• Terhességi diabétesz?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretnék tisztán látni:most terhességi cukorbeteg vagyok,vagy sem?Egyébként PCOS-s vagyok.A 23.héten mért rutin cukorterhelésem 8,5 lett.A HbA1g értékem 5 lett,ezért mégsem kezdtünk inzulinadagolásba,hanem folytattuk a napi 170 g-os szénhidrát-diétát.Így nagyjából tudom tartani 7,5 alatt az értékeket,bár néha előfordulnak hirtelen 8 körüli értékek is.Ezzel kapcsolatban is lenne kérdésem:a 7,5 alatti értékek a jók terhesség alatt is,vagy ez a határérték minden embernél ekkora?A másik kérdésem:a méréseimet mindig étkezés utáni 1 óra elteltével végzem,a diabetológusom kérésére.Ez a normális,általános idő?Azért kérdezem,mert nemrég mértem étkezés után 1 órával 8,5-öt,majd 1 óra múlva már 6,5-öt.Ez normális?Summa-summárum:most akkor terhességi diabéteszem van,vagy sem? Válaszait előre is köszöni tisztelettel:Perla kismama

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a terhességi cukorbetegség témában

        Kedves Kérdező! Eredményei alapján terhességi diabetes van, mert terhesség kapcsán a kicsit szigorúbban vesszük az értékeket. A mindenkire vonatkozó szabályok a következőek: éhomi vc érték 6,1 mmol/l alatt, a 120 perces 7,8 mmol/l érték alatt jó, 7,8-11,1 mmol/l között csökkent cukortolerancia és 11,1 mmol/l felett diabetes a kimondható diagnózis. Az érték azonban egy időpontban sem lehet 11,1 mmol/l felett, mert az már önmagában is 2TDMt jelent. Terhesség kapcsán azért vagyunk szigorúbbak, mert a baba érdekeit is nézzük. A HbA1C értéke jó, ez azonban kezelt diabetes esetén nem csoda, mivel jó anyagcsere helyzetet jelent. A vércukorszint egyébként görbét ír le normálisan, ezért lehet, hogy étkezés után magasabb az érték, később pedig csökken. Első lépésben, főleg ilyen értékek mellett, a diéta elegendő, ha azonban romlik a helyzet, az inzulin adása szóba jön.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 22., 21:40; Megválaszolva: 2011. január 25., 10:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés