Terhességi diabétesz?

Szeretnék tisztán látni: most terhességi cukorbeteg vagyok, vagy sem? Egyébként PCOS-s vagyok. A 23.héten mért rutin cukorterhelésem 8, 5 lett. A HbA1g értékem 5 lett, ezért mégsem kezdtünk inzulinadagolásba, hanem folytattuk a napi 170 g-os szénhidrát-diétát.Így nagyjából tudom tartani 7, 5 alatt az értékeket, bár néha előfordulnak hirtelen 8 körüli értékek is.Ezzel kapcsolatban is lenne kérdésem: a 7, 5 alatti értékek a jók terhesség alatt is, vagy ez a határérték minden embernél ekkora? A másik kérdésem: a méréseimet mindig étkezés utáni 1 óra elteltével végzem, a diabetológusom kérésére.Ez a normális, általános idő? Azért kérdezem, mert nemrég mértem étkezés után 1 órával 8, 5-öt, majd 1 óra múlva már 6, 5-öt.Ez normális? Summa-summárum: most akkor terhességi diabéteszem van, vagy sem? Válaszait előre is köszöni tisztelettel: Perla kismama

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Felszeghy Enikő válasza terhességi cukorbetegség témában

Kedves Kérdező!

Eredményei alapján terhességi diabetes van, mert terhesség kapcsán a kicsit szigorúbban vesszük az értékeket. A mindenkire vonatkozó szabályok a következőek: éhomi vc érték 6, 1 mmol/l alatt, a 120 perces 7, 8 mmol/l érték alatt jó, 7, 8-11, 1 mmol/l között csökkent cukortolerancia és 11, 1 mmol/l felett diabetes a kimondható diagnózis. Az érték azonban egy időpontban sem lehet 11, 1 mmol/l felett, mert az már önmagában is 2TDMt jelent. Terhesség kapcsán azért vagyunk szigorúbbak, mert a baba érdekeit is nézzük. A HbA1C értéke jó, ez azonban kezelt diabetes esetén nem csoda, mivel jó anyagcsere helyzetet jelent. A vércukorszint egyébként görbét ír le normálisan, ezért lehet, hogy étkezés után magasabb az érték, később pedig csökken. Első lépésben, főleg ilyen értékek mellett, a diéta elegendő, ha azonban romlik a helyzet, az inzulin adása szóba jön.

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2011. január 22., 21:40; Megválaszolva: 2011. január 25., 10:15
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lehetek terhes?
Fogamzásgátó melletti terheség...
Terhességi toxémia
Terhesség jelei
Hyperechogén papillaris izom