• Terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Az utolsó menstruációm 02.10.-én volt, 03.21.-én pozitív lett a tesztem. Ultrahangon 04.08.-án voltam, amikor 8 hét 1 naposnak kellett volna lennie a terhességnek. Uterus női ökölnyi, ez meg is felel a terhességnek. Az UH azonban egy 20x30 mm-es szabályos petezsákot mutatott, embrió nem ábrázolódik. Szikhólyag látható. Émelygést, hányingert bő egy hétig tapasztaltam, utána enyhült. A mellfeszülés ritkul, a farkaséhség is enyhült, a szagokra nagyon érzékeny vagyok továbbra is. A hasam fájdogál, de nem menstruációs jellegű görcseim vannak, inkább hasonlít egy hólyaghurutra vagy egy vesemedence gyulladásra. Lázam nincs, csak hőemelkedésem, hidegrázás elmúlt. Két hét múlva kell mennem kontrollra, azt mondta az ultrahangos, hogy lehet kisebb a terhesség, vagy egy rosszul fejlődő terhességről van szó. Az UH szerint kb . 3-4 héttel kisebb a terhesség, ezt már kimutathatta 21-én a teszt? A fogantatás biztos, hogy nem középidőben történt, én úgy egy héttel későbbre saccolom. Ez rendben is volna, de mi magyarázza a nagy (terhességi kornak megfelelő) petezsákot? Elhalt volna a terhesség? Az ultrahangos szerint egy ekkora petezsákban 1,5 cm-es embriót kellett volna látnia. Nagyon aggódom, mert a két terhességem alatt semmilyen gond nem volt, vetélésem, művi abortuszon nem estem át, mindkét szülésem probléma mentesen, természetes módon zajlott. Tudom, hogy jelenleg más választásom nincs, ki kell várnom a két hetet, de félek . Az ultrahangos értékek, és az általam érzékelt tünetek alapján van rá esély, hogy két hét múlva egy élő embriót találnak a petezsákban, vagy jobb ha már most felkészülök, hogy meg kell szakítani a terhességet? Ha azonban mégis kifejlődik az embrió, ennek ellenére, hogy most még el van maradva meglesz-e minden esélye, hogy egy egészséges baba váljon belőle.

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség témában

        Tisztelt Kérdező! Valóban vagy csak később érett a petesejt és emiastt kissé kisebb a terhesség, mint a vérzésből következtetni lehet, vagy nem megfelelően fejlődő terhességről, nem megindult vetélésről (ún. missed abortion) lehet szó. Ekkor az elhalt terhesség eltávolítása szükséges, de ez nem terhességmegszakítás, hanem a meg nem indult vetélés szövettörmelékének eltávolítása a méhűrből. Ha a terhesség megfelelően fejlődik és életképesnek találják, a későbbiekben ebből a koraterhességi bizonytalanságból semmi kár nem származik és a baba nem károsodik emiatt.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 11., 09:03; Megválaszolva: 2011. április 13., 21:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés