességi héttől végzik, az előtte (11-14. héten) történt ún. "korai amniocentesis" próbálkozások nemigen váltak be. Felső határ azonban nincs, pl. technikailag magzatvíz lebocsátása céljából akár a III. trimeszterben is történhet. A legújabb amerikai szülészeti könyvek (pl. Williams Obstetrics, 23. kiadás) a genetikai javallatú amniocentesist a 15-20. hét közé teszik, de nyilván egyes intézmények dönthetnek úgy, hogy pl. a 19. hétig csinálják meg a beavatkozást - ezt az ellátó intézményével, genetikai szakrendelés orvosával kell megbeszélnie. Mindez persze szerintem mellékes az Ön esetében. Ugyanis miért kellene amniocentesist végezni, ha az UH és biokémiai szűrő eredmények és életkora (ami csak 35 év) alapján a magzati kockázat <1:10000?! A beavatkozásnál a vetélési arány 0,5-1%, és ma már pusztán az, hogy valaki 35 éves, egyáltalán nem jelenti az amniocentesis indikációját önmagában. (Gondoljon bele: akkor minek végezték volna el Önnél a nem olcsó biokémiai - AFP stb. - és UH szűréseket, ha az eredményektől függetlenül amniocentesist akarnánk csinálni?) Feltétlenül menjen el genetikai tanácsadásra konzultálni.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 24., 17:14; Megválaszolva: 2011. április 28., 06:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés